Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θεοδωρικάκος και ΕΛ.ΑΣ. καλύπτουν τον αρχιφύλακα που πυροβόλησε στην Πατησίων

Υπό την πίε­ση των συν­δι­κα­λι­στών της αστυ­νο­μί­ας και δημο­σιο­γρά­φων (π.χ. ΣΚΑΙ — Πορ­το­σάλ­τε) το ΠΡΟΠΟ και το Αρχη­γείο της ΕΛ.ΑΣ. τα γυρί­ζουν και καλύ­πτουν την απα­ρά­δε­κτη ενέρ­γεια του αστυ­νο­μι­κού να πυρο­βο­λή­σει τρεις φορές στον αέρα. Ενέρ­γεια που έθε­σε σε κίν­δυ­νο τη σωμα­τι­κή ακε­ραιό­τη­τα την ίδια τη ζωή εκα­το­ντά­δων φοι­τη­τών που βρι­σκό­ντου­σαν στο πανε­πι­στή­μιο, των εργα­ζό­με­νων, των περαστικών.

Μετά τη χτε­σι­νή επι­φα­νεια­κή αυστη­ρή ανα­κοί­νω­ση για το περι­στα­τι­κόν, σήμε­ρα από τον υπουρ­γό ΠΡΟΠΟ και πηγές του Αρχη­γεί­ου της ΕΛ.ΑΣ. χρη­σι­μο­ποιού­νται ηπιό­τε­ροι τόνοι, δίνο­ντας έμφα­ση μόνο στο γεγο­νός ότι το περι­πο­λι­κό παρά­κου­σε εντο­λή του «κέντρου». Όσον αφο­ρά τον πυρο­βο­λι­σμό ο υπουρ­γός και Αρχη­γείο καλύ­πτουν τον αστυ­νο­μι­κό χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας νόμι­μη την αντί­δρα­ση του!!!

Συγκε­κρι­μέ­να, το πλή­ρω­μα του περι­πο­λι­κού που ενε­πλά­κη στο επει­σό­διο χθες μπρο­στά από το Οικο­νο­μι­κό Πανε­πι­στή­μιο, υπό­κει­ται σε πει­θαρ­χι­κό έλεγ­χο για­τί δεν υπά­κου­σε την εντο­λή να μη πλη­σιά­σουν στην περιο­χή όπου ήταν οι αναρ­χι­κοί, καθώς υπήρ­χε σχέ­διο του αρχη­γεί­ου για παρέμ­βα­ση δύο διμοι­ριών των ΜΑΤ, εξή­γη­σε σε συνέ­ντευ­ξή του στο ραδιό­φω­νο «Παρα­πο­λι­τι­κά 90,1» ο υπουρ­γός Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Όπως είπε το πρό­βλη­μα δημιουρ­γή­θη­κε επει­δή οι εν λόγω αστυ­νο­μι­κοί δεν ακο­λού­θη­σαν την εντο­λή του Κέντρου Επι­χει­ρή­σε­ων. Μετά από ένα 20λεπτο επε­νέ­βη­σαν τα ΜΑΤ και οι αναρ­χι­κοί απο­μα­κρύν­θη­καν από τη Σχο­λή. Εξή­γη­σε επί­σης ότι από τη στιγ­μή που αστυ­νο­μι­κός ένιω­σε ότι απει­λεί­ται και πυρο­βό­λη­σε στον αέρα, ακο­λου­θή­θη­κε η προ­βλε­πό­με­νη από το νόμο δια­δι­κα­σία. Ο εισαγ­γε­λέ­ας, στη συνέ­χεια άφη­σε ελεύ­θε­ρο τον αστυ­νο­μι­κό αφού έδω­σε εξη­γή­σεις. Ο κ. Θεο­δω­ρι­κά­κος αντέ­κρου­σε τα περί φοβι­κής αστυ­νο­μί­ας και σημεί­ω­σε ότι η εντο­λή του Κέντρου Επι­χει­ρή­σε­ων να μη πλη­σιά­σει κανέ­να περι­πο­λι­κό είχε δοθεί για­τί θα ακο­λου­θού­σε επι­χεί­ρη­ση των ΜΑΤ, η οποία όμως καθυ­στέ­ρη­σε λόγω του ότι και οι τρεις αστυ­νο­μι­κοί δεν υπά­κου­σαν και γι’ αυτό άλλω­στε ακο­λου­θεί­ται πει­θαρ­χι­κή δια­δι­κα­σία σε βάρος τους.

Υπεν­θυ­μί­ζου­με ότι αρχι­κά το Αρχη­γείο εξέ­δω­σε ανα­κοί­νω­ση ανα­φέ­ρο­ντας, μετα­ξύ άλλων, ότι «κινού­νται άμε­σα οι δια­δι­κα­σί­ες για την πει­θαρ­χι­κή διε­ρεύ­νη­ση του περι­στα­τι­κού, ενώ παράλ­λη­λα εξε­τά­ζε­ται η επι­βο­λή του διοι­κη­τι­κού μέτρου της δια­θε­σι­μό­τη­τας σε βάρος των εμπλε­κό­με­νων αστυνομικών».

Σήμε­ρα, μέσω διαρ­ρο­ών, η ΕΛ.ΑΣ. υπο­στη­ρί­ζει ότι το ζήτη­μα δεν ήταν τα πυρά αλλά το γεγο­νός ότι ο 40χρονος αρχι­φύ­λα­κας και οι συνά­δελ­φοί του δεν πει­θάρ­χη­σαν στην εντο­λή να μην περά­σουν από το σημείο περι­πο­λι­κά, καθώς ο σχε­δια­σμός της Αστυ­νο­μί­ας ήταν να γίνει παρέμ­βα­ση από διμοι­ρί­ες των ΜΑΤ, προ­κει­μέ­νου να απο­μα­κρυν­θούν οι κου­κου­λο­φό­ροι και να δοθεί ξανά η λεω­φό­ρος στην κυκλοφορία.

«Αυτή ήταν και η επι­χεί­ρη­ση, η οποία διε­ξή­χθη 20 λεπτά αργό­τε­ρα από το περι­στα­τι­κό με το περι­πο­λι­κό» σημειώ­νουν οι πηγές που κρί­νουν ότι ο αστυ­νο­μι­κός αφέ­θη­κε ελεύ­θε­ρος για­τί δεν… υπήρ­ξε λόγος κράτησης.

Μάλι­στα, οι ίδιες πηγές σημειώ­νουν ότι «οι αστυ­νο­μι­κοί μπο­ρούν να κάνουν χρή­ση του υπη­ρε­σια­κού τους όπλου, κατά τον κανο­νι­σμό, σε περί­πτω­ση που κιν­δυ­νεύ­ει η ζωή τους» για να προ­σθέ­σουν ότι, σύμ­φω­να με κανο­νι­σμό, αν ο αστυ­νο­μι­κός που έκα­νε χρή­ση όπλου απαλ­λα­γεί στην ποι­νι­κή δια­δι­κα­σία, τότε… απαλ­λάσ­σε­ται και στην πειθαρχική.

Μιλώ­ντας το πρωί στα κανά­λια ο πρό­ε­δρος των αστυ­νο­μι­κών νοτιο­α­να­το­λι­κής Αττι­κής, Γιώρ­γος Καλ­λιακ­μά­νης, ισχυ­ρί­στη­κε στο ίδιο πλαί­σιο ότι το περι­πο­λι­κό δεν θα έπρε­πε να περά­σει μόνο του μπρο­στά από το σημείο των επεισοδίων.

«Για­τί αν περά­σει το περι­πο­λι­κό θα το κάψουν, θα χτυ­πή­σουν τους αστυ­νο­μι­κούς. Το περι­πο­λι­κό πέρα­σε από τον δρό­μο που περ­νά μπρο­στά από την ΑΣΟΕΕ για ποιο λόγο εξε­τά­ζε­ται, δεν θα έπρε­πε να περά­σει. Ξεκι­νά­με από εκεί. Πέρα­σε, εξε­τά­ζου­με τους λόγους για τους οποί­ους πέρα­σε. Όταν πέρα­σε του επι­τέ­θη­καν 35 άτο­μα» συμπλήρωσε.

Σε ερώ­τη­ση πάντως για το τι θα έκα­νε ο ίδιος στη θέση του 40χρονου αστυ­νο­μι­κού, ο Καλ­λιακ­μά­νης απά­ντη­σε το εξής: «Εγώ θα έρι­χνα στον αέρα, δεν θα πυρο­βο­λού­σα τα παι­διά, θα πυρο­βο­λού­σα στον αέρα».

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο