Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θερμή «εισβολή» στην Ευρώπη — Θα ξεπεράσει τους 20 βαθμούς η θερμοκρασία στην Ελλάδα

Η θερ­μο­κρα­σία στην Ελλά­δα ανα­μέ­νε­ται να ξεπε­ρά­σει τους 20 βαθ­μούς Κελ­σί­ου αυτή την εβδο­μά­δα, λόγω μιας θερ­μής εισβο­λής στην Ευρώ­πη. Η ασυ­νή­θι­στη ατμο­σφαι­ρι­κή κυκλο­φο­ρία στο βόρειο ημι­σφαί­ριο θα οδη­γή­σει σε εξαι­ρε­τι­κά υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες γι’ αυτή την επο­χή στην Ευρώ­πη, σύμ­φω­να με τη μετε­ω­ρο­λο­γι­κή υπη­ρε­σία meteo του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών. Ήδη, την Κυρια­κή παρα­τη­ρή­θη­καν υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες ρεκόρ στην Κεντρι­κή Ευρώ­πη, με τον υδράρ­γυ­ρο για παρά­δειγ­μα στο Μόνα­χο να φτά­νει τους 14 βαθ­μούς Κελ­σί­ου, δέκα βαθ­μούς πάνω από τα κανο­νι­κά για την επο­χή επί­πε­δα. Η από­κλι­ση των θερ­μο­κρα­σιών σε ύψος περί τα 1.500 μέτρα πάνω από τη μέση στάθ­μη της θάλασ­σας προ­βλέ­πε­ται να φτά­σει σε υψη­λές τιμές ρεκόρ πάνω από την Κεντρι­κή και Ανα­το­λι­κή Ευρώπη.

Οι μεγα­λύ­τε­ρες θετι­κές απο­κλί­σεις από τη μέση κλι­μα­τι­κή τιμή της περιό­δου 1979–2010 ανα­μέ­νο­νται στα Βόρεια και στα Ανα­το­λι­κά Βαλ­κά­νια την Τετάρ­τη, ενώ στην περιο­χή μας ο υδράρ­γυ­ρος θα παρου­σιά­σει αισθη­τή άνο­δο με τη θερ­μο­κρα­σία τοπι­κά να ξεπερ­νά τους 20 βαθ­μούς. Στα παρα­θα­λάσ­σια και νησιω­τι­κά τμή­μα­τα ανα­μέ­νο­νται πάντως χαμη­λές νεφώ­σεις και ομί­χλη, που θα κρα­τή­σουν τη θερ­μο­κρα­σία κοντά στα κανο­νι­κά για την επο­χή επίπεδα.

Τη Δευ­τέ­ρα ανα­μέ­νο­νται στη χώρα μας λίγες νεφώ­σεις, πρό­σκαι­ρα τοπι­κά αυξη­μέ­νες. Τις νυκτε­ρι­νές και πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες η ορα­τό­τη­τα σε πολ­λές περιο­χές θα είναι περιο­ρι­σμέ­νη και θα σχη­μα­τι­στούν ομί­χλες, τοπι­κά πυκνές. Νωρίς το πρωί στα ορει­νά ηπει­ρω­τι­κά καθώς και σε περιο­χές της Δυτι­κής Μακε­δο­νί­ας με χαμη­λό υψό­με­τρο θα εκδη­λω­θεί παγετός.

Η θερ­μο­κρα­σία θα κυμαν­θεί στη Δυτι­κή Μακε­δο­νία από ‑3 έως 12 βαθ­μούς, στη Βόρεια Ελλά­δα από 0 έως 15, στην Ήπει­ρο από 2 έως 18 βαθ­μούς, στην Κεντρι­κή Ελλά­δα από 2 έως 16, στη Δυτι­κή και Νότια Ελλά­δα από 8 έως 19 βαθ­μούς, στα υπό­λοι­πα ηπει­ρω­τι­κά από 5 έως 20, στα νησιά του Ιονί­ου από 8 έως 19 βαθ­μούς, στα νησιά του Βόρειου και Βορειο­α­να­το­λι­κού Αιγαί­ου από 6 έως 18, ενώ στα υπό­λοι­πα νησιω­τι­κά τμή­μα­τα του Αιγαί­ου και στην Κρή­τη από 9 έως 19 βαθ­μούς Κελσίου.

Οι άνε­μοι στο Αιγαίο θα πνέ­ουν από διά­φο­ρες διευ­θύν­σεις ασθε­νείς έως σχε­δόν μέτριοι 3 με 4 μπο­φόρ και στα Δωδε­κά­νη­σα βορειο­δυ­τι­κοί με εντά­σεις έως 5 μπο­φόρ. Στο Ιόνιο οι άνε­μοι θα πνέ­ουν ασθε­νείς και στα ανοι­κτά νοτιο­α­να­το­λι­κοί σχε­δόν μέτριοι, 4 μποφόρ.

Στην Αττι­κή ανα­μέ­νο­νται παρο­δι­κές νεφώ­σεις και περιο­ρι­σμέ­νη ορα­τό­τη­τα ή τοπι­κές ομί­χλες τις πρω­ι­νές και νυκτε­ρι­νές ώρες. Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν ασθε­νείς. Η θερ­μο­κρα­σία θα κυμαν­θεί στην πόλη της Αθή­νας από 9 έως 19 βαθμούς.

Στη Θεσ­σα­λο­νί­κη ανα­μέ­νο­νται λίγες νεφώ­σεις και περιο­ρι­σμέ­νη ορα­τό­τη­τα ή ομί­χλη τις πρω­ι­νές και νυκτε­ρι­νές ώρες. Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν ασθε­νείς. Η θερ­μο­κρα­σία στο κέντρο της πόλης θα κυμαν­θεί από 6 έως 16 βαθ­μούς, ενώ περι­φε­ρεια­κά της πόλης οι ελά­χι­στες θα είναι 2 με 5 βαθ­μούς χαμηλότερες.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο