Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θερμότερος ήταν ο φετινός χειμώνας στο μεγαλύτερο τμήμα της Ελλάδας

Ζεστός ήταν ο χει­μώ­νας 2019–20 στο μεγα­λύ­τε­ρο τμή­μα της Ελλά­δας, όπως προ­κύ­πτει από την ανά­λυ­ση των παρα­τη­ρή­σε­ων του δικτύ­ου των αυτό­μα­των μετε­ω­ρο­λο­γι­κών σταθ­μών του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών (ΕΑΑ).

Σε σύνο­λο 16 επι­λεγ­μέ­νων σταθ­μών, οι 11 παρου­σί­α­σαν θετι­κές απο­κλί­σεις και μόνο πέντε παρου­σί­α­σαν αρνη­τι­κές απο­κλί­σεις σε σχέ­ση με την προη­γού­με­νη δεκα­ε­τία. «Πρω­τα­θλή­τρια» του φετι­νού θερ­μού χει­μώ­να ανα­κη­ρύσ­σε­ται η Ορε­στιά­δα, όπου η μέση ημε­ρή­σια θερ­μο­κρα­σία βρέ­θη­κε υψη­λό­τε­ρη κατά 1,2 βαθ­μούς Κελ­σί­ου σε σχέ­ση με την αντί­στοι­χη μέση τιμή της περιό­δου 2010–2019.

Υψη­λές θετι­κές απο­κλί­σεις, κοντά στον ένα βαθ­μό Κελ­σί­ου παρα­τη­ρή­θη­καν επί­σης στους σταθ­μούς της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης, του Κιλ­κίς, της Λήμνου, του Βόλου και της Θεσ­σα­λο­νί­κης, ενώ μικρό­τε­ρες θετι­κές απο­κλί­σεις, μετα­ξύ 0,2–0,6 βαθ­μών, κατα­γρά­φη­καν στην Ήπει­ρο (Πρέ­βε­ζα, Ιωάν­νι­να), στη Δ. Μακε­δο­νία (Φλώ­ρι­να), στην Πελο­πόν­νη­σο (Σπάρ­τη) και στις Κυκλά­δες (Τήνος).

Στον αντί­πο­δα, ελα­φρά αρνη­τι­κές απο­κλί­σεις, μετα­ξύ ‑0,1 και ‑0,4 βαθ­μών, κατα­γρά­φη­καν σε πέντε μετε­ω­ρο­λο­γι­κούς σταθ­μούς της νότιας Ελλά­δας, σε Κρή­τη (Ρέθυ­μνο, Ηρά­κλειο, Αγ. Νικό­λαο), Βοιω­τία (Λιβα­δειά) και στην Αθή­να, όπου η μέση θερ­μο­κρα­σία κατά το φετι­νό χει­μώ­να ήταν 10,9 βαθ­μοί ένα­ντι 11,3 βαθ­μούς την περί­ο­δο 2010–2019 (από­κλι­ση μεί­ον 0,4 βαθ­μοί). Οι αρνη­τι­κές αυτές απο­κλί­σεις είναι απόρ­ροια των μετε­ω­ρο­λο­γι­κών συν­θη­κών που σημά­δε­ψαν το φετι­νό χει­μώ­να στη χώρα μας, με την επι­κρά­τη­ση βόρειου ρεύ­μα­τος για μεγά­λα χρο­νι­κά διαστήματα.

Παρά το γεγο­νός πως ο φετι­νός χει­μώ­νας ήταν θερ­μός στη χώρα μας, ήταν λιγό­τε­ρο θερ­μός σε σύγκρι­ση με την υπό­λοι­πη Ευρώ­πη, σύμ­φω­να με το meteo του Αστε­ρο­σκο­πεί­ου. Με βάση τα δεδο­μέ­να που έδω­σε στη δημο­σιό­τη­τα η Υπη­ρε­σία Κλι­μα­τι­κής Αλλα­γής Copernicus της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής, ο φετι­νός χει­μώ­νας στην Ευρώ­πη ήταν ο θερ­μό­τε­ρος των τελευ­ταί­ων 165 ετών. Ειδι­κό­τε­ρα, ο χει­μώ­νας 2019–20 στην Ευρώ­πη ήταν κατά 3,4 βαθ­μούς θερ­μό­τε­ρος του μέσου χει­μώ­να της περιό­δου 1981–2010, με τις αντί­στοι­χες απο­κλί­σεις στη χώρα μας να κυμαί­νο­νται μετα­ξύ 0,5–1 βαθ­μού, σε συμ­φω­νία με την ανά­λυ­ση των δεδο­μέ­νων των μετε­ω­ρο­λο­γι­κών σταθ­μών του ΕΑΑ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο