Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Θερμό» επεισόδιο στη Μαύρη Θάλασσα — Εκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ — Σε πολεμική ετοιμότητα η Ουκρανία (ΦΩΤΟ)

Σε εξέ­λι­ξη βρί­σκε­ται από τα μεσά­νυ­χτα της Κυρια­κής θερ­μό επει­σό­διο μετα­ξύ Ρωσί­ας και Ουκρα­νί­ας, με επί­κε­ντρο την Αζο­φι­κή θάλασ­σα και το στε­νό του Κερτς που χωρί­ζει την Κρι­μαία από τη Ρωσία, στο φόντο της όξυν­σης των ενδοϊ­μπε­ρια­λι­στι­κών αντι­θέ­σε­ων στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή και την έντο­νη παρου­σία του ΝΑΤΟ στη Μαύ­ρη Θάλασσα.

Το Πολε­μι­κό Ναυ­τι­κό της Ουκρα­νί­ας κατήγ­γει­λε ότι ρωσι­κές Ειδι­κές Δυνά­μεις κατέ­λα­βαν τρία πλοία του στη Μαύ­ρη Θάλασ­σα, αφού άνοι­ξαν πυρ ενα­ντί­ον τους, και ότι δύο μέλη του πλη­ρώ­μα­τος τραυ­μα­τί­στη­καν στο περιστατικό.

Η Ομο­σπον­δια­κή Υπη­ρε­σία Ασφα­λεί­ας (FSB) της Ρωσί­ας επι­βε­βαί­ω­σε τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες ότι περι­πο­λι­κά σκά­φη της συνέ­λα­βαν τρία ουκρα­νι­κά πολε­μι­κά πλοία στη Μαύ­ρη Θάλασ­σα, κοντά στην Κρι­μαία, και ότι έκα­ναν χρή­ση όπλων για να τα ανα­γκά­σουν να στα­μα­τή­σουν, μετέ­δω­σε το ρωσι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων «RIA». Η FSB ανέ­φε­ρε ότι έδρα­σε διό­τι τα ουκρα­νι­κά πλοία εισήλ­θαν παρά­νο­μα στα ρωσι­κά χωρι­κά ύδα­τα, αψή­φη­σαν τις προει­δο­ποι­ή­σεις να στα­μα­τή­σουν και έκα­ναν επι­κίν­δυ­νους ελιγ­μούς, πρό­σθε­σε το «RIA».

Κατά τις ίδιες πηγές, τρεις Ουκρα­νοί ναύ­τες τραυ­μα­τί­στη­καν και τους προ­σφέρ­θη­κε ιατρι­κή βοή­θεια. Οι ζωές τους δεν δια­τρέ­χουν κίν­δυ­νο, σύμ­φω­να με την FSB.

«Τα πλοία του ουκρα­νι­κού (Πολε­μι­κού) Ναυ­τι­κού, τα “Berdyansk”, “Nikopol” και “Yany Kapu”, έκα­ναν άλλη μια από­πει­ρα να δια­πρά­ξουν παρά­νο­μες ενέρ­γειες εντός των χωρι­κών υδά­των της Ρωσί­ας στις 19.00 (σ.σ. τοπι­κή ώρα — 18.00 ώρα Ελλά­δας) της 25ης Νοεμ­βρί­ου (…). Για να ανα­γκα­στούν να στα­μα­τή­σουν τα ουκρα­νι­κά πολε­μι­κά, χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­καν όπλα. Ως απο­τέ­λε­σμα, και τα τρία πλοία του ουκρα­νι­κού ΠΝ “συνε­λή­φθη­σαν” στα ρωσι­κά χωρι­κά ύδα­τα στη Μαύ­ρη Θάλασ­σα», ανέ­φε­ρε η FSB.

«Πρέ­πει να σημειω­θεί ότι η ουκρα­νι­κή πλευ­ρά είναι ενή­με­ρη για δια­δι­κα­σία διέ­λευ­σης πολε­μι­κών πλοί­ων δια­μέ­σου των χωρι­κών υδά­των της Ρωσί­ας και κατά μήκος του πορ­θμού Κερτς — Γενί­κα­λε» και οι Ουκρα­νοί «χρη­σι­μο­ποιού­σαν αυτή τη δια­δι­κα­σία προη­γού­με­να για να περ­νούν ειρη­νι­κά», πρό­σθε­σε η FSB.

Φωτο­γρα­φί­ες που δημο­σιεύ­τη­καν σήμε­ρα το πρωί, δεί­χνουν ένα φορ­τη­γό πλοίο υπό ρωσι­κή σημαία να έχει «κλεί­σει» τον πορ­θμό του Κερτς κάτω από τη γέφυ­ρα που ενώ­νει τη Ρωσία με την Κρι­μαία, ενώ μαχη­τι­κά αερο­σκά­φη πραγ­μα­το­ποιούν διελεύσεις

Σήμε­ρα το πρωί οι αρχές της Ρωσί­ας άνοι­ξαν ξανά το στε­νό του Κερτς, κοντά στην Κρι­μαία, για τη ναυ­σι­πλο­ΐα, μετέ­δω­σε το ρωσι­κό κρα­τι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων RIA, επι­κα­λού­με­νο τον γενι­κό διευ­θυ­ντή της εται­ρεί­ας των λιμέ­νων της Κρι­μαί­ας, τον Αλε­ξέι Βολκόφ.

Στρατιωτικός νόμος στην Ουκρανία

Οι Ένο­πλες Δυνά­μεις της Ουκρα­νί­ας τέθη­καν σε κατά­στα­ση πλή­ρους πολε­μι­κής ετοι­μό­τη­τας με δια­τα­γή του επι­κε­φα­λής του Γενι­κού Επι­τε­λεί­ου, γνω­στο­ποί­η­σε σήμε­ρα η υπη­ρε­σία Τύπου του υπουρ­γεί­ου Άμυ­νας. Μετά «την από­φα­ση του Συμ­βου­λί­ου Εθνι­κής Ασφά­λειας και Άμυ­νας για την κήρυ­ξη στρα­τιω­τι­κού νόμου, ο επι­κε­φα­λής του Γενι­κού Επι­τε­λεί­ου (…) διέ­τα­ξε όλες οι μονά­δες των ουκρα­νι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων να τεθούν σε κατά­στα­ση πλή­ρους πολε­μι­κού συνα­γερ­μού», ανέ­φε­ρε η ανα­κοί­νω­ση Τύπου.

Εξαι­τί­ας της κρί­σης στο στε­νό του Κερτς, ο γραμ­μα­τέ­ας του Συμ­βου­λί­ου Εθνι­κής Ασφά­λειας και Άμυ­νας Ολε­ξά­ντρ Τουρ­τσί­νοφ ειση­γή­θη­κε την επι­βο­λή στρα­τιω­τι­κού νόμου καθ’ άπα­σα την ουκρα­νι­κή επι­κρά­τεια για 60 ημέ­ρες, πρό­τα­ση που ενέ­κρι­νε ο πρό­ε­δρος της Ουκρα­νί­ας Πέτρο Πορο­σέν­κο. Την από­φα­ση πρέ­πει όμως να επι­κυ­ρώ­σει η Βερ­χόβ­να Ράντα, η Βου­λή της Ουκρα­νί­ας. Σύμ­φω­να με τον πρό­ε­δρο της Βου­λής, τον Αντρίι Παρου­μπίγ, η ολο­μέ­λεια θα συνε­δριά­σει εκτά­κτως για να εγκρί­νει το μέτρο στις 16.00.

Έκτα­κτη συνε­δρί­α­ση του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας ζήτη­σε η Μόσχα
Το Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας του Οργα­νι­σμού Ηνω­μέ­νων Εθνών θα συνε­δριά­σει σήμε­ρα εκτά­κτως για να συζη­τή­σει σχε­τι­κά με τη σοβα­ρή στρα­τιω­τι­κή κλι­μά­κω­ση ανά­με­σα στην Ουκρα­νία και τη Ρωσία, ανέ­φε­ραν διπλωμάτες.

Την έκτα­κτη σύγκλη­ση του ΣΑ του ΟΗΕ ζήτη­σαν τόσο η Ρωσία, όσο και η Ουκρα­νία, κατά τις ίδιες πηγές. Η Μόσχα ζήτη­σε η συνε­δρί­α­ση να γίνει στις 11.00 (18.00 ώρα Ελλά­δας), διευ­κρί­νι­σε ένας διπλω­μά­της στο Γαλ­λι­κό Πρακτορείο.

Το Κίε­βο κατήγ­γει­λε μια «άφρο­να ενέρ­γεια της Ρωσί­ας ενα­ντί­ον της Ουκρα­νί­ας» και υπο­στή­ρι­ξε ότι αυτή η «επί­θε­ση» ήταν «προ­με­λε­τη­μέ­νη».

Η εκπρό­σω­πος Τύπου του ρωσι­κού υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών Μαρία Ζαχά­ρο­βα απο­κά­λε­σε την πρό­κλη­ση με τα ουκρα­νι­κά πλοία «γκαν­γκ­στε­ρι­κή μέθο­δο», σχο­λιά­ζο­ντας την κατά­στα­ση στον πορ­θμό του Κερτς.

«Έχο­ντας δια­λύ­σει την Ουκρα­νία, (ο πρό­ε­δρος της Ουκρα­νί­ας Πέτρο) Πορο­σέν­κο και όλη η κλί­κα του Μεϊ­ντάν, όπως ο Σαα­κα­σβί­λι, θα περιο­δεύ­σουν στον κόσμο με κηρύγ­μα­τα για τα οφέ­λη της Δημο­κρα­τί­ας. Ήδη απο­κα­τέ­στη­σαν την ειρή­νη στο Ντον­μπάς και τώρα προ­χω­ρούν με τον πορ­θμό του Κερτς. Γκάν­γκ­στερ. Με μεθό­δους γκάν­γκ­στερ: Πρώ­τα πρό­κλη­ση, κατό­πιν πίε­ση και μετά κατη­γο­ρί­ες περί επί­θε­σης» έγρα­ψε η Ζαχά­ρο­βα στο Facebook.

«Αποκλιμάκωση» ζητούν ΕΕ και ΝΑΤΟ

Η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση και το ΝΑΤΟ απηύ­θυ­ναν σήμε­ρα έκκλη­ση για «απο­κλι­μά­κω­ση» και ζήτη­σαν από τη Μόσχα να «απο­κα­τα­στή­σει την ελευ­θε­ρία διέ­λευ­σης» από τον πορ­θμό του Κερτς.

«Ανα­μέ­νου­με από τη Ρωσία να απο­κα­τα­στή­σει την ελευ­θε­ρία της διέ­λευ­σης στον πορ­θμό του Κερτς και καλού­με όλες τις πλευ­ρές να ενερ­γή­σουν με τη μέγι­στη αυτο­συ­γκρά­τη­ση προ­κει­μέ­νου να υπάρ­ξει μια άμε­ση απο­κλι­μά­κω­ση της κατά­στα­σης», επι­σή­μα­νε η ΕΕ σε ένα δελ­τίο Τύπου.

Το ΝΑΤΟ απηύ­θυ­νε έκκλη­ση για «αυτο­συ­γκρά­τη­ση και απο­κλι­μά­κω­ση», μέσω των δηλώ­σε­ων μιας εκπρό­σω­που Τύπου της Συμμαχίας.

Διαδηλώσεις έξω από το προξενείο της Ρωσίας στο Λβιβ

Ουκρα­νοί εθνι­κι­στές δια­δή­λω­σαν μπρο­στά στο κτί­ριο του προ­ξε­νεί­ου της Ρωσί­ας στο Λβιβ τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες της Δευ­τέ­ρας, βάζο­ντας φωτιά σε ελα­στι­κά αυτο­κι­νή­των που κατό­πιν κύλη­σαν ως τον φρά­κτη που περι­βάλ­λει το κτί­ριο της διπλω­μα­τι­κής απο­στο­λής, μετέ­δω­σε ουκρα­νι­κός τηλε­ο­πτι­κός σταθμός.

«Ακτι­βι­στές καί­νε ελα­στι­κά αυτο­κι­νή­των μπρο­στά στο ρωσι­κό προ­ξε­νείο στο Λβιβ», μετέ­δω­σε ο τηλε­ο­πτι­κός σταθ­μός «Κανά­λι 24». Σύμ­φω­να με την ίδια πηγή, πρό­κει­ται για μέλη εθνι­κι­στι­κών οργα­νώ­σε­ων που δια­μαρ­τύ­ρο­νται για τα γεγο­νό­τα στο στε­νό του Κερτς.

Παρό­μοια κινη­το­ποί­η­ση σημειώ­θη­κε μπρο­στά στη ρωσι­κή πρε­σβεία στο Κίε­βο. Και σε αυτή τη δια­δή­λω­ση, ο βασι­κός όγκος των συμ­με­τε­χό­ντων ήταν μέλη δια­φό­ρων ουκρα­νι­κών εθνι­κι­στι­κών οργα­νώ­σε­ων. Οι δια­δη­λω­τές σφυ­ρο­κό­πη­σαν το κτί­ριο με δεκά­δες καπνο­γό­να, αλλά η προ­σπά­θεια τους να βάλουν φωτιά σε ελα­στι­κά αυτο­κι­νή­των και κατό­πιν να τα κυλή­σουν προς το κτί­ριο εμπο­δί­στη­κε από την αστυνομία.

ukraine russia 4 ukraine russia ukraine russia2 ukraine russia3 ukraine russia5

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο