Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θεσμική ολοκλήρωση του πραξικοπήματος στη Βολιβία: Η εκπρόσωπος της δεξιάς αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος

Ο νόμι­μα εκλεγ­μέ­νος πρό­ε­δρος της Βολι­βί­ας Έβο Μορά­λες χαρα­κτή­ρι­σε «πρα­ξι­κό­πη­μα» την αναγ­γε­λία της αντι­πο­λι­τευό­με­νης κεντρο­δε­ξιάς γερου­σιά­στριας Τζα­νί­νε Άνιες ότι ανα­λαμ­βά­νει μετα­βα­τι­κή πρό­ε­δρος της χώρας της Λατι­νι­κής Αμερικής.

«Έγι­νε το πιο επι­τή­δειο και πιο επι­ζή­μιο πρα­ξι­κό­πη­μα στην ιστο­ρία» της Βολι­βί­ας, έκρι­νε ο Μορά­λες μέσω Twitter, λίγες ώρες μετά την άφι­ξή του στο Μεξι­κό, που του προ­σέ­φε­ρε πολι­τι­κό άσυ­λο. «Μια γερου­σιά­στρια της δεξιάς των πρα­ξι­κο­πη­μα­τιών αυτο­α­να­κη­ρύσ­σε­ται πρό­ε­δρος της Γερου­σί­ας, κατό­πιν μετα­βα­τι­κή πρό­ε­δρος της Βολι­βί­ας, χωρίς να υπάρ­χει απαρ­τία στο κοι­νο­βού­λιο, πλαι­σιω­μέ­νη από μια ομά­δα συνερ­γών της, με την υπο­στή­ρι­ξη του στρα­τού και της αστυ­νο­μί­ας που κατα­στέλ­λουν τον λαό», πρό­σθε­σε ο Μοράλες.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο θεωρεί νόμιμη τη μεταβίβαση της εξουσίας στην Τζανίνε Άνιες

Το Συνταγ­μα­τι­κό Δικα­στή­ριο της Βολι­βί­ας χαρα­κτή­ρι­σε νόμι­μη την ανά­λη­ψη της προ­ε­δρί­ας της χώρας, με μετα­βα­τι­κό ρόλο, από τη δεύ­τε­ρη αντι­πρό­ε­δρο της Γερου­σί­ας Τζα­νί­νε Άνιες, παρά το γεγο­νός ότι δεν επι­κυ­ρώ­θη­κε από τα δύο σώμα­τα της εθνο­συ­νέ­λευ­σης της χώρας, καθώς δεν υπήρ­ξε απαρ­τία. Η Άνιες αυτο­α­να­κη­ρύ­χθη­κε μετα­βα­τι­κή πρό­ε­δρος στην ειδι­κή συνε­δρί­α­ση της ολο­μέ­λειας της Γερου­σί­ας και της Βου­λής που συγκλή­θη­κε για να επι­ση­μο­ποι­η­θεί η παραί­τη­ση του Έβο Μορά­λες από το κορυ­φαίο κρα­τι­κό αξί­ω­μα την Κυρια­κή. Όμως τα μέλη του Κογκρέ­σου που ανή­κουν στο Κίνη­μα προς τον Σοσια­λι­σμό (MAS) του Μορά­λες, κόμ­μα που ελέγ­χει την πλειο­ψη­φία των εδρών, δεν προ­σήλ­θαν, με απο­τέ­λε­σμα να μην υπάρ­ξει απαρ­τία για την επι­κύ­ρω­ση της παραί­τη­σης του προ­έ­δρου και της μετα­βί­βα­σης της εξουσίας.

7 νεκροί από τα μετεκλογικά επεισόδια τα οποία οδήγησαν στην παραίτηση Μοράλες

Επτά άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν, εκ των οποί­ων τέσ­σε­ρις από σφαί­ρες, στα στη­μέ­να από την δεξιά αντι­πο­λί­τευ­ση μετε­κλο­γι­κά επει­σό­δια στη Βολι­βία τα οποία οδή­γη­σαν στο πρα­ξι­κό­πη­μα και την εξώ­θη­ση του Έβο Μορά­λες σε παραί­τη­ση από την προ­ε­δρία, ανα­κοί­νω­σε χθες Τρί­τη [το πρωί της Τετάρ­της ώρα Ελλά­δας] ο γενι­κός εισαγ­γε­λέ­ας της χώρας. Δύο άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν στη Λα Πας (δυτι­κά), δύο στη Σάντα Κρους (ανα­το­λι­κά) και τρεις σε συγκρού­σεις στην Κοτσα­μπά­μπα (κεντρι­κά), διευ­κρί­νι­σε ο Χουάν Λαν­τσί­πα, προ­σθέ­το­ντας ότι διε­νερ­γού­νται έρευ­νες για καθε­μία από τις υπο­θέ­σεις αυτές.

Ο προη­γού­με­νος απο­λο­γι­σμός των βίαιων επει­σο­δί­ων τα οποία ξέσπα­σαν αμέ­σως μετά τις εκλο­γές της 20ής Οκτω­βρί­ου, που κέρ­δι­σε ο Μορά­λες — απο­τέ­λε­σμα που δεν απο­δέ­χθη­κε η αντι­πο­λί­τευ­ση, καταγ­γέλ­λο­ντας ότι ήταν προ­ϊ­όν νοθεί­ας — έκα­νε λόγο για τρεις νεκρούς.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο