Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θεσσαλονίκη: Άνοιγμα των καταστημάτων και μέτρα ενίσχυσης των μικρών επαγγελματιών ζητά ο ΣΜΑΕΘ

«Για μια ακό­μη φορά η κυβέρ­νη­ση εμπαί­ζει τους μικρούς λια­νέ­μπο­ρους της Θεσ­σα­λο­νί­κης, ακό­μη μια φορά παί­ζει επι­κίν­δυ­να με την επι­βί­ω­σή μας», σημειώ­νει με ανα­κοί­νω­σή του ο Σύλ­λο­γος Μικρών και Αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων Εμπό­ρων Θεσ­σα­λο­νί­κης (ΣΜΑΕΘ), με αφορ­μή και την αιφ­νι­δια­στι­κή από­φα­ση της κυβέρ­νη­σης για ανα­στο­λή της επα­να­λει­τουρ­γί­ας του λια­νε­μπο­ρί­ου στον νομό.

Ο ΣΜΑΕΘ ανα­λυ­τι­κά σημειώ­νει ότι:

«Η κατά­στα­ση έχει φτά­σει στο απρο­χώ­ρη­το και η κυβέρ­νη­ση μας κάνει “σκο­τσέ­ζι­κο ντους”, εμείς προ­ε­τοι­μά­ζου­με τα μαγα­ζιά μας και προ­μη­θευό­μα­στε τα απα­ραί­τη­τα εμπο­ρεύ­μα­τα για να μπο­ρέ­σου­με να σώσου­με ότι μπο­ρέ­σου­με από την κατα­στρο­φή μας και σε λίγες ώρες η κυβέρ­νη­ση μας απο­κλεί­ει από το άνοιγ­μα των κατα­στη­μά­των μας.

Την ίδια ώρα όμως σε μεγά­λους χώρους της βιο­μη­χα­νί­ας, στον ΟΑΣΘ, στα super markets τα κρού­σμα­τα καθη­με­ρι­νά αυξά­νο­νται και σπά­νε ρεκόρ, ενώ η κυβέρ­νη­ση δεν κάνει καμία ανα­φο­ρά σε αυτούς τους χώρους όπου συγ­χρω­τί­ζε­ται πολύς κόσμος και δεν παίρ­νει κανέ­να μέτρο προ­στα­σί­ας και ελέγ­χου. Σε μέτρα που ζητά­με εδώ και έναν χρό­νο όπως η επί­τα­ξη του ιδιω­τι­κού τομέα της Υγεί­ας, μαζι­κές προ­σλή­ψεις υγειο­νο­μι­κού προ­σω­πι­κού και μαζι­κά τεστ η κυβέρ­νη­ση κλεί­νει τα αυτιά ενώ ρίχνει όλη την ευθύ­νη σε εμάς.

Απαι­τού­με τώρα από την κυβέρ­νη­ση να προ­χω­ρή­σει στο άνοιγ­μα των κατα­στη­μά­των μας παίρ­νο­ντας όλα τα ανα­γκαία μέτρα ώστε αυτό να γίνει με ασφά­λεια για την υγεία όλων μας, (μαζι­κά τεστ, click away, click in shop κλπ.). Παράλ­λη­λα απαι­τού­με 1.000 ευρώ ως ενί­σχυ­ση για κάθε μικρό επαγ­γελ­μα­τία για κάθε μήνα εφαρ­μο­γής περιο­ρι­στι­κών μέτρων.

Διεκ­δι­κού­με την άμε­ση υλο­ποί­η­ση των παρα­κά­τω δίκαιων αιτη­μά­των μας, πρώ­τα και κύρια για όσους τα έχουν περισ­σό­τε­ρο ανά­γκη, αυτούς που βρί­σκο­νται σε ανα­στο­λή και όσους έχουν εισό­δη­μα κάτω των 12.000 ευρώ.

  • Να δια­γρα­φεί τμή­μα των χρε­ών προς την εφο­ρία και τις τρά­πε­ζες. Να δια­γρα­φούν τόκοι, πρό­στι­μα και το 30% του κεφα­λαί­ου για τους εν ενερ­γεία εργα­ζο­μέ­νους και αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους και 50% για όσους είναι άνεργοι.
  • Ο τρέ­χων κύκλος της “επι­στρε­πτέ­ας προ­κα­τα­βο­λής” να μετα­τρα­πεί σε μη επι­στρε­πτέ­ος για όσους έχουν ετή­σιο εισό­δη­μα κάτω από 12.000 ευρώ. Άρση των περιο­ρι­σμών στα κρι­τή­ρια, ώστε να εντα­χθούν όλοι όσοι έχουν πραγ­μα­τι­κά ανά­γκη στήριξης.
  • Επι­στρο­φή στο αφο­ρο­λό­γη­το όριο των 12.000 ευρώ, από το οικο­νο­μι­κό έτος 2019. Κατάρ­γη­ση ΕΝΦΙΑ και τέλους επι­τη­δεύ­μα­τος. Μεί­ω­ση των έμμε­σων φόρων.
  • Επι­δό­τη­ση των εισφο­ρών ατο­μι­κής ασφά­λι­σης των αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων για όσο διά­στη­μα κρα­τούν τα μέτρα περιο­ρι­σμού, χωρίς απώ­λεια συντα­ξιο­δο­τι­κών δικαιωμάτων.
  • Ανα­στο­λή των ρυθ­μί­σε­ων σε τρά­πε­ζες, ΔΕΗ για όσο διά­στη­μα κρα­τούν τα μέτρα περιο­ρι­σμού. Φθη­νό­τε­ρο τιμο­λό­γιο σε φως, νερό, τηλέ­φω­νο, χωρίς χαρά­τσια που δεν αφο­ρούν τη κατανάλωση.
  • Ανα­στο­λή κατα­σχέ­σε­ων και απα­γό­ρευ­ση πλει­στη­ρια­σμών πρώ­της κατοι­κί­ας. Καθιέ­ρω­ση ακα­τά­σχε­του επι­χει­ρη­μα­τι­κού λογα­ρια­σμού για τους αυτοαπασχολούμενους.
  • Απαλ­λα­γή από δημο­τι­κά τέλη για 6 μήνες για τις πλητ­τό­με­νες επι­χει­ρή­σεις και γεν­ναία μεί­ω­ση των δημο­τι­κών τελών για το υπό­λοι­πο διά­στη­μα για όλες τις μικρές και πολύ μικρές επι­χει­ρή­σεις. Απαλ­λα­γή από τα ενοί­κια όσων μισθώ­νουν δημο­τι­κές ή κρα­τι­κές εγκα­τα­στά­σεις και παρα­μέ­νουν κλει­στοί με κρα­τι­κή απόφαση.
  • Χορή­γη­ση επι­δό­μα­τος ανερ­γί­ας σε όσους έκλει­σαν την επι­χεί­ρη­σή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

Για την αντι­με­τώ­πι­ση της πανδημίας:

  • Άμε­σα μέτρα θωρά­κι­σης του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας, με προ­σλή­ψεις του ανα­γκαί­ου, μόνι­μου ιατρι­κού και νοση­λευ­τι­κού προ­σω­πι­κού, πλή­ρη εξο­πλι­σμό  νοσο­κο­μεί­ων και ΠΦΥ, διεύ­ρυν­ση του αριθ­μού ΜΕΘ.
  • Δωρε­άν μαζι­κά τεστ για όλο τον πλη­θυ­σμό και έλεγ­χοι όπου χρειάζεται.
  • Άμε­ση επί­τα­ξη των ιδιω­τι­κών δομών υγεί­ας χωρίς απο­ζη­μί­ω­ση για να καλυ­φθούν οι άμε­σες ανάγκες.
  • Απο­συμ­φό­ρη­ση των ΜΜΜ με προ­σλή­ψεις προ­σω­πι­κού και επί­τα­ξη ιδιω­τι­κών λεω­φο­ρεί­ων που σήμε­ρα βρί­σκο­νται σε απρα­ξία. Ουσια­στι­κά μέτρα για την ασφα­λή λει­τουρ­γία των σχολείων».
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο