Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θεσσαλονίκη: «Έφυγε» ο Φώτης Γεωργιάδης, ένας μεγάλος φίλος της Κούβας

«Έφυ­γε» χθες από τη ζωή ένας πρω­το­πό­ρος του ελλη­νι­κού κινή­μα­τος αλλη­λεγ­γύ­ης προς την Κού­βα, ο Φώτης Γεωργιάδης.

Κομ­μου­νι­στής, με πολυ­ε­τή δρά­ση στο εργα­τι­κό, λαϊ­κό και αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κό κίνη­μα, ο Φ. Γεωρ­γιά­δης υπήρ­ξε η «ψυχή» του Ελλη­νο­κου­βα­νι­κού Συν­δέ­σμου Φιλί­ας και Αλλη­λεγ­γύ­ης Θεσ­σα­λο­νί­κης, του οποί­ου διε­τέ­λε­σε για πολ­λά χρό­νια πρόεδρος.

Το Δεκέμ­βρη του 2019, κατά τη διάρ­κεια εκδή­λω­σης για τα 60 χρό­νια της Κου­βα­νι­κής Επα­νά­στα­σης, ο Ελλη­νο­κου­βα­νι­κός Σύν­δε­σμος Θεσ­σα­λο­νί­κης απέ­νει­με στον Φώτη Γεωρ­γιά­δη τιμη­τι­κή πλα­κέ­τα ως ελά­χι­στη ανα­γνώ­ρι­ση της συμ­βο­λής του στο κίνη­μα αλλη­λεγ­γύ­ης προς την Κού­βα και τον Κου­βα­νι­κό λαό.

Η κηδεία του Φ. Γεωρ­γιά­δη θα γίνει αύριο στη Θεσσαλονίκη.

Συλλυπητήριο μήνυμα της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Τη θλί­ψη της για την απώ­λεια του συντρό­φου Φώτη Γεωρ­γιά­δη εκφρά­ζει η Επι­τρο­πή Περιο­χής Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας του ΚΚΕ.

Στο συλ­λυ­πη­τή­ριο μήνυ­μά της αναφέρει:

«Ο σ. Φώτης Γεωρ­γιά­δης γεν­νή­θη­κε το 1935 στο Μυλο­χώ­ρι Κιλ­κίς. Ήταν παι­δί αγω­νι­στών. Ο πατέ­ρας του, μαχη­τής του ΕΛΑΣ, εκτε­λέ­στη­κε από τους ταγ­μα­τα­σφα­λί­τες στα 37 του χρόνια.

Ο σ. Φώτης Γεωρ­γιά­δης εντά­χθη­κε από μικρή ηλι­κία στο κίνη­μα. Σπού­δα­σε στον “Ευκλεί­δη” στο τμή­μα Μηχα­νο­λό­γων Εργο­δη­γών. Συμ­με­τεί­χε στη νεο­λαία της ΕΔΑ σαν γραμ­μα­τέ­ας της Οργά­νω­σης Ελευ­θε­ρί­ου Κορ­δε­λιού και στη νεο­λαία Λαμπρά­κη αργό­τε­ρα. Μέλος του ΚΚΕ έγι­νε το 1975 στην ΚΟΒ Κορ­δε­λιού. Το 1965 δια­τέ­λε­σε Δημο­τι­κός Σύμ­βου­λος στο Δήμο Ελευ­θε­ρί­ου Κορ­δε­λιού μέχρι την σύλ­λη­ψή του στις 21 Απρί­λη 1967 από τη χού­ντα και την κρά­τη­σή του για έξι μήνες στη Γυά­ρο. Τρεις φορές υπο­ψή­φιος Δήμαρ­χος Ελευ­θε­ρί­ου Κορ­δε­λιού, δύο φορές υπο­ψή­φιος Νομαρ­χια­κός Σύμ­βου­λος και υπο­ψή­φιος βου­λευ­τής Κιλ­κίς με το ΚΚΕ το 1981.

Υπήρ­ξε μέλος του ΔΣ του Γυμνα­στι­κού Συλ­λό­γου “ΗΡΑΚΛΗΣ” και έφο­ρος Στί­βου το 1976, μέχρι που ο σύλ­λο­γος έγι­νε επαγγελματικός.

Υπήρ­ξε μέλος του ΔΣ Ελλη­νο­σο­βιε­τι­κού Συν­δέ­σμου Θεσ­σα­λο­νί­κης από το 1975 μέχρι τη διά­λυ­σή του. Πρό­ε­δρος του Ελλη­νο­κου­βα­νι­κού Συν­δέ­σμου Φιλί­ας και Αλλη­λεγ­γύ­ης Θεσ­σα­λο­νί­κης από την ίδρυ­σή του το 1992, επί­τι­μος πρό­ε­δρος μέχρι το θάνα­τό του.

Ο σ. Φώτης Γεωρ­γιά­δης κρά­τη­σε ατα­λά­ντευ­τη στά­ση σε όλες τις δύσκο­λες στιγ­μές του ΚΚΕ, ιδιαί­τε­ρα στις περιό­δους 1968 και 1990–1992.

Η Επι­τρο­πή Περιο­χής απευ­θύ­νει τα θερ­μά της συλ­λυ­πη­τή­ρια στην οικο­γέ­νειά του».

Φώτης Γεωρ­γιά­δης: Συνε­πής υπο­στη­ρι­κτής της σοσια­λι­στι­κής οικο­δό­μη­σης στην Κού­βα και των δικαί­ων του Κου­βα­νι­κού λαού

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο