Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θεσσαλονίκη: Ανεπιθύμητος ο Πομπέο, ο Αμερικανός υπουργός του πολέμου! (ΒΙΝΤΕΟ — ΦΩΤΟ)

«Pompeo go home! Ανε­πι­θύ­μη­τος ο Πομπέο, υπουρ­γός του πολέ­μου. Ούτε γη ούτε νερό στους φονιά­δες των λαών!». Αυτό το ξεκά­θα­ρο μήνυ­μα έστει­λε ο εργα­ζό­με­νος λαός και η νεο­λαία της Θεσ­σα­λο­νί­κης με τη μαζι­κή συμ­με­το­χή του στο συλ­λα­λη­τή­ριο που διορ­γά­νω­σαν η ΕΔΥΕΘ, Εργα­τι­κά Σωμα­τεία και Φοι­τη­τι­κοί Σύλ­λο­γοι, ενά­ντια στην παρου­σία του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Μέσα από τη μεγά­λη δια­δή­λω­ση, λαός και νεο­λαία, απαί­τη­σαν «Θεσ­σα­λο­νί­κη λιμά­νι των λαών» και απά­ντη­σαν στην αστυ­νο­μο­κρα­τία που επι­βλή­θη­κε για να δώσει και με αυτό τον τρό­πο η κυβέρ­νη­ση τα δια­πι­στευ­τή­ριά της, βρο­ντο­φω­νά­ζο­ντας «νόμος είναι το δίκιο του εργά­τη, στον ιμπε­ρια­λι­σμό ποτέ συγχωροχάρτι».

Στην κινη­το­ποί­η­ση παρα­βρέ­θη­κε αντι­προ­σω­πεία και Ισραη­λι­νών φοι­τη­τών που μετέ­φε­ραν το μήνυ­μα του αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κού αγώ­να του λαού της χώρας τους.

Στη συγκέ­ντρω­ση στο Αγαλ­μα Βενι­ζέ­λου, μίλη­σε η Αννα — Μαρία Ηλιού, πρό­ε­δρος του Συλ­λό­γου Φοι­τη­τών Δημο­σιο­γρα­φί­ας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. (Δεί­τε εδώ video)

Κατήγ­γει­λε ότι «η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ ‑στα χνά­ρια της προη­γού­με­νης του ΣΥΡΙΖΑ- με την πλή­ρη στή­ρι­ξη και των άλλων κομ­μά­των του ευρο­α­τλα­ντι­σμού πετσο­κό­βει βασι­κές λαϊ­κές ανά­γκες και δια­θέ­τει τερά­στια ποσά για την αγο­ρά νέων και νέων όπλων που καμία σχέ­ση δεν έχουν με τις αμυ­ντι­κές ανά­γκες της χώρας, αλλά μόνο με του Νατοϊ­κούς επι­θε­τι­κούς σχε­δια­σμούς. Εμπλέ­κει τη χώρα μας, το λαό και τη νεο­λαία στα επι­κίν­δυ­να ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια, για να ανα­βαθ­μί­σει τη γεω­στρα­τη­γι­κή θέση και τα πλε­ο­νε­κτή­μα­τα της ελλη­νι­κής άρχου­σας τάξης. Προ­ε­τοι­μά­ζει ένα μέλ­λον όπου τα παι­διά του λαού θα πρέ­πει να γίνουν το “κρέ­ας για τα κανό­νια” των ιμπεριαλιστών».

«Όλα αυτά θα συμ­βούν αν εμείς οι πολ­λοί το επι­τρέ­ψου­με, αν δεν βγού­με μαζι­κά και οργα­νω­μέ­να στο δρό­μο του αγώ­να» σημεί­ω­σε και τόνι­σε πως οι εξε­λί­ξεις επι­βάλ­λουν τη συσπεί­ρω­ση των λαϊ­κών δυνά­με­ων, την έντα­ση της πάλης τους για απε­μπλο­κή από τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς ΗΠΑ — ΝΑΤΟ και ΕΕ. Και κάλε­σε σε δυνά­μω­μα της πάλης για: Καμία αλλα­γή των συνό­ρων, εξα­σφά­λι­ση της κυριαρ­χί­ας των ελλη­νι­κών νησιών ως ανα­πό­σπα­στο μέρος της ενιαί­ας ελλη­νι­κής επι­κρά­τειας. Να καταγ­γελ­θεί η Συμ­φω­νία Αμοι­βαί­ας Αμυ­ντι­κής Συνερ­γα­σί­ας Ελλά­δας — ΗΠΑ. Να κλεί­σουν η βάση της Σού­δας και οι άλλες αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κές βάσεις και στρα­τη­γεία. Όχι στην εγκα­τά­στα­ση πυρη­νι­κών όπλων. Καμιά συμ­με­το­χή των ελλη­νι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων σε ιμπε­ρια­λι­στι­κές απο­στο­λές στο εξω­τε­ρι­κό, να επι­στρέ­ψουν όλα τα στρα­τιω­τι­κά τμή­μα­τα που βρί­σκο­νται εκτός συνό­ρων (δια­βά­στε εδώ ολό­κλη­ρη την ομιλία).

Ακο­λού­θη­σε μαχη­τι­κή πορεία στους δρό­μους της πόλης η οποία με το σύν­θη­μα «ήρθε ο Πομπέο στη γει­το­νιά μας αν δεν ξεση­κω­θού­με θα έρθει και η σει­ρά μας» σάλ­πι­σε ξεση­κω­μό ενά­ντια στα επι­κίν­δυ­να σχέ­δια των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Με τα κεντρι­κά πανό της ΕΔΥΕΘ, των σωμα­τεί­ων και των φοι­τη­τι­κών συλ­λό­γων να δίνουν τον τόνο, τις πικέ­τες να δηλώ­νουν καθα­ρά ότι είναι «ανε­πι­θύ­μη­το το γερά­κι του πολέ­μου», με τα συν­θή­μα­τα να εκφρά­ζουν την από­φα­ση του λαού «να κλεί­σου­νε οι βάσεις και τα στρα­τη­γεία, καμιά συμ­με­το­χή στου ΝΑΤΟ τα σφα­γεία», «κάναν τη Μεσό­γειο θάλασ­σα νεκρών, πόλε­μο στον πόλε­μο των ιμπε­ρια­λι­στών», η πορεία κατευ­θύν­θη­κε προς το αμε­ρι­κά­νι­κο προξενείο.

Έσπασε η προσπάθεια αστυνομοκρατίας

Εκεί οι δια­δη­λω­τές βρή­καν μπρο­στά τους τα ΜΑΤ που για πρώ­τη φορά μετά από πολ­λά χρό­νια, είχαν παρα­τα­χθεί μπλο­κά­ρο­ντας την πρό­σβα­ση στα μεταλ­λι­κά ρολά που κλεί­νουν την είσο­δο στο κτί­ριο που στε­γά­ζε­ται το Προ­ξε­νείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη.

Ο επι­κε­φα­λής των αστυ­νο­μι­κών δυνά­με­ων αρνή­θη­κε να απο­μα­κρύ­νει τους άνδρες των ΜΑΤ. Αντί­θε­τα έδω­σε εντο­λή για σφί­ξει ο κλοιός στους εκπρο­σώ­πους του κινή­μα­τος που κάτω από την δύνα­μη της λαϊ­κής κινη­το­ποί­η­σης πέρα­σαν το φραγ­μό και κόλ­λη­σαν τις πικέ­τες που απαι­τού­σαν «Pompeo go home».

Αμέ­σως μετά, οι δια­δη­λω­τές έκα­ψαν το σύμ­βο­λο του αμε­ρι­κά­νι­κου ιμπε­ρια­λι­σμού, τη σημαία των ΗΠΑ, ενώ κατήγ­γει­λαν την στά­ση της Αστυ­νο­μί­ας και δια­δή­λω­σαν «στον ιμπε­ρια­λι­σμό καμιά υπο­τα­γή, οι μόνη υπερ­δύ­να­μη είναι οι λαοί».

Η πορεία συνε­χί­στη­κε στους δρό­μους της πόλης. Εξω από το αστυ­νο­μι­κό τμή­μα στην Αρι­στο­τέ­λους και πριν τη λήξη της πορεί­ας, ο Πρό­ε­δρος της ΕΔΥΕΘ Ν. Ζώκας, κατήγ­γει­λε τη στά­ση της αστυ­νο­μί­ας, τονί­ζο­ντας: «Στέλ­νου­με μήνυ­μα στην κυβέρ­νη­ση, όσες δυνά­μεις κι αν επι­στρα­τεύ­σει, δεν μπο­ρεί να βάλει στο γύψο το κίνη­μα του λαού μας. Σήμε­ρα έγι­νε μια πρω­το­φα­νής αξιο­ποί­η­ση των κατα­σταλ­τι­κών μηχα­νι­σμών για να δεί­ξει πόσο υπο­ταγ­μέ­νη είναι στο μεγά­λο αφε­ντι­κό, που περιο­δεύ­ει στη χώρα. Δεν θα δεχτού­με σε καμία περί­πτω­ση να μπει το λαϊ­κό κίνη­μα, οι πορεί­ες, οι δια­δη­λώ­σεις, υπό την επι­τή­ρη­ση της αστυνομίας».

pompeo sullalitirio thessaloniki pompeo sullalitirio thessaloniki1 pompeo sullalitirio thessaloniki3 pompeo sullalitirio thessaloniki4 pompeo sullalitirio thessaloniki5 pompeo sullalitirio thessaloniki6 pompeo sullalitirio thessaloniki7 pompeo sullalitirio thessaloniki8 pompeo sullalitirio thessaloniki9 pompeo sullalitirio thessaloniki10 pompeo sullalitirio thessaloniki11 pompeo sullalitirio thessaloniki12

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο