Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θεσσαλονίκη: «Αυτός ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί κανείς συμβιβασμός με την καταστολή» (ΦΩΤΟ)

«Αυτός ο νόμος δεν θα εφαρ­μο­στεί κανείς συμ­βι­βα­σμός με την κατα­στο­λή». Αυτό το μήνυ­μα — από­φα­ση σάλ­πι­σε μαζι­κά και μαχη­τι­κά το από­γευ­μα ο εργα­ζό­με­νος λαός και η νεο­λαία της Θεσ­σα­λο­νί­κης, μέσα από την μεγά­λη δια­δή­λω­ση των εργα­τι­κών συν­δι­κά­των και των άλλων μαζι­κών φορέων.

Στο Άγαλ­μα Βενι­ζέ­λου αντά­μω­σαν οι εργα­ζό­με­νοι του δημό­σιου και ιδιω­τι­κού τομέα με τους από­μα­χους της δου­λειάς, αλλά και οι μικροί και αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι, οι γυναί­κες, οι νέοι φοι­τη­τές και μαθη­τές. Ο ένας πλάι στον άλλο εργά­τες και εργά­τριες από το Εμπό­ριο, το Μέταλ­λο, τους ΟΤΑ, τον Του­ρι­σμό, τους κλά­δους αιχ­μής Τηλε­πι­κοι­νω­νιών και Πλη­ρο­φο­ρι­κής, βιο­μη­χα­νι­κού Επι­σι­τι­σμού, των εμφια­λω­μέ­νων ποτών, επι­στή­μο­νες, εκπαι­δευ­τι­κοί, υγειο­νο­μι­κοί, έμπο­ροι και βιο­τέ­χνες, φοι­τη­τές και μαθη­τές, συντα­ξιού­χοι όλων των ταμεί­ων. Με μια φωνή δια­μή­νυ­σαν πως «όσοι νόμοι και να ψηφι­στούν οι δια­δη­λώ­σεις θα συνεχιστούν».

Στη συγκέ­ντρω­ση ο Μιχά­λης Μιχα­ήλ, ανθυ­πο­πυ­ρα­γός ε.α., εκ μέρους όπως είπε «όλων των απο­στρά­των που πάλε­ψαν για να γίνουν τα σκο­τά­δια φως μέσα στα σώμα­τα ασφά­λειας και τις ένο­πλες δυνά­μεις», απηύ­θυ­νε αγω­νι­στι­κό κάλε­σμα συσπεί­ρω­σης όλων των ενερ­γεία και των απο­στρά­των των ΣΑ και των ΕΔ για να μην περά­σουν και να μην εφαρ­μο­στούν στην πρά­ξη οι αντι­δρα­στι­κοί σχε­δια­σμοί της κυβέρ­νη­σης και των συμ­μά­χων της. Και σημεί­ω­σε: «Για όσους στις μέρες μας σπέρ­νουν ανέ­μους με απα­γο­ρεύ­σεις, κατα­στο­λή και κατάρ­γη­ση λαϊ­κών ελευ­θε­ριών και δικαιω­μά­των, η ιστο­ρία του λαϊ­κού κινή­μα­τος διδά­σκει, ότι θα βρε­θούν πολύ σύντο­μα αντι­μέ­τω­ποι με τις θύελ­λες των αγω­νι­στι­κών αντι­δρά­σε­ων που ωρι­μά­ζουν στις συνει­δή­σεις των καταπιεσμένων».

Ο κεντρι­κός ομι­λη­τής, Πανα­γιώ­της Κολο­γκού­νης, πρό­ε­δρος του Κλα­δι­κού Συν­δι­κά­του Μετάλ­λου Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας, κατήγ­γει­λε την πλειο­ψη­φία του εργο­δο­τι­κού κυβερ­νη­τι­κού συν­δι­κα­λι­σμού στο ΕΚΘ, που δεν θεώ­ρη­σε καν σκό­πι­μο να συνε­δριά­σει για να συζη­τή­σει το θέμα. Ανέ­δει­ξε πως πως μέρα με τη μέρα «η αμφι­σβή­τη­ση του συστή­μα­τος που γεν­νά­ει τη φτώ­χεια και την εξα­θλί­ω­ση γίνε­ται κυρί­αρ­χη στο μυα­λό του εργά­τη. Γι αυτό το σύστη­μα θωρα­κί­ζε­ται απέ­να­ντι σε όλα αυτά — βάζει στο στό­χα­στρο τη “ριζο­σπα­στι­κο­ποί­η­ση”. Φοβά­ται τον εργά­τη που αμφι­σβη­τεί και προ­σπα­θεί να τον δέσει χειροπόδαρα».

Και ξεκα­θά­ρι­σε πως «οι εργα­ζό­με­νοι θα κου­ρε­λιά­σουν και αυτό το νομο­σχέ­διο, θα ματαιώ­σουν στην πρά­ξη κάθε προ­σπά­θεια που έχει στό­χο να τους βάλει φίμω­τρο, να μετα­τρέ­ψουν τους εργα­σια­κούς χώρους σε γκέ­το και την αντί­στα­ση σε ποι­νι­κό αδίκημα».

Το πολύ­χρω­μο ποτά­μι, με τις σημαί­ες των σωμα­τεί­ων και τα πανό, ξεχύ­θη­κε στους δρό­μους της πόλης σαλ­πί­ζο­ντας ξεση­κω­μό. Εγνα­τία, Αγί­ας Σοφί­ας, Παρα­λια­κή Λεω­φό­ρος, με κατεύ­θυν­ση το Λευ­κό Πύρ­γο και τη νέα Παρα­λία, η κατα­δί­κη εκφρά­στη­κε δυνα­τά, «φτώ­χεια απα­γο­ρεύ­σεις ανερ­γία, αυτή είναι των αστών η δημο­κρα­τία» και το μήνυ­μα στάλ­θη­κε πανί­σχυ­ρο, «ο αγώ­νας μας στο δρό­μο δεν στα­μα­τά, απά­ντη­ση θα πάρε­τε από την εργατιά».

thessalonikh sullalitiri2 thessalonikh sullalitiri3 thessalonikh sullalitiri4 thessalonikh sullalitiri5 thessalonikh sullalitiri6 thessalonikh sullalitiri7 thessalonikh sullalitirio

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο