Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θεσσαλονίκη — ΕΔΥΕΘ: Συλλαλητήριο ενάντια στην επίσκεψη Πομπέο τη Δευτέρα 28 Σεπτέμβρη

«Ανε­πι­θύ­μη­τος ο υπουρ­γός του πολέ­μου των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στην Ελλά­δα», σημειώ­νει η Επι­τρο­πή για τη Διε­θνή Ύφε­ση και Ειρή­νη Θεσ­σα­λο­νί­κης, καλώ­ντας στο συλ­λα­λη­τή­ριο που διορ­γα­νώ­νει από κοι­νού με εργα­τι­κά σωμα­τεία και Φοι­τη­τι­κούς Συλ­λό­γους, τη Δευ­τέ­ρα 28 Σεπτέμ­βρη στις 7 μ.μ. στο άγαλ­μα Βενι­ζέ­λου, ενά­ντια στην παρου­σία του υπουρ­γού των ΗΠΑ στην πόλη.

Την ώρα που τα σύν­νε­φα του πολέ­μου πυκνώ­νουν μέρα με τη μέρα στην περιο­χή μας, την ώρα που ξεπου­λιέ­ται ο πλού­τος του ελλη­νι­κού λαού στα ξένα και ντό­πια επι­χει­ρη­μα­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα, την ώρα που τα κυριαρ­χι­κά του δικαιώ­μα­τα έχουν μπει στο τρα­πέ­ζι των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων και κομ­μα­τιά­ζο­νται με τη δια­με­σο­λά­βη­ση των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ, επι­σκέ­πτε­ται τη χώρα μας ‑για δεύ­τε­ρη φορά σε διά­στη­μα μικρό­τε­ρο του ενός χρό­νου- ο Αμε­ρι­κα­νός υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Μάικ Πομπέο.

Την ίδια στιγ­μή που οξύ­νο­νται επι­κίν­δυ­να οι αντα­γω­νι­σμοί των ευρω­α­τλα­ντι­κών ιμπε­ρια­λι­στι­κών δυνά­με­ων με τη Ρωσία και την Κίνα, με την εμπλο­κή και των αστι­κών τάξε­ων Τουρ­κί­ας και Ελλά­δας, την ίδια στιγ­μή που αυξά­νε­ται επι­κίν­δυ­να η τουρ­κι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα ενά­ντια στη χώρα μας, την Κύπρο και σε σει­ρά άλλες χώρες και λαούς, ο υπουρ­γός του πολέ­μου Πομπέο έρχε­ται με σκο­πό την προ­ώ­θη­ση των συμ­φε­ρό­ντων των αμε­ρι­κα­νι­κών μονο­πω­λί­ων και την επι­θε­ώ­ρη­ση της βάσης της Σού­δας. Ο σκο­πός της επί­σκε­ψης επι­βε­βαιώ­νε­ται από τις δηλώ­σεις του Αμε­ρι­κα­νού πρέ­σβη Πάιατ ότι η Ελλά­δα είναι «κλει­δί του ευρω­α­τλα­ντι­σμού» στον αντα­γω­νι­σμό με Ρωσία και Κίνα.

Είναι σαθρές κι επι­κίν­δυ­νες οι δηλώ­σεις και οι κομπα­σμοί της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης και των άλλων κομ­μά­των του ευρω­α­τλα­ντι­σμού περί δήθεν «ανα­δί­πλω­σης» της Τουρ­κί­ας και ότι τάχα «σύρ­θη­κε σε διά­λο­γο». Απο­προ­σα­να­το­λί­ζουν το λαό μας, δεν έχουν καμία βάση. Το ακρι­βώς αντί­θε­το συμ­βαί­νει. Οι επι­κεί­με­νες διε­ρευ­νη­τι­κές επα­φές Ελλά­δας — Τουρ­κί­ας, οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις ΕΕ και Γερ­μα­νί­ας με την Άγκυ­ρα, η δια­με­σο­λά­βη­ση των ΗΠΑ έχουν ως μονα­δι­κό στό­χο την ισχυ­ρο­ποί­η­ση της Νοτιο­α­να­το­λι­κής Πτέ­ρυ­γας του ΝΑΤΟ και την από­σπα­ση της Τουρ­κί­ας από την επιρ­ροή της Ρωσίας.

Κατά την πάγια τακτι­κή της η τουρ­κι­κή πλευ­ρά θα δια­τη­ρή­σει και θα αξιο­ποι­ή­σει στο μέλ­λον τα τετε­λε­σμέ­να του ερευ­νη­τι­κού σκά­φους «Ορούτς Ρέις» στην ελλη­νι­κή ΑΟΖ. Έχουν κατα­γρα­φεί ήδη οι συνέ­πειες από την εξαί­ρε­ση του Καστε­λό­ρι­ζου από την ελλη­νο-αιγυ­πτια­κή συμ­φω­νία και του απα­ρά­δε­κτου τουρ­κο-λιβυ­κού συμ­φώ­νου. Η τουρ­κι­κή κυβέρ­νη­ση επι­μέ­νει στο γκρι­ζά­ρι­σμα του Αιγαί­ου, στην αμφι­σβή­τη­ση της κυριαρ­χί­ας των ελλη­νι­κών νησιών και στην απο­στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­σή τους. Έχει θέσει το δίλημ­μα συμ­βι­βα­σμός και συνεκ­με­τάλ­λευ­ση στο Αιγαίο και την Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο ή πόλε­μος. ΗΠΑ — ΝΑΤΟ ‑ΕΕ έμπρα­κτα συνη­γο­ρούν σ’ αυτό.

Η συμ­με­το­χή της χώρας μας στους ΝΑΤΟι­κούς σχε­δια­σμούς οδη­γεί σε περι­πέ­τειες τον λαό μας, μας εμπλέ­κει επι­κίν­δυ­να στους ενδο-ιμπε­ρια­λι­στι­κούς αντα­γω­νι­σμούς. Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμ­μα­τα του ευρω­α­τλα­ντι­σμού έχουν βαριές ευθύ­νες γι’ αυτήν την κατά­στα­ση, εκθέ­τουν το λαό και τη νεο­λαία μας σε θανά­σι­μους κινδύνους.

Οι εξε­λί­ξεις επι­βάλ­λουν τη συσπεί­ρω­ση των λαϊ­κών δυνά­με­ων, την έντα­ση της πάλης τους για απε­μπλο­κή από τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς οργα­νι­σμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ. Καμία αλλα­γή των συνό­ρων, εξα­σφά­λι­ση της κυριαρ­χί­ας των ελλη­νι­κών νησιών ως ανα­πό­σπα­στο μέρος της ενιαί­ας ελλη­νι­κής επικράτειας.

Την ειρή­νη, την ασφά­λεια και το ειρη­νι­κό μέλ­λον μπο­ρούν να εξα­σφα­λί­σουν οι λαοί με την ενιαία πάλη τους ενά­ντια στα άνο­μα συμ­φέ­ρο­ντα των ιμπεριαλιστών.

Έξω ο υπουρ­γός του πολέ­μου των ΗΠΑ από τη χώρα μας! Με τους λαούς ενά­ντια στον ιμπε­ρια­λι­σμό και τους πολέ­μους που γεννά!

Η Θεσ­σα­λο­νί­κη λιμά­νι των λαών, όχι ορμη­τή­ριο των ιμπεριαλιστών.

Η ΕΔΥΕΘ και οι φορείς που καλούν, λαμ­βά­νο­ντας υπό­ψη την κατά­στα­ση που δια­μορ­φώ­νε­ται με την αύξη­ση των κρου­σμά­των του κορο­νοϊ­ού και με πρώ­τι­στο μέλη­μα την προ­στα­σία της δημό­σιας υγεί­ας, ενη­με­ρώ­νει τους αγω­νι­στές και φίλους του αντι­πο­λε­μι­κού — αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κού κινή­μα­τος και όλους όσοι θα συμ­με­τά­σχουν στο συλ­λα­λη­τή­ριο ότι η χρή­ση μάσκας είναι απα­ραί­τη­τη, όπως επί­σης και η τήρη­ση όλων των απα­ραί­τη­των μέτρων προ­στα­σί­ας για την απο­φυ­γή διά­δο­σης του Covid-19».

ΚΚΕ: Ανα­κοί­νω­ση για την επί­σκε­ψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο