Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση της ΚΝΕ στις 28 Νοεμβρίου για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΟΚΝΕ

Ενό­ψει της συμπλή­ρω­σης 100 χρό­νων από την ίδρυ­ση της ΟΚΝΕ στις 28 Νοεμ­βρί­ου 2022, η Οργά­νω­ση  Περιο­χής   Κεντρι­κής   Μακε­δο­νί­ας   της   ΚΝΕ θα προ­χω­ρή­σει σε πλή­θος εκδη­λώ­σε­ων και πρω­το­βου­λιών, με εναρ­κτή­ριο σταθ­μό την Κυρια­κή 27 Νοεμβρίου.

Συγκε­κρι­μέ­να:

- Στις 12 το μεση­μέ­ρι η ΚΝΕ θα προ­χω­ρή­σει σε εκδή­λω­ση στην Οδό 28ης Οκτω­βρί­ου (Πρώ­ην Ιτα­λί­ας) με Κλεί­του, περιο­χή όπου πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε η ιδρυ­τι­κή συνέ­λευ­ση της ΟΚΝΕ.

- Στις 7 μ.μ, στην αίθου­σα τελε­τών της Παλαιάς Φιλο­σο­φι­κής, θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί κεντρι­κή πολι­τι­κή εκδή­λω­ση με τίτλο εμπνευ­σμέ­νο από το σύν­θη­μα του 13ου Συνε­δρί­ου της ΚΝΕ «100 χρό­νια από την ίδρυ­ση της ΟΚΝΕ, Είμα­στε η σπί­θα που θα κάνει τα σκο­τά­δια φως» με ομι­λη­τή τον Γραμ­μα­τέα του Κ.Σ της ΚΝΕ, Νίκο Αμπα­τιέ­λο.

Στον χώρο θα λει­τουρ­γεί έκθε­ση αφιε­ρω­μέ­νη στη δρά­ση της ΟΚΝΕ καθώς και βιβλιο­πω­λείο με εκδό­σεις της «Σύγ­χρο­νης Εποχής».

Σε αντί­στοι­χη ανα­κοί­νω­σή της, η ΟΠ Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας της ΚΝΕ αναφέρει:

«Στις 28 του Νοέμ­βρη 1922 συνήλ­θαν στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, σε συνέ­δριο, οι αντι­πρό­σω­ποι των σοσια­λι­στι­κών νεο­λαιών και ομί­λων νέων από την Αθή­να, τον Πει­ραιά, το Βόλο, τη Χαλ­κί­δα, τη Δρά­μα, την Πάτρα, την Καβά­λα και τη Θεσ­σα­λο­νί­κη, ιδρύ­ο­ντας την Ομο­σπον­δία Κομ­μου­νι­στι­κών Νεο­λαιών Ελλά­δαςτην ηρω­ι­κή ΟΚΝΕ.

Η ίδρυ­ση της ΟΚΝΕ, απο­τε­λού­σε σημα­ντι­κό σταθ­μό στην ιστο­ρία του επα­να­στα­τι­κού νεο­λαι­ί­στι­κου κινή­μα­τος της Ελλά­δας και τον καλύ­τε­ρο βοη­θό του Κόμ­μα­τος για τη δου­λειά του στη νεο­λαία. Η εξα­σφά­λι­ση της διά­δο­σης της επι­στη­μο­νι­κής κοσμο­θε­ω­ρί­ας του μαρ­ξι­σμού — λενι­νι­σμού στη νέα γενιά, αλλά και η πρω­το­πό­ρα οργά­νω­ση που μπο­ρού­σε να συσπει­ρώ­σει και να καθο­δη­γή­σει το κίνη­μα της νεο­λαί­ας για τις δικές του διεκ­δι­κή­σεις στο πλευ­ρό του εργα­τι­κού κινή­μα­τος, έβρι­σκαν την πραγ­μά­τω­σή τους με τη δρά­ση της ΟΚΝΕ.

Χιλιά­δες στε­λέ­χη της ΟΚΝΕ διώ­χθη­καν, φυλα­κί­στη­καν, βασα­νί­στη­καν, εξο­ρί­στη­καν, εκτε­λέ­στη­καν όπως ο θρυ­λι­κός Γραμ­μα­τέ­ας της Χρή­στος Μαλ­τέ­ζος που βασα­νί­στη­κε και δολο­φο­νή­θη­κε το 1938 στις φυλα­κές Κέρ­κυ­ρας. Ανά­με­σα σ’ αυτά και στε­λέ­χη από τη Θεσ­σα­λο­νί­κη όπως ο πρώ­τος Γραμ­μα­τέ­ας της Ζακ Βεντού­ρα (δολο­φο­νή­θη­κε στο Άου­σβιτς), οι Μωϋ­σής Καράσ­σο και Μωϋ­σής Βεντού­ρα (εκτε­λέ­στη­καν από τους χιτλε­ρι­κούς στο στρα­τό­πε­δο Παύ­λου Μελά).

Από το πρώ­το πολι­τι­κό πρό­γραμ­μα της, στο ιδρυ­τι­κό συνέ­δριο της το 1922 στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, η ΟΚΝΕ (μετα­ξύ των άλλων) δια­κή­ρυ­ξε και αγω­νι­ζό­ταν για “Εκλα­ΐ­κευ­ση της εκπαι­δεύ­σε­ως. Αυστη­ρά εφαρ­μο­γή της υπο­χρε­ω­τι­κής εκπαι­δεύ­σε­ως. Παρο­χή τρο­φής και των μέσων διδα­σκα­λί­ας εις τα παι­διά, υπό των δήμων και κοι­νο­τή­των, την εισα­γω­γή της δημο­τι­κής γλώσ­σης εις όλην την εκπαί­δευ­σιν, την ανοι­κο­δό­μη­ση σχο­λι­κών κτι­ρί­ων και πολ­λα­πλα­σια­σμό των σχο­λεί­ων, την απα­γό­ρευ­ση της παι­δι­κής εργα­σί­ας” κ.λ.π. Θέμα­τα που 100 χρό­νια μετά απα­σχο­λούν τη νεο­λαία, εμπνέ­ουν τους σημε­ρι­νούς αγώ­νες της».

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο