Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θεσσαλονίκη: Εκδηλώσεις για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Κάθε 3 δευ­τε­ρό­λε­πτα, κάποιος στον κόσμο εμφα­νί­ζει άνοια. Ο αριθ­μός των ανθρώ­πων που ζουν με άνοια σε όλο τον κόσμο ανα­μέ­νε­ται να διπλα­σιά­ζε­ται κάθε 20 χρό­νια, φτά­νο­ντας τα 131,5 εκα­τομ­μύ­ρια μέχρι το 2050.

Η νόσος Αλτσχάι­μερ αλλά και η άνοια γενι­κό­τε­ρα, απο­τε­λεί ένα δυσβά­στα­κτο κοι­νω­νι­κό πρό­βλη­μα υγεί­ας από την οποία πάσχουν 197.000 Έλλη­νες και σύμ­φω­να με τις προ­βλέ­ψεις το 2050 ο αριθ­μός αυτός θα φτά­σει στους 354.000. Στην Ελλά­δα 400.000 περι­θάλ­πο­ντες παρέ­χουν καθη­με­ρι­νά φρο­ντί­δα στους ανθρώ­πους με άνοια, με πιο συχνή μορ­φή της τη νόσο Αλτσχάι­μερ, επω­μι­ζό­με­νοι ένα τερά­στιο πρα­κτι­κό, οικο­νο­μι­κό και ψυχι­κό φορ­τίο. Τα παρα­πά­νω επι­ση­μαί­νει η η Ελλη­νι­κή Εται­ρεία Alzheimer (Alzheimer Ελλάς) με αφορ­μή τις εκδη­λώ­σεις που διορ­γα­νώ­νο­νται στη Θεσ­σα­λο­νί­κη στο πλαί­σιο Παγκό­σμια Ημέ­ρα της Νόσου Αλτσχάι­μερ (21/9) αλλά και του Σεπτεμ­βρί­ου που είναι ο Παγκό­σμιος Μήνας για τη Νόσο.

Οι εκδη­λώ­σεις που έχει προ­γραμ­μα­τί­σει η Alzheimer Ελλάς για το μήνα Σεπτέμ­βριο στη Θεσ­σα­λο­νί­κη είναι:

Κυρια­κή 17 Σεπτεμ­βρί­ου: Στη Νέα Παρα­λία Θεσ­σα­λο­νί­κης, στο ύψος της Πέτρου Συν­δί­κα (Πάρ­κο Νερού), από τις 11:30–20:30 θα τοπο­θε­τη­θεί ενη­με­ρω­τι­κό stand της Alzheimer Ελλάς, στο οποίο εξει­δι­κευ­μέ­νο προ­σω­πι­κό της εται­ρεί­ας θα παρέ­χει αξιό­πι­στη ενη­μέ­ρω­ση στους συμπο­λί­τες μας σχε­τι­κά με τη νόσο.

Πέμ­πτη 21 Σεπτεμ­βρίου‑Εκδηλώσεις Παγκό­σμιας Ημέ­ρας Νόσου Αλτσχάιμερ:

Στις εισό­δους των Κέντρων Ημέ­ρας της Ελλη­νι­κής Εται­ρεί­ας Νόσου Alzheimer (Πέτρου Συν­δί­κα 13 και Κων­στα­ντί­νου Καρα­μαν­λή 164) ανή­με­ρα της Παγκό­σμιας Ημέ­ρας, από τις 08:30–14:30 θα λει­τουρ­γή­σουν ενη­με­ρω­τι­κά stand ενώ παράλ­λη­λα οι ενδια­φε­ρό­με­νοι θα μπο­ρούν να προ­γραμ­μα­τί­σουν άμε­σα το ραντε­βού τους για δωρε­άν εξέ­τα­ση μνήμης.

Ο Σύλ­λο­γος Φίλων της Ελλη­νι­κής Εται­ρεί­ας Νόσου Alzheimer & Συγ­γε­νών Δια­τα­ρα­χών διορ­γα­νώ­νει παρά­στα­ση της Θεα­τρι­κής Ομά­δας της Alzheimer Hellas «Ο ατσί­δας» (βασι­σμέ­νη σε έργο του Δ. Ψαθά) την Πέμ­πτη 21/09/2017 στις 19:00 στο Βασι­λι­κό Θέα­τρο του ΚΘΒΕ, Βασι­λέ­ως Γεωρ­γί­ου 1 (Πλα­τεία Λευ­κού Πύρ­γου, Θεσ/νίκη). Προ­σκλή­σεις δια­τί­θε­νται από τα Κέντρα Ημέ­ρας της Εται­ρεί­ας Alzheimer.

Σάβ­βα­το 30 Σεπτεμ­βρί­ου: Στο Mediterranean Cosmos θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί δρά­ση για παι­διά «Οι παπ­πού­δες μου και εγώ», όπου μέσω βιω­μα­τι­κών τεχνι­κών και εκφρα­στι­κών μέσων (ζωγρα­φι­κή, κολάζ και παι­χνί­δια μνή­μης) τα παι­διά θα εκφρά­σουν τα συναι­σθή­μα­τα και τις σκέ­ψεις τους σχε­τι­κά με τη Νόσο. Στό­χος της δρά­σης είναι η ευαι­σθη­το­ποί­η­ση και η μεί­ω­ση του κοι­νω­νι­κού στίγματος.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο