Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θεσσαλονίκη: Ηχηρό μήνυμα κατά του πολέμου έστειλε η πορεία του ΚΚΕ (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

«Ο ιμπε­ρια­λι­σμός δολο­φο­νεί — Στον πόλε­μο καμιά συμ­με­το­χή», βρο­ντο­φώ­να­ξε το βρά­δυ της Παρα­σκευ­ής ο εργα­ζό­με­νος λαός και η νεο­λαία της Θεσ­σα­λο­νί­κης, μέσα από τη μαζι­κή και μαχη­τι­κή συμ­με­το­χή του στην αντι­πο­λε­μι­κή κινη­το­ποί­η­ση που οργά­νω­σαν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ για τις δρα­μα­τι­κές εξε­λί­ξεις στην Ουκρανία.

Η συγκέ­ντρω­ση πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στο Άγαλ­μα Βενι­ζέ­λου και ακο­λού­θη­σε πορεία αρχι­κά προς το ρώσι­κο προ­ξε­νείο και στη συνέ­χεια προς το αμε­ρι­κα­νι­κό με το κεντρι­κό πανό να σημαί­νει «Συνα­γερ­μός! Όχι στους πολέ­μους των ιμπε­ρια­λι­στών. Έξω η Ελλά­δα από το σφαγείο».

Στην ομι­λία της, στη συγκέ­ντρω­ση, η Θεα­νώ Καπέ­τη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ανα­φέρ­θη­κε στις δρα­μα­τι­κές εξε­λί­ξεις στην Ουκρα­νία, τονί­ζο­ντας ότι είναι απο­τέ­λε­σμα της όξυν­σης της αντι­πα­ρά­θε­σης ανά­με­σα στα δύο αντι­μα­χό­με­να στρα­τό­πε­δα, με επί­κε­ντρο πρώ­τα απ’ όλα τις σφαί­ρες επιρ­ρο­ής, τα μερί­δια των αγο­ρών, τις πρώ­τες ύλες, τα ενερ­γεια­κά σχέ­δια και τους δρό­μους μετα­φο­ράς, τα κέρ­δη των μονο­πω­λια­κών ομίλων.

Παρου­σί­α­σε ποιοι συγκρού­ο­νται στην Ουκρα­νία και τόνι­σε ότι ο ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλε­μος, ο θάνα­τος και η κατα­στρο­φή που προ­κα­λεί, ξεπη­δά ανα­πό­φευ­κτα μέσα από τον καπι­τα­λι­στι­κό ανταγωνισμό.

Ανέ­δει­ξε ότι η Ελλά­δα συμ­με­τέ­χει ενερ­γά στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς αντα­γω­νι­σμούς, με στό­χο τη γεω­στρα­τη­γι­κή ανα­βάθ­μι­ση της ελλη­νι­κής αστι­κής τάξης, που δεν είναι τίπο­τε άλλο από τη συμ­με­το­χή της στο πλιά­τσι­κο και την ανα­δια­νο­μή της «πίτας» που γίνε­ται με νέα εγκλή­μα­τα σε βάρος των λαών.

Επί­σης ανέ­δει­ξε τις ευθύ­νες όλων των ελλη­νι­κών κυβερ­νή­σε­ων, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, που δρο­μο­λό­γη­σαν την εγκα­τά­στα­ση νέων αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κών βάσε­ων στη χώρα, όπως αυτή της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης που έχει μετα­τρα­πεί σε κόμ­βο μετα­φο­ράς και προ­ώ­θη­σης στρα­τιω­τι­κών δυνά­με­ων προς την Ανα­το­λι­κή Ευρώ­πη. Συνο­λι­κά τη μετα­τρο­πή όλης της Βόρειας Ελλά­δας σε «πύλη εισό­δου» επι­κίν­δυ­νων ιμπε­ρια­λι­στι­κών σχε­δια­σμών προς τα Βαλ­κά­νια και ευρύτερα.

Στά­θη­κε στο γεγο­νός ότι έτσι η χώρα μας γίνε­ται «θύτης» άλλων λαών, όμως την ίδια στιγ­μή μπο­ρεί να γίνει και «θύμα», αφού αυτό­μα­τα γίνε­ται στό­χος πιθα­νών αντι­ποί­νων, όπως ήδη έχει προει­δο­ποι­ή­σει η Ρωσία για την Αλε­ξαν­δρού­πο­λη και τις άλλες στρα­τιω­τι­κές βάσεις.

Κάλε­σε τον λαό της περιο­χής να επα­γρυ­πνεί. Δια­μή­νυ­σε ότι «όπως και στον πόλε­μο της Γιου­γκο­σλα­βί­ας το 1999, θα αντι­δρά­σου­με σε κάθε προ­σπά­θεια η Θεσ­σα­λο­νί­κη και το λιμά­νι της, η Κεντρι­κή Μακε­δο­νία, να μετα­τρα­πούν και σε αυτή τη φάση σε κόμ­βο προ­ώ­θη­σης στρα­τιω­τι­κών δυνά­με­ων προς τις εμπό­λε­μες περιο­χές εκτός συνό­ρων». Και θύμι­σε ότι έτσι κι αλλιώς στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, εδρεύ­ει ΝΑΤΟι­κό στρα­τη­γείο με συγκε­κρι­μέ­νο κατα­με­ρι­σμό στην προ­ώ­θη­ση επι­θε­τι­κών σχεδίων.

Τέλος σημεί­ω­σε ότι απά­ντη­ση στην εκμε­τάλ­λευ­ση και στη βαρ­βα­ρό­τη­τα, στη φτώ­χεια και στους πολέ­μους είναι η πάλη των λαών για μια ριζι­κά δια­φο­ρε­τι­κή προ­ο­πτι­κή, το σοσια­λι­σμό, που θα μας απαλ­λά­ξει από τις αιτί­ες που γεν­νούν τα βάσα­να, στις κρί­σεις, οδη­γούν στον όλε­θρο του ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέμου.

Με τη μαχη­τι­κή πορεία που ακο­λού­θη­σε, λαός και νεο­λαία, κατήγ­γει­λαν ότι «για των μονο­πω­λί­ων τους αντα­γω­νι­σμούς, οι ιμπε­ρια­λι­στές ματώ­νουν τους λαούς», «ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ρωσία τη Γη ξανα­μοι­ρά­ζουν, με των λαών το αίμα τα σύνο­ρα χαρά­ζουν». Απαί­τη­σαν «να στα­μα­τή­σει τώρα η εμπλο­κή, έξω απ’ την Ελλά­δα οι ΝΑΤΟι­κοί», «Έξω το ΝΑΤΟ, να κλεί­σου­νε οι βάσεις, καμιά συμ­με­το­χή στις επεμ­βά­σεις». Δια­δή­λω­σαν «Αλε­ξαν­δρού­πο­λη λιμά­νι των λαών, όχι ορμη­τή­ριο των ιμπε­ρια­λι­στών» και δια­μή­νυ­σαν ότι «οι φαντά­ροι είναι του λαού παι­διά, έξω από τα σύνο­ρα δεν έχου­νε δουλειά».

Έξω από το ρώσι­κο και το αμε­ρι­κα­νι­κό προ­ξε­νείο βρο­ντο­φώ­να­ξαν «Δεν θα επι­λέ­ξου­με στρα­τό­πε­δο ληστών — Μόνη μας ελπί­δα η πάλη των λαών» και «Διέ­ξο­δο στον πόλε­μο θα δώσει ο λαός, ανί­κη­τος δεν είναι ο ιμπεριαλισμός».

902.gr

ΚΚΕ-ΚΝΕ πορεία – ηχη­ρό μήνυ­μα κατα­δί­κης: «ΗΠΑ και Ρωσία τη Γη ξανα­μοι­ρά­ζουν, με των λαών το αίμα τα σύνο­ρα χαράζουν»

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο