Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θεσσαλονίκη: Θετική η επιδημιολογική εικόνα — Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει το ιικό φορτίο στα λύματα

Στα­θε­ρά σε χαμη­λά επί­πε­δα παρα­μέ­νει το ιικό φορ­τίο στα λύμα­τα του πολε­ο­δο­μι­κού συγκρο­τή­μα­τος Θεσ­σα­λο­νί­κης, στην έρευ­να που διε­ξά­γει διε­πι­στη­μο­νι­κή ομά­δα του ΑΠΘ σε συνερ­γα­σία με την ΕΥΑΘ.

Στο εβδο­μα­διαίο διά­γραμ­μα κατα­γρα­φής των μετρή­σε­ων, που παρου­σιά­ζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρα­τη­ρεί­ται ότι τα απο­τε­λέ­σμα­τα των τελευ­ταί­ων 9 ανα­λύ­σε­ων ‑δειγ­μα­το­λη­ψί­ες από την 1η μέχρι την 20ή Ιανουα­ρί­ου- βρί­σκο­νται όλα στο πρά­σι­νο επί­πε­δο, σε σχέ­ση με την κλι­νι­κή εικό­να που εκφρά­ζε­ται από τον αριθ­μό των επι­βε­βαιω­μέ­νων κρουσμάτων.

«Η επι­δη­μιο­λο­γι­κή εικό­να της Θεσ­σα­λο­νί­κης αυτή τη στιγ­μή, τα απο­τε­λέ­σμα­τα από τα λύμα­τα που έχει στη διά­θε­σή της και η αρμό­δια επι­τρο­πή που κάνει τις σχε­τι­κές ειση­γή­σεις, επι­τρέ­πουν στην Πολι­τεία να σχε­διά­σει τη στα­δια­κή επα­νεκ­κί­νη­ση δρα­στη­ριο­τή­των με βάση τις προ­τε­ραιό­τη­τες που έχει θέσει», δήλω­σε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύ­τα­νης του ΑΠΘ και επι­στη­μο­νι­κά υπεύ­θυ­νος του ερευ­νη­τι­κού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

«Αυτό δε σημαί­νει εφη­συ­χα­σμό», διευ­κρί­νι­σε και πρό­σθε­σε: «Η εικό­να σε όλο τον πλα­νή­τη, στην Ευρώ­πη, σε γει­το­νι­κές μας χώρες είναι άσχη­μη, είναι μία δυνα­μι­κή κατά­στα­ση η παν­δη­μία, όπου τα πάντα μπο­ρούν να ανα­τρα­πούν ανά πάσα στιγ­μή. Όμως, το σημα­ντι­κό που μπο­ρού­με να πού­με τώρα για τη Θεσ­σα­λο­νί­κη είναι πως το επί­πε­δο της δια­σπο­ράς του ιού στην κοι­νό­τη­τα δια­τη­ρεί­ται σε χαμη­λά επί­πε­δα, τέτοια που, ακό­μη κι αν κάτι πάει στρα­βά, θα υπάρ­ξει χρό­νος για να αντα­πο­κρι­θεί το σύστη­μα υγεί­ας και η πολι­τεία να ανα­θε­ω­ρή­σει τις όποιες απο­φά­σεις άρσης περιορισμών».

«Εξα­κο­λου­θού­με να έχου­με δια­κυ­μάν­σεις σε μία σχε­τι­κά στα­θε­ρή τιμή και αυτό είναι καλό σημά­δι. Είναι επί­μο­νο το απο­τέ­λε­σμα των τιμών και άρα αξιό­πι­στο. Η στα­θε­ρό­τη­τα τόσων ημε­ρών επι­τρέ­πει αισιο­δο­ξία», δήλω­σε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθη­γη­τής του Τμή­μα­τος Χημεί­ας, Θοδω­ρής Καραπάντσιος.

«Διευ­κρι­νί­σεις για τα προ­γνω­στι­κά μοντέ­λα άλλων ομάδων»

Ερω­τη­θείς σχε­τι­κά με την ακρί­βεια των απο­τε­λε­σμά­των που εξά­γο­νται από την έρευ­να στα λύμα­τα κι αν αυτά λαμ­βά­νουν υπό­ψη προ­γνω­στι­κά μοντέ­λα που εφαρ­μό­ζουν καθη­γη­τές δια­φό­ρων ειδι­κο­τή­των στο ΑΠΘ και άλλα πανε­πι­στή­μια, ο πρύ­τα­νης του ΑΠΘ διευ­κρί­νι­σε πως τα απο­τε­λέ­σμα­τα της ομά­δας επι­δη­μιο­λο­γί­ας λυμά­των αφο­ρούν μόνο σε ανα­λύ­σεις πεδί­ου και η μεθο­δο­λο­γία υπο­λο­γι­σμού της συγκέ­ντρω­σης του SARS-CoV‑2 στα αστι­κά υγρά από­βλη­τα δε σχε­τί­ζε­ται με μαθη­μα­τι­κά ή όποια άλλα προ­γνω­στι­κά μοντέλα.

«Η ομά­δα μας δεν κάνει προ­βλέ­ψεις για το μέλ­λον, ούτε μιλά­με ποτέ για κρού­σμα­τα, πόσο μάλ­λον να προ­βλέ­ψου­με κρού­σμα­τα. Λαμ­βά­νο­ντας υπό­ψη τη βιβλιο­γρα­φία για το πότε ξεκι­νά η έκκρι­ση του ιικού φορ­τί­ου από τη στιγ­μή της μόλυν­σης και δεδο­μέ­νου ότι τα συμ­πτώ­μα­τα μπο­ρούν να εμφα­νι­στούν ακό­μη αργό­τε­ρα, και επί­σης ότι πολ­λοί φορείς είναι ασυμ­πτω­μα­τι­κοί, αυτό που ανι­χνεύ­ου­με στα λύμα­τα είναι την όποια αύξη­ση της δια­σπο­ράς, πριν αυτή επι­βε­βαιω­θεί από την κλι­νι­κή εικό­να των κρου­σμά­των. Το και­νο­τό­μο μοντέ­λο εξορ­θο­λο­γι­σμού της συγκέ­ντρω­σης ιικού φορ­τί­ου στα λύμα­τα που εφαρ­μό­ζει η ομά­δα μας δεν είναι προ­γνω­στι­κό μοντέ­λο αλλά βασί­ζε­ται σε πραγ­μα­τι­κές μετρή­σεις τις οποί­ες διορ­θώ­νει, ώστε να γίνουν αξιό­πι­στες και να μπο­ρούν να γίνουν συγκρί­σεις από μέρα σε μέρα», υπο­γράμ­μι­σε ο πρύ­τα­νης του ΑΠΘ.

«Προ­γνω­στι­κά μοντέ­λα που συνε­κτι­μούν την κοι­νω­νι­κή συμπε­ρι­φο­ρά, το είδος, τη διάρ­κεια και την έντα­ση των περιο­ρι­στι­κών μέτρων, την αυστη­ρή τήρη­ση των μέτρων κλπ, που είναι επί­σης χρή­σι­μα και σημα­ντι­κά στην απο­τύ­πω­ση του προ­βλή­μα­τος γίνο­νται από άλλους συνα­δέλ­φους στο ΑΠΘ όπως για παρά­δειγ­μα οι κ Σαρη­γιάν­νης, ο κ. Λογο­θε­τί­δης και άλλοι, που όμως δεν ανή­κουν στην ομά­δα μας», εξή­γη­σε ο κ. Παπαϊωάννου.

Στις δύο συνημ­μέ­νες φωτο­γρα­φί­ες του δια­γράμ­μα­τος που δημο­σιεύ­ει το ΑΠΕ-ΜΠΕ απο­τυ­πώ­νο­νται οι κλί­μα­κες έκκρι­σης ιικού φορ­τί­ου: Στην πρώ­τη φαί­νο­νται σε μεγα­λύ­τε­ρο εύρος χρό­νου –από τις 2 Οκτω­βρί­ου 2020 έως και την τελευ­ταία μέτρη­ση της 20ης Ιανουα­ρί­ου για την οποία σήμε­ρα ολο­κλη­ρώ­θη­κε ο περι­βαλ­λο­ντι­κός εξορ­θο­λο­γι­σμός, ενώ στη δεύ­τε­ρη μπο­ρούν να δια­κρι­θούν ξεκά­θα­ρα οι μικρές στα όρια του σφάλ­μα­τος αυξο­μειώ­σεις του ιικού φορ­τί­ου από την 1η Ιανουα­ρί­ου, στα­θε­ρά σε χαμη­λά επίπεδα.

Σημειώ­νε­ται ότι οι ημέ­ρες των δειγ­μα­το­λη­ψιών που κατα­γρά­φο­νται με κόκ­κι­νο χρώ­μα αντι­στοι­χούν σε περισ­σό­τε­ρα από 500 κρού­σμα­τα — όπως ανα­κοι­νώ­θη­καν τις αντί­στοι­χες ημέ­ρες από τον ΕΟΔΥ — οι μέρες που κατα­γρά­φο­νται με πορ­το­κα­λί σε 100–400 κρού­σμα­τα και οι μέρες που κατα­γρά­φο­νται με πρά­σι­νο σε λιγό­τε­ρα από εκα­τό κρούσματα.

Η μεθο­δο­λο­γία απο­τί­μη­σης του κορο­νοϊ­ού στα αστι­κά από­βλη­τα, που ανέ­πτυ­ξε η ομά­δα του ΑΠΘ, εξορ­θο­λο­γί­ζει τις μετρή­σεις συγκέ­ντρω­σης του γονι­διώ­μα­τος του ιού με βάση 24 περι­βαλ­λο­ντι­κούς παρά­γο­ντες, που δύνα­νται να αλλοιώ­σουν τα απο­τε­λέ­σμα­τα των μετρήσεων.

Σμα­ρώ Αβρα­μί­δου/ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο