Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θεσσαλονίκη – Καλοκαίρι 2017: Οι θερινές «δράσεις» του ΚΘΒΕ

Με μια επα­νά­λη­ψη (τους επι­τυ­χη­μέ­νους πέρυ­σι “Επτά επι Θήβας” του Αισχύ­λου), μια νέα παρα­γω­γή επι­θε­ώ­ρη­σης (“Μπα­ντα-ρισμέ­νοι: Με τη Νίκη”), τη φιλο­ξε­νία στο Θεά­τρο Δάσους ενός διε­θνούς θεα­τρι­κού φεστι­βάλ, μια έκθε­ση κοστου­μιών, μια …απο­στο­λή – αυτή της άκρως επι­τυ­χη­μέ­νης “Οικο­γε­νεια­κής γιορ­τής” (Festen) στο Φεστι­βάλ Αθη­νών, με “περιο­δεία” των “μικρών” παρα­στά­σε­ων του χει­μώ­να («Ασκη­τι­κή», «Δε σε ξέχα­σα ποτέ» & «Άθλιοι») σε επι­λεγ­μέ­νους χώρους της Θεσ­σα­λο­νί­κης και της περι­φέ­ρειας κι ένα «Ολο­ή­με­ρο Θερι­νό Καλ­λι­τε­χνι­κό Εργα­στή­ρι» για παι­διά, το Κρα­τι­κό Θέα­τρο Βορεί­ου Ελλά­δος (ΚΘΒΕ) συνε­χί­ζει και το καλο­καί­ρι την πολυ­πράγ­μο­να δρα­στη­ριό­τη­τα του.

  • Οι «Επτά επί Θήβας» ‑η πολι­τι­κή τρα­γω­δία του Αισχύ­λου, σε σκη­νο­θε­σία του Λιθουα­νού Τσέ­ζα­ρις Γκρα­ου­ζί­νις και σε μετά­φρα­ση του ποι­η­τή Γιώρ­γου Μπλά­να, που συγκέ­ντρω­σε εντυ­πω­σια­κό αριθ­μό θεα­τών αλλά και διθυ­ραμ­βι­κές κρι­τι­κές το περα­σμέ­νο καλο­καί­ρι- επα­νέρ­χε­ται φέτος απο­κλει­στι­κά με το Γιάν­νη Στάν­κο­γλου στον ρόλο του Ετε­ο­κλή (πέρυ­σι υπήρ­χε διπλή δια­νο­μή του πρω­τα­γω­νι­στι­κού ρόλου). Οι επα­να­λή­ψεις των παρα­στά­σε­ων ξεκι­νούν από το Θέα­τρο Δάσους της Θεσ­σα­λο­νί­κης το Σάβ­βα­το 24 Ιου­νί­ου. Η ίδια παρά­στα­ση θα είναι η εναρ­κτή­ρια του φετι­νού Φεστι­βάλ Επι­δαύ­ρου, στις 30 Ιου­νί­ου και 1η Ιου­λί­ου 2017 και θα ακο­λου­θή­σει περιο­δεία στην Ελλά­δα και στην Κύπρο.
  • Η μεγά­λη κλει­στή σκη­νή του Βασι­λι­κού θεά­τρου, ανοι­χτή για δεύ­τε­ρη χρο­νιά μέσα στο καλο­καί­ρι (είχε πρω­το­λει­τουρ­γή­σει ως θερι­νή-κλι­μα­τι­ζό­με­νη πέρυ­σι με τον “Αγα­πη­τι­κό της βοσκο­πού­λας”), επα­νέρ­χε­ται κι αισθη­τι­κά ανα­βαθ­μι­σμέ­νη φέτος, καθώς από τις 31 Μαΐ­ου τους χώρους του θα κοσμούν …“Ίχνη του εφή­με­ρου” — δεκά­δες κοστού­μια- ενδύ­σεις ρόλων από την 56χρονη ιστο­ρία του ΚΘΒΕ. Τη μόνι­μη έκθε­ση κοστου­μιών στο Βασι­λι­κό Θέα­τρο (τα εκθέ­μα­τα απο­τε­λούν μέρος της πλού­σιας συλ­λο­γής του βεστια­ρί­ου του ΚΘΒΕ) επι­με­λεί­ται η σκη­νο­γρά­φος-ενδυ­μα­το­λό­γος Ιου­λία Σταυρίδου.
  • Στη σκη­νή του Βασι­λι­κού Θεά­τρου επι­στρέ­φει η ομά­δα “Μπα­ντα-ρισμέ­νοι” με τη νέα παρα­γω­γή επι­θε­ώ­ρη­σης με τίτλο “…και με τη Νίκη” σε κεί­με­να και σκη­νο­θε­σία του Χρή­στου Παπα­δη­μη­τρί­ου. Οι παρα­στά­σεις ξεκι­νούν στις 2 Ιου­λί­ου, δια­κό­πτουν ως τις 18 και η ομά­δα επα­νέρ­χε­ται δρι­μύ­τα­τη απο 19 Ιου­λί­ου ως τις 11 Αυγού­στου κι απο τις 22 Αυγού­στου ως τις 3 Σεπτεμ­βρί­ου στις 9 μ.μ.
  • Το Διε­θνές Φεστι­βάλ Θεά­τρου θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί το πρώ­το δεκα­πεν­θή­με­ρο του Ιου­λί­ου, από 1 έως 14, έχο­ντας ως στό­χο τη γνω­ρι­μία του κοι­νού της πόλης με εξέ­χο­ντες καλ­λι­τέ­χνες και σύγ­χρο­νες θεα­τρι­κές προ­σεγ­γί­σεις από την Πολω­νία, Σλο­βε­νία, Ρου­μα­νία, Ισπα­νία και το Ισρα­ήλ, καθώς και μία ελλη­νι­κή συμ­με­το­χή από το Φεστι­βάλ Αθη­νών και Επι­δαύ­ρου. Το Φεστι­βάλ ξεκι­νά το το Σάβ­βα­το 1 και την Κυρια­κή 2 Ιου­λί­ου στο θέα­τρο της Εται­ρεί­ας Μακε­δο­νι­κών Σπου­δών (ΕΜΣ) με το Σλο­βε­νι­κό Λαϊ­κό Θέα­τρο Τσέ­λιε και την παρα­γω­γή «Ρόουζ Μπερντ» του Γκέρ­χαρτ Χάου­πτμαν.

Ακο­λου­θούν στις 4 και 5 Ιου­λί­ου παρα­στά­σεις του Ισπα­νι­κού κου­κλο­θε­ά­τρου Ζero en conducta theatro με το έργο Αllegro ma non troppo (ή …αν η αγά­πη είναι τυφλή…γιατί μας κοι­τά­ζει;) (θέα­τρο ΕΜΣ,) ενω στις 5 και 6 Ιου­λί­ου στο Θέα­τρο Δάσους το Εθνι­κό Θέα­τρο «Ίων Λού­κα Καρα­τζιά­λε» (Teatrul National IL Caragiale) θα παρου­σιά­σει την “Τρι­κυ­μία” — έργο βασι­σμέ­νο στο ομώ­νυ­μο του Ουί­λιαμ Σέξ­πηρ (με ελλη­νι­κούς υπέρτιτλους).

Στις 6 και 7 Ιου­λί­ου στο φουα­γιέ της Εται­ρεί­ας Μακε­δο­νι­κών Σπου­δών το “Hanut 31 Theatre” του Ισρα­ήλ παρου­σιά­ζει το έργο «Plastic Heroes» του Ariel Doron (παρά­στα­ση εμψύ­χω­σης αντικειμένων).

Στις 10, 11 και 13 Ιου­λί­ου στο θέα­τρο της ΕΜΣ, το πολω­νι­κό θέα­τρο “Teatr Zar Ινστι­τού­του Γκρο­τόφ­σκι”, με αφορ­μή το έργο του Δημή­τρη Δημη­τριά­δη, “Medeas: On Getting Across”, παρου­σιά­ζει μια σύγ­χρο­νη και επί­και­ρη προ­σέγ­γι­ση του πανάρ­χαιου μύθου σε μια παρά­στα­ση – work in progress που θα παρου­σια­στεί για πρώ­τη φορά εκτός Πολωνίας.

Στις 12 και 13 Ιου­λί­ου στο Βασι­λι­κό θέα­τρο το ίδιο πολω­νι­κό θέα­τρο (“ Teatr Zar Ινστι­τού­του Γκρο­τόφ­σκι) παρου­σιά­ζει την παρά­στα­ση «Armine, Sister»

Στις 13 Ιου­λί­ου στο θέα­τρο Δάσους το Φεστι­βάλ Αθη­νών & Επι­δαύ­ρου παρου­σιά­ζει σε σκη­νο­θε­σία Παντε­λή Δεντά­κη τον “Κύκλω­πα” του Ευρι­πί­δη με απο­κλει­στι­κά γυναι­κεία διανομή.

Επί­σης, το ΚΘΒΕ “ταξι­δεύ­ει” αγα­πη­μέ­νες παρα­στά­σεις του («Ασκη­τι­κή», «Δε σε ξέχα­σα ποτέ» & «Άθλιοι») σε επι­λεγ­μέ­νους χώρους της Θεσ­σα­λο­νί­κης και της περι­φέ­ρειας, ενώ διορ­γα­νώ­νει για δεύ­τε­ρη χρο­νιά «Ολο­ή­με­ρο Θερι­νό Καλ­λι­τε­χνι­κό Εργα­στή­ρι» απο­κλει­στι­κά για παι­διά 4 ‑11 ετών.

“Οικο­γε­νεια­κή γιορ­τή” (Φέστεν) που παρου­σιά­στη­κε σε σκη­νο­θε­σία Γιάν­νη Παρα­σκευο­πού­λου το χει­μώ­να στο φουα­γιέ της ΕΜΣ σημειώ­νο­ντας συνε­χή sold out, θα φιλο­ξε­νη­θεί στην Αίθου­σα Εκδη­λώ­σε­ων του Εθνι­κού Θεά­τρου από τις 6 έως τις 9 Ιου­λί­ου, μετά από πρό­σκλη­ση του Καλ­λι­τε­χνι­κού Διευ­θυ­ντή του Φεστι­βάλ, Βαγ­γέ­λη Θεοδωρόπουλου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο