Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θεσσαλονίκη: Με έκθεση εικαστικών, αφιερωμένη στην προσφυγιά, το νοσοκομείο Παπαγεωργίου «πηγαίνει» στην 82η ΔΕΘ

Με μία έκθε­ση εικα­στι­κών, αφιε­ρω­μέ­νη στην προ­σφυ­γιά, «πηγαί­νει» στην 82η Διε­θνή Έκθε­ση Θεσ­σα­λο­νί­κης (ΔΕΘ) το νοσο­κο­μείο Παπα­γε­ωρ­γί­ου. Η έκθε­ση απο­τε­λεί τμή­μα της δ΄ ομα­δι­κής έκθε­σης «Χαμέ­νες Πατρί­δες του Ελλη­νι­σμού», η οποία παρου­σιά­στη­κε από τις 22 Απρι­λί­ου έως τις 10 Μαΐ­ου, στο νοσο­κο­μείο και θα φιλο­ξε­νη­θεί από τις 9 έως τις 17 Σεπτεμ­βρί­ου στο Συνε­δρια­κό Κέντρο «Ιωάν­νης Βελλίδης».

Πρό­κει­ται για έκθε­ση του Τομέα Εικα­στι­κών Παρεμ­βά­σε­ων & Εφαρ­μο­γών (ΤΕΠΕ) του «Παπα­γε­ωρ­γί­ου», μέσα από την οποία 21 εικα­στι­κοί, κατα­γρά­φο­ντας με 25 έργα τους το δρά­μα ανθρώ­πων που εγκα­τέ­λει­ψαν τις ρίζες τους και έζη­σαν το μαρ­τυ­ρι­κό ταξί­δι της προ­σφυ­γιάς, στέλ­νουν στους επι­σκέ­πτες της 82ης ΔΕΘ το δικό τους μήνυ­μα αλλη­λεγ­γύ­ης, πολι­τι­σμού και ανθρω­πιάς. Η έκθε­ση «ταξι­δεύ­ει» τον επι­σκέ­πτη από τη Σμύρ­νη και γενι­κό­τε­ρα την Ιωνία ίσα­με την Κων­στα­ντι­νού­πο­λη, τον Πόντο, την Κύπρο και την αρχαία Ελλάδα.

«Η “Χαμέ­νες Πατρί­δες του Ελλη­νι­σμού” αγγί­ζει τα υψη­λό­τε­ρα επί­πε­δα αισθη­τι­κής και έχει τύχει ευρύ­τα­της κοι­νω­νι­κής απή­χη­σης, λόγω του ανθρω­πο­κε­ντρι­κού θέμα­τός της. Η θετι­κή αντα­πό­κρι­ση από το κοι­νό, η πολ­λα­πλή ανα­βάθ­μι­ση της καθη­με­ρι­νό­τη­τας των εργα­ζό­με­νων στο χώρο μας, των ασθε­νών, των συνο­δών και των νοση­λευό­με­νων παι­διών, μας γέμι­σε ικα­νο­ποί­η­ση και αυτο­πε­ποί­θη­ση και η εικα­στι­κή αυτή εκδή­λω­ση έγι­νε πλέ­ον θεσμός» τονί­ζει με αφορ­μή την παρου­σία της έκθε­σης στην 82η ΔΕΘ ο πρό­ε­δρος του νοσο­κο­μεί­ου Παπα­γε­ωρ­γί­ου Βασί­λης Παπάς.

«Νιώ­θου­με περή­φα­νοι για την αρμο­νι­κή συνύ­παρ­ξη στην έκθε­ση, καθη­γη­τών, διδα­σκό­ντων και πτυ­χιού­χων της Σχο­λής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, καθώς και μελών του Συλ­λό­γου Καλ­λι­τε­χνών Εικα­στι­κών Τεχνών Βόρειας Ελλά­δας» επι­ση­μαί­νει ο καθη­γη­τής του ΑΠΘ και πρό­ε­δρος του ΤΕΠΕ Αντώ­νης Φιλιπ­πό­που­λος και προ­σθέ­τει: «Είναι χαρά και τιμή για μένα, τους εθε­λο­ντές και τους εικα­στι­κούς του ΤΕΠΕ, η συνερ­γα­σία με τη ΔΕΘ-Helexpo για την παρου­σί­α­ση αυτής της ιδιαί­τε­ρα πετυ­χη­μέ­νης και άκρως συγκι­νη­τι­κής για την ελλη­νι­κή ψυχή έκθεσης».

Η έκθε­ση θα εγκαι­νια­στεί Τρί­τη 12 Σεπτεμ­βρί­ου, στις 20:00 και θα είναι επι­σκέ­ψι­μη καθη­με­ρι­νά στις 16:00–22:00 και τα Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κα, στις 10:00–22:00, με ελεύ­θε­ρη είσοδο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο