Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θεσσαλονίκη: Μικρές ιστορίες για μεγάλους στίχους — Ο Μανώλης Μητσιάς παρουσιάζει το Νίκο Γκάτσο στο ΑΠΘ

- «Αυτή τη στρο­φή θα την πεις…συνωμοτικά» — Τι εννο­εί­τε συνω­μο­τι­κά, κύριε Χατζι­δά­κι… πως δηλα­δή; — Ε, άκου τι γρά­φει ο Νίκος: «Του βγά­λα­με γλυ­κό, του βγά­λα­με και μέντα/ μα για το φονι­κό δεν είπα­με κουβέντα…»

- «Ο Γκά­τσος και το μεγα­λείο του δεν είναι μονα­χά στην “Αμορ­γό” που είναι τερα­στί­ου ποι­η­τι­κού μεγέ­θους δημιούρ­γη­μα. Είναι και οι στί­χοι που έγρα­ψε σε λίγες μέρες για το “Ένας μάγκας στα σαλό­νια” (ελλη­νι­κή ται­νία του 1969 σε σκη­νο­θε­σία του Κώστα Καραγιάννη).

…Έρχε­ται που λέτε, ο Γκά­τσος στα στού­ντιο όπου γυρι­ζό­ταν η ται­νία, να δει δυο-τρεις σκη­νές απ τα γυρί­σμα­τα, να γρά­ψει τους στί­χους για τα τρα­γού­δια …Τι υπό­θε­ση έχει, ρωτά­ει το σκη­νο­θέ­τη… ‑Ε, να Νίκο μου, του λέει ο Καρα­γιάν­νης, αυτή είναι μια πλού­σια, αυτός ένας βλά­χος από ένα νησί…, — Κατά­λα­βα, κατά­λα­βα, του απα­ντά ο Γκά­τσος. Και σε λίγες μέρες φέρ­νει του στί­χους απ’ το “Μ΄ ένα παρά­πο­νο” που τρα­γού­δη­σα στην ταινία».

- «Η ποί­η­ση όταν περ­νά στο τρα­γού­δι είναι άλλη- μεγά­λη υπό­θε­ση. Δεν πας στο βιβλιο­πω­λείο να αγο­ρά­σεις ένα βιβλίο ποι­η­τι­κής συλ­λο­γής και να δια­βά­σεις ποι­ή­μα­τα. Με το τρα­γού­δι με τους στί­χους, ερω­τεύ­ε­σαι, αγα­πάς, ζεις… τραγουδώντας»…

- «Έχω ένα πρό­βλη­μα κύριε Νίκο… Τι με συμ­βου­λεύ­ε­τε; Κι εκεί­νος ‑που ποτέ δεν έκα­νε τον καμπό­σο- μου απά­ντη­σε: — Εσύ ξέρεις Μανώ­λη μου, μονά­χος θα βρεις την άκρη… Χρό­νια μετά, άκου­σα τους στί­χους απ το “Δίχτυ” και συγκλο­νί­στη­κα. Γρά­φει ο Γκά­τσος: “μονά­χος βρες την άκρη της κλωστής/ κι αν είσαι τυχε­ρός ξεκί­να πάλι»…

Ο Μανώ­λης Μητσιάς, ο αδιαμ­φι­σβή­τη­του μεγέ­θους ερμη­νευ­τής ‑το… «ένα παι­δί απ τα Δου­μπά της Χαλ­κι­δι­κής που χάρη στον Γκά­τσο και τον Χατζι­δά­κι συνά­ντη­σε όλη τη δια­νό­η­ση της Αθή­νας» (όπως ο ίδιος περιέ­γρα­ψε τη ζωή και την καριέ­ρα του 50 χρό­νων στο ελλη­νι­κό τρα­γού­δι)- έδω­σε τη δική του, όχι τρα­γου­δι­στι­κή, αλλά γοη­τευ­τι­κό­τε­ρη όλων “διά­λε­ξη”, σήμε­ρα της Τρί­της, στην αίθου­σα της Συγκλή­του του ΑΠΘ, για τη μου­σι­κο­θε­α­τρι­κή παρά­στα­ση “Ο Γκά­τσος που αγά­πη­σα” που θα παρου­σιά­ζει με τη συμ­βο­λή της ηθο­ποιού (και για πρώ­τη φορά ερμη­νεύ­τριας τρα­γου­διών) Καριο­φυλ­λιάς Καραμπέτη.

Η μου­σι­κο­θε­α­τρι­κή παρά­στα­ση που έγι­νε sold out τον περα­σμέ­νο χει­μώ­να και μετά την επι­τυ­χία στο κατά­με­στο Ηρώ­δειο, παρου­σιά­ζε­ται για μία βρα­διά, τη Δευ­τέ­ρα 4 Δεκεμ­βρί­ου 2017 στις 20:00, στην Αίθου­σα Τελε­τών του ΑΠΘ, στο πλαί­σιο των εκδη­λώ­σε­ων με τίτλο “Δευ­τέ­ρες της τέχνης” που διορ­γα­νώ­νει το ΑΠΘ με δωρε­άν είσο­δο για τους εργα­ζό­με­νους στο Πανε­πι­στή­μιο (καθη­γη­τές και διοι­κη­τι­κό προ­σω­πι­κό), αλλά και φοιτητές.

«Υπο­δε­χό­μα­στε στο ΑΠΘ τον Νίκο Γκά­τσο που αγα­πή­σα­με- μια απ τις πλέ­ον εμβλη­μα­τι­κές προ­σω­πι­κό­τη­τες της μετα­πο­λε­μι­κής Ελλά­δας», δήλω­σε μετα­ξύ άλλων στη συνέ­ντευ­ξη Τύπου που διορ­γά­νω­σε το Πανε­πι­στή­μιο ενό­ψει της εκδή­λω­σης, ο αντι­πρύ­τα­νης Οικο­νο­μι­κών του ΑΠΘ, ανα­πλη­ρω­τής καθη­γη­τής Νικό­λα­ος Βαρσακέλης.

Η παρά­στα­ση “Ο Γκά­τσος που αγά­πη­σα” (επι­μέ­λεια: Αγα­θή Δημη­τρού­κα, πιά­νο-ενορ­χη­στρώ­σεις: Αχιλ­λέα; Γουά­στωρ και μπου­ζού­κι-μαντο­λί­νο: Ηρα­κλής Ζάκ­κας) μετά από σει­ρά sold out παρου­σιά­σε­ων της στην Αθή­να ολό­κλη­ρο τον περα­σμέ­νο χει­μώ­να και στο Ηρώ­δειο το καλο­καί­ρι, την μαγνη­το­σκό­πη­ση της και την επι­κεί­με­νη κυκλο­φο­ρία της σε δίσκο, “έρχε­ται” για πρώ­τη φορά στη Θεσσαλονίκη.

Τη μεγά­λη συναυ­λία της ερχό­με­νης Δευ­τέ­ρας 4 Δεκεμ­βρί­ου στις 20.00, στην αίθου­σα τελε­τών του ΑΠΘ ‑χωρη­τι­κό­τη­τας 1.100 θεα­τών- πέραν των εργα­ζο­μέ­νων του ΑΠΘ μπο­ρούν να παρα­κο­λου­θή­σουν μόλις 250 πολί­τες της Θεσ­σα­λο­νί­κης. Όπως ανα­κοι­νώ­θη­κε σήμε­ρα, θα δια­τε­θούν για το κοι­νό 250 δωρε­άν προ­σκλή­σεις εισό­δου από αύριο, Τετάρ­τη 29/11/2017 και ώρες 9:00–14:00, έως εξά­ντλη­σής τους, από το ισό­γειο του κτι­ρί­ου Διοί­κη­σης «Κ. Καρα­θε­ο­δω­ρή» ‑Τμή­μα Δημο­σί­ων Σχέ­σε­ων, στην Πανε­πι­στη­μιού­πο­λη. Πλη­ρο­φο­ρί­ες για το κοι­νό στα τηλ. 2310 991313, 991346 (δεν γίνε­ται κρά­τη­ση θέσε­ων τηλε­φω­νι­κά). Θα τηρη­θεί σει­ρά προτεραιότητας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο