Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θεσσαλονίκη: ολοκληρώθηκε η αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση και πορεία ειρήνης (ΕΔΥΕΘ)

Με την κατά­θε­ση στε­φά­νων στο μνη­μείο του Γρη­γό­ρη Λαμπρά­κη (στη συμ­βο­λή των οδών Βενι­ζέ­λου και Ερμού) και την ανά­γνω­ση ψηφί­σμα­τος ολο­κλη­ρώ­θη­κε η αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κή δια­δή­λω­ση και πορεία ειρή­νης, που διορ­γά­νω­σε και φέτος η Επι­τρο­πή Διε­θνούς Ύφε­σης και Ειρή­νης Θεσ­σα­λο­νί­κης (ΕΔΥΕΘ).

thessaloniki2

Η πορεία στους κεντρι­κούς δρό­μους της πόλης ξεκί­νη­σε το πρωί από το Στρα­τό­πε­δο Ντα­λί­πη και συνε­χί­στη­κε με την κεντρι­κή εκδή­λω­ση στο Γ’ Σώμα Στρα­τού, ενώ πέρα­σε και από το αμε­ρι­κα­νι­κό προ­ξε­νείο, για να κατα­λή­ξει στο μνη­μείο Λαμπρά­κη. Οι δια­δη­λω­τές κρα­τού­σαν πανό που ανέ­γρα­φε «καμία συμ­με­το­χή στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους και επεμ­βά­σεις, καμία αλλα­γή των συνό­ρων», ενώ για τους δύο Έλλη­νες στρα­τιω­τι­κούς που κρα­τού­νται στην Τουρ­κία φώνα­ζαν το σύν­θη­μα «οι φαντά­ροι είναι του λαού παι­διά, έξω από τα σύνο­ρα δεν έχου­νε δουλειά».

thessaloniki1

«Σήμε­ρα από εδώ, μπρο­στά από το ΝΑΤΟϊ­κό Στρα­τη­γείο του πρώ­ην 3ου Σώμα­τος Στρα­τού, μπρο­στά σ’ αυτό το άντρο της δολο­φο­νι­κής λυκο­συμ­μα­χί­ας καλού­με την εργα­τι­κή τάξη και τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα να σηκώ­σουν κεφά­λι, να πιστέ­ψουν, πως όταν οι λαοί δεί­ξουν τη δύνα­μή τους, όταν βγουν στο προ­σκή­νιο, τότε γίνο­νται παντο­δύ­να­μοι», ανέ­φε­ρε κατά την ομι­λία του ο πρό­ε­δρος της ΕΔΥΕΘ, Νίκος Ζώκας.

thessaloniki3

«Έχου­με βαθιά πίστη στη δύνα­μη του λαού μας, αγω­νι­ζό­μα­στε για τη συνα­δέλ­φω­ση των λαών και των εργα­ζό­με­νων όλου του κόσμου», επι­σή­μα­νε και ανα­φε­ρό­με­νος στα εθνι­κά ζητή­μα­τα σημεί­ω­σε: «Είναι απο­προ­σα­να­το­λι­στι­κό αυτό που λένε διά­φο­ροι κυβερ­νη­τι­κοί παρά­γο­ντες, αλλά και κόμ­μα­τα της αντι­πο­λί­τευ­σης, ότι η επι­θε­τι­κό­τη­τα του τουρ­κι­κού κρά­τους εκφρά­ζει τα εσω­τε­ρι­κά του αδιέ­ξο­δα ή κάποιες μεγα­λο­μα­νείς επι­διώ­ξεις του Ερντο­γάν. Είναι ψέμα και συνει­δη­τός απο­προ­σα­να­το­λι­σμός. Θέλουν να κρύ­ψουν την ουσία του προ­βλή­μα­τος, ότι ο καπι­τα­λι­σμός είναι αυτός που παρά­γει τους πολέ­μους και ότι ο πόλε­μος είναι σύμ­φυ­τος με το σύστη­μα που ζού­με». Ταυ­τό­χρο­να, συνέ­χι­σε, «οι εξε­λί­ξεις στα Βαλ­κά­νια και στο λεγό­με­νο “Μακε­δο­νι­κό” πρό­βλη­μα ‑στις σχέ­σεις της χώρας μας με την ΠΓΔΜ δηλα­δή- δεί­χνουν την επι­δί­ω­ξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να εντά­ξουν στη λυκο­συμ­μα­χία και στην ΕΕ το σύνο­λο των βαλ­κα­νι­κών χωρών, να κυριαρ­χή­σουν στον έλεγ­χο όλης της περιοχής».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο