Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θεσσαλονίκη: Ο «περίεργος» ήχος που αναστατώνει κάθε βράδυ τα Μετέωρα — Που μπορεί να οφείλεται;

Σε… θρί­λερ εξε­λίσ­σε­ται για τους κατοί­κους στα Μετέ­ω­ρα της Πολί­χνης, στη δυτι­κή Θεσ­σα­λο­νί­κη, ο περί­ερ­γος και εκκω­φα­ντι­κός ήχος που ακού­γε­ται κάθε βρά­δυ εδώ και πέντε εβδομάδες.

Σύμ­φω­να με κατοί­κους της περιο­χής, κάθε μέρα μετά τα μεσά­νυ­χτα, ακού­γε­ται ένας δυνα­τός ήχος που, σε πολ­λές περι­πτώ­σεις, συνο­δεύ­ε­ται από τρά­νταγ­μα του εδάφους.

Όπως ανα­φέ­ρει σε ρεπορ­τάζ του το thesstoday.gr, ο ήχος ακού­γε­ται έντο­να στην δια­σταύ­ρω­ση των όδων Ακρο­πό­λε­ως και Κηφι­σί­ας, ενώ γίνε­ται πιο δυνα­τός όσο πλη­σιά­ζει κανείς προς το υδρα­γω­γείο της περιοχής.

Σύμ­φω­να με το ρεπορ­τάζ, αυτο­ψία στο σημείο πραγ­μα­το­ποί­η­σε βρά­δυ της 14 Ιανουα­ρί­ου ο ανα­πλη­ρω­τής Καθη­γη­τής του τμή­μα­τος Γεω­λο­γί­ας του Αρι­στο­τε­λεί­ου Πανε­πι­στη­μί­ου Βασί­λης Μέλ­φος και απέ­κλει­σε το ενδε­χό­με­νο ο ήχος να οφεί­λε­ται σε γεω­λο­γι­κό φαινόμενο.

«Ήταν πολύ εντυ­πω­σια­κό το γεγο­νός ότι ο ήχος ακου­γό­ταν από διά­φο­ρα σημεία επί της οδού. Στο σημείο που βρι­σκό­μα­σταν αντι­λη­φθή­κα­με ότι τρα­ντα­ζό­ταν το έδα­φος. Συγκε­κρι­μέ­να, έβα­λα το αυτί μου στο έδα­φος, αφου­γκρά­στη­κα και γινό­ταν ένα χάος από κάτω. Χτυ­πού­σε πολύ δυνα­τά. Αυτό συνέ­βαι­νε σε όλο το μήκος του δρό­μου από την Κηφι­σί­ας με Ακρο­πό­λε­ως μέχρι Κηφι­σί­ας με Παπα­φλέσ­σα. Υπάρ­χουν πολ­λά σκάμ­μα­τα εκεί και όπου να περ­πα­τού­σες παράλ­λη­λα στο πεζο­δρό­μιο ακου­γό­ταν έντο­να. Η αντή­χη­ση, μάλι­στα, ακου­γό­ταν μέχρι το αντλιο­στά­σιο. Πρό­κει­ται για έναν συν­δυα­σμό των αγω­γών του φυσι­κού αερί­ου και του νερού που πρέ­πει να ελεγ­χθεί από τους αρμό­διους φορείς», ανέ­φε­ρε ο καθη­γη­τής στο thesstoday.gr.

Τις προη­γού­με­νες ημέ­ρες στην περιο­χή βρέ­θη­κε κλι­μά­κιο της ΕΥΑΘ το οποίο εκτί­μη­σε ότι ο εκκω­φα­ντι­κός ήχος δεν οφεί­λε­ται στο δίκτυο νερού ή στη λει­τουρ­γία του υδρα­γω­γεί­ου. Ωστό­σο, η εστία του ήχου δεν ήταν εύκο­λο να προσ­διο­ρι­στεί και από τον έλεγ­χό προ­έ­κυ­ψε ότι έρχε­ται από την απέ­να­ντι πλευ­ρά της περιο­χής, δηλα­δή το δάσος του Σέιχ Σου.

Είναι πιθα­νό οι συνε­χό­με­νοι ήχοι να σχε­τί­ζο­νται με τους αγω­γούς αερί­ου στους οποί­ους έγι­ναν πρό­σφα­τα εργα­σί­ες, αν και η αρμό­δια εται­ρεία απέ­κλει­σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Από την πλευ­ρά του ο Αντι­δή­μαρ­χος Καθη­με­ρι­νό­τη­τας – Άμε­σης Επέμ­βα­σης και Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας του δήμου Παύ­λου-Μελά Ιωσήφ Άκης Αρά­πο­γλου δήλω­σε ότι η δημο­τι­κή αρχή θα απευ­θυν­θεί για βοή­θεια στα αρμό­δια τμή­μα­τα του Αρι­στο­τε­λεί­ου Πανεπιστημίου.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο