Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θεσσαλονίκη: Περιστατικό με νόσο Καβασάκι στο Ιπποκράτειο

Κρού­σμα με το σύν­δρο­μο Καβα­σά­κι που προ­σβάλ­λει τα παι­διά δια­κο­μί­στη­κε στο Ιππο­κρά­τειο νοσο­κο­μείο της Θεσ­σα­λο­νί­κης για το οποίο ο καθη­γη­τής παι­δια­τρι­κής και λοι­μω­ξιο­λο­γί­ας του ΑΠΘ παρου­σιά­ζε­ται καθησυχαστικός.

Ο καθη­γη­τής ξεκα­θά­ρι­σε ότι «Καβα­σά­κι είχα­με προ κορο­ναϊ­ού. Το βλέ­πα­με παλιό­τε­ρα και θα το βλέ­που­με και μετά την παν­δη­μία. Πρό­κει­ται βέβαια για μία σπά­νια νόσο» είπε ο κ. Ροη­λί­δης και πρό­σθε­σε: «Σε κάποια μέρη του κόσμου με τον επι­πο­λα­σμό της νόσου Covid-19, όπως η Νέα Υόρ­κη, το Λον­δί­νο είχα­με παρό­μοια υπερ­φλεγ­μο­νώ­δη νοσή­μα­τα. Κάποια παι­διά βρέ­θη­καν θετι­κά στον κορο­νο­ϊό, κάποια όχι».

Ο καθη­γη­τής ξεκα­θά­ρι­σε βέβαια ότι «δεν είναι γνω­στό ακό­μα αν σχε­τί­ζε­ται η νόσος Καβα­σά­κι με τον κορο­ναϊό. Δεν είναι μετα­δο­τι­κό νόση­μα όπως ο κορο­ναϊ­ός, απλά συνέ­πε­σε μαζί του η διά­γνω­ση σε κάποια παι­διά. Αν υπάρ­χει συσχε­τι­σμός δεν γνω­ρί­ζου­με ακό­μη και θα το μάθου­με στο μέλλον».

Όσον αφο­ρά στην ίδια την νόσο τόνι­σε ότι είναι «κλι­νι­κή και τα συμπώ­μα­τά της είναι υψη­λός πυρε­τός για 5–6 μέρες, κόκ­κι­να μάτια, πρη­σμέ­νη γλώσ­σα, σκα­σμέ­να χεί­λη, εξαν­θή­μα­τα. Είναι γενι­κά τα τα συμ­πτώ­μα­τα κι όταν κάνει διά­γνω­ση ένας παι­δί­α­τρος τη βάζει στο μυα­λό του και τη νόσο Καβασάκι».

Ξεκά­θα­ρη εικό­να δεν υπάρ­χει και «κανείς δεν μπο­ρεί να απα­ντή­σει με ακρί­βεια τι είναι. Μπο­ρεί να είναι ιός, μπο­ρεί να είναι κάποιος άλλος παρά­γο­ντας που την γεν­νά» τόνι­σε ο κ. Ροη­λί­δης και ξεκα­θά­ρι­σε ότι «Αντι­με­τω­πί­ζε­ται, υπάρ­χει θερα­πεία. Σε κάποια παι­διά, αν δεν λάβουν θερα­πεία ενδέ­χε­ται να παρου­σιά­σουν κάποια στε­φα­νιαία νοσή­μα­τα αργό­τε­ρα. Αντι­με­τω­πί­ζε­ται με γ’ σφαι­ρί­νη κι ασπι­ρί­νη. Η θερα­πεία προ­λαμ­βά­νει την επι­πλο­κή αυτή σε πολύ μεγά­λο ποσοστό»

Για το κρού­σμα που παρου­σιά­στη­κε στο Ιππο­κρά­τειο, μιλώ­ντας στο Open ο καθη­γη­τής ξεκα­θά­ρι­σε για μία ακό­μα φορά ότι και στη χώρα μας «φυσι­κά και είχα­με, έχου­με και θα έχου­με παι­διά με νόσο Καβα­σά­κι. Τώρα απλά δημιουρ­γή­θη­κε αυτή η ανη­συ­χία για­τί συνέ­πε­σαν χρο­νι­κά ‑και μόνο- με τον κοροναϊό»

Νωρί­τε­ρα σήμε­ρα, με θετι­κό στη νόσο Καβα­σά­κι εντο­πί­στη­κε παι­δί και στο Αττι­κόν νοσοκομείο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο