Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θεσσαλονίκη: Πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια αποκλιμάκωσης του ιικού φορτίου των λυμάτων

Ελα­φρώς μειω­μέ­νο είναι το ιικό φορ­τίο στα αστι­κά από­βλη­τα της Θεσ­σα­λο­νί­κης στις τελευ­ταί­ες μετρή­σεις για την έρευ­να που διε­ξά­γει η Ομά­δα Επι­δη­μιο­λο­γί­ας Λυμά­των του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνερ­γα­σία με την Περι­φέ­ρεια Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας και στο πλαί­σιο του Εθνι­κού Δικτύ­ου του Εθνι­κού Οργα­νι­σμού Δημό­σιας Υγεί­ας (ΕΟΔΥ).

Την αρχι­κή τάση στα­θε­ρο­ποί­η­σης που κατα­γρά­φη­κε από τις 26 Νοεμ­βρί­ου ακο­λου­θούν τις πρώ­τες μέρες του Δεκεμ­βρί­ου οι πρώ­τες ενδεί­ξεις απο­κλι­μά­κω­σης των τιμών του ιικού φορτίου.

Συγκε­κρι­μέ­να, στα δείγ­μα­τα που λαμ­βά­νο­νται καθη­με­ρι­νά στην είσο­δο της Εγκα­τά­στα­σης Επε­ξερ­γα­σί­ας Λυμά­των Θεσ­σα­λο­νί­κης, ανα­φο­ρι­κά με τις εξορ­θο­λο­γι­σμέ­νες τιμές σχε­τι­κής έκκρι­σης ιικού φορ­τί­ου, η μέση τιμή των δύο πιο πρό­σφα­των μετρή­σε­ων, δηλα­δή, της Τετάρ­της 01/12 και της Πέμ­πτης 02/12 είναι:

-Oρια­κά μειω­μέ­νη (-10%) σε σχέ­ση με τη μέση τιμή των δύο αμέ­σως προη­γού­με­νων μετρή­σε­ων της Δευ­τέ­ρας 29/10 και της Τρί­της 30/10.

-Mειω­μέ­νη (-28%) σε σχέ­ση με την μέση τιμή της προη­γού­με­νης Τετάρ­της 24/11 και Πέμ­πτης 25/11.

«Είναι ένα ενθαρ­ρυ­ντι­κό σημά­δι αυτή η μεί­ω­ση του ιικού φορ­τί­ου μετά από και­ρό, η οποία όμως θα πρέ­πει να ερμη­νευ­τεί με σύνε­ση, καθώς η επι­δη­μιο­λο­γι­κή εικό­να της πόλης είναι εξαι­ρε­τι­κά επι­βα­ρυ­μέ­νη και η βελ­τί­ω­σή της δεν ανα­μέ­νε­ται να επέλ­θει από την μία στιγ­μή στην άλλη. Πολύ περισ­σό­τε­ρο όταν η ανα­με­νό­με­νη κινη­τι­κό­τη­τα και κοι­νω­νι­κό­τη­τα των Χρι­στου­γέν­νων θα αυξή­σουν τον κίν­δυ­νο ενδο­οι­κο­γε­νεια­κής δια­σπο­ράς του ιού. Η σημα­ντι­κή αύξη­ση των εμβο­λια­σμών παρα­μέ­νει αυτή την περί­ο­δο το πιο θετι­κό στοι­χείο», δήλω­σε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύ­τα­νης του ΑΠΘ και επι­στη­μο­νι­κά υπεύ­θυ­νος του ερευ­νη­τι­κού έργου, καθη­γη­τής Νίκος Παπαϊωάννου.

che guevara 008

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο