Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θεσσαλονίκη: Στο “κόκκινο” ξανά μετά από μήνες το ιικό φορτίο των λυμάτων

 Πιο έντο­να αυξη­τι­κή απο­τυ­πώ­νε­ται η τάση συγκέ­ντρω­σης του ιικού φορ­τί­ου του SARS-CoV‑2 στα αστι­κά από­βλη­τα της Θεσ­σα­λο­νί­κης, στις τελευ­ταί­ες μετρή­σεις της εβδο­μά­δας, στο πλαί­σιο της έρευ­νας που διε­ξά­γει η Ομά­δα Επι­δη­μιο­λο­γί­ας Λυμά­των του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνερ­γα­σία με την Περι­φέ­ρεια Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας και στο πλαί­σιο του Εθνι­κού Δικτύ­ου του ΕΟΔΥ.

Όπως φαί­νε­ται στα δια­γράμ­μα­τα που παρου­σιά­ζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ιικό φορ­τίο στις δύο τελευ­ταί­ες μετρή­σεις — και μετά από μια μακρά περί­ο­δο δια­κυ­μάν­σε­ων γύρω από ένα σχε­τι­κά υψη­λό επί­πε­δο — πέρα­σε στο κόκ­κι­νο επί­πε­δο επι­δη­μιο­λο­γι­κού συναγερμού.

diagramma lumata1 diagramma lumata2

Συγκε­κρι­μέ­να, στα δείγ­μα­τα που λαμ­βά­νο­νται καθη­με­ρι­νά στην είσο­δο της Εγκα­τά­στα­σης Επε­ξερ­γα­σί­ας Λυμά­των Θεσ­σα­λο­νί­κης, ανα­φο­ρι­κά με τις εξορ­θο­λο­γι­σμέ­νες τιμές σχε­τι­κής έκκρι­σης ιικού φορ­τί­ου, η μέση τιμή των δύο πιο πρό­σφα­των μετρή­σε­ων, δηλα­δή της Τετάρ­της 20/10 και της Πέμ­πτης 21/10 είναι:

   — Αυξη­μέ­νη (+28%) σε σχέ­ση με τη μέση τιμή των δύο αμέ­σως προη­γού­με­νων μετρή­σε­ων της Δευ­τέ­ρας 18/10 και της Τρί­της 19/10.

   — Αυξη­μέ­νη (+33%) σε σχέ­ση με την μέση τιμή της προη­γού­με­νης Τετάρ­της 13/10 και Πέμ­πτης 14/10.

   “Για πρώ­τη φορά μετά από πολ­λούς μήνες, το ιικό φορ­τίο στα λύμα­τα μετρά­ται σε επί­πε­δο που ερμη­νεύ­ε­ται ως μια αύξη­ση της δια­σπο­ράς του ιού στην κοι­νό­τη­τα, η οποία πρέ­πει να θέσει τους φορείς της Πολι­τεί­ας και κάθε πολί­τη σε εγρή­γορ­ση. Μπαί­νου­με στον χει­μώ­να και η επι­δεί­νω­ση των και­ρι­κών συν­θη­κών, ευνο­εί, όχι μόνο την υπερ­με­τά­δο­ση του ιού, αλλά και την έξαρ­ση επο­χι­κών ιώσε­ων. Η ενί­σχυ­ση της εμβο­λια­στι­κής κάλυ­ψης, ιδιαί­τε­ρα όπου είναι ακό­μη χαμη­λή και ταυ­τό­χρο­να ο εμβο­λια­σμός ευά­λω­των ομά­δων και για την επο­χι­κή γρί­πη, είναι ο μόνος τρό­πος να απο­τρα­πούν ανθρώ­πι­νες απώ­λειες και να προ­στα­τευ­θεί το σύστη­μα υγεί­ας. Από εκεί και πέρα ακό­μη και όσοι έχουν κάνει το εμβό­λιο, είναι πολύ σημα­ντι­κό να μην αμε­λούν τα μέτρα πρό­λη­ψης δια­σπο­ράς του ιού, καθώς σε περί­πτω­ση που νοσή­σουν πιθα­νό­τα­τα θα είναι εντε­λώς ασυμ­πτω­μα­τι­κοί, όμως δύνα­νται να μετα­δώ­σουν τον ιό, ιδιαί­τε­ρα σε ανεμ­βο­λί­α­στους συμπο­λί­τες τους”, δήλω­σε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύ­τα­νης του ΑΠΘ και επι­στη­μο­νι­κά υπεύ­θυ­νος του ερευ­νη­τι­κού έργου, καθη­γη­τής Νίκος Παπαϊωάννου.

che guevara 008

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο