Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θεσσαλονίκη: Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία — Εξαντλημένο το ελλιπές προσωπικό — Ακόμη και έλλειψη στολών!!!

Εικό­νες από το μέλ­λον, από τα όσα δηλα­δή ενδέ­χε­ται να ζήσει ο λαός της Θεσ­σα­λο­νί­κης το επό­με­νο διά­στη­μα, απο­τε­λούν οι πλη­ρο­φο­ρί­ες που διαρ­ρέ­ο­νται τα τελευ­ταία 24ωρα για πιθα­νή ανά­πτυ­ξη κλι­νών νοση­λεί­ας και κλι­νών ΜΕΘ στο Βελ­λί­δειο και ίσως σε άλλους χώρους της ΔΕΘ.

Κυβερ­νη­τι­κοί παρά­γο­ντες που κλή­θη­καν να σχο­λιά­σουν, όπως ο υφυ­πουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών (ΥΜΑΘ), δηλώ­νουν ότι υπάρ­χουν διά­φο­ροι σχε­δια­σμοί από την κυβέρ­νη­ση ώστε και άλλοι χώροι να μετα­τρα­πούν σε μονά­δες θερα­πεί­ας, όμως το χαρα­κτη­ρί­ζουν πολύ μακρι­νό σχέ­διο και εκφρά­ζουν την αισιο­δο­ξία ότι δεν θα φτά­σου­με εκεί. Σε κάθε περί­πτω­ση, δηλώ­νουν ότι η χρή­ση τέτοιων χώρων θα είναι το τελευ­ταίο μέτρο.

Η διοί­κη­ση της ΔΕΘ — Helexpo, και στο πρώ­το κύμα της παν­δη­μί­ας και τώρα, δηλώ­νει ότι οι υπο­δο­μές της, περί­πτε­ρα αλλά και το Βελ­λί­δειο Συνε­δρια­κό Κέντρο, είναι στη διά­θε­ση της πολι­τεί­ας για την αντι­με­τώ­πι­ση της μεγά­λης πίε­σης που δέχο­νται τα νοσο­κο­μεία. Τονί­ζει όμως ότι έως τώρα δεν έχει ζητη­θεί η παρα­χώ­ρη­ση χώρων της ΔΕΘ.

Πλη­ρο­φο­ρί­ες δια­κι­νού­νται και για το 424 Στρα­τιω­τι­κό Νοσο­κο­μείο, ότι ετοι­μά­ζε­ται να μετα­τρέ­ψει σε θαλά­μους νοση­λεί­ας ακό­μα και τους χώρους στο υπό­γειο (πυρη­νι­κό καταφύγιο).

Με αυτά και με εκεί­να στή­νε­ται ένα σκη­νι­κό «πολέ­μου», πάνω στις εγκλη­μα­τι­κές ελλεί­ψεις των νοσο­κο­μεί­ων, αλλά που χρη­σι­μεύ­ει και σε όσους θέλουν να κρύ­ψουν τις ευθύ­νες της πολι­τι­κής τους γι’ αυτήν την κατά­στα­ση. Δεί­χνουν έτσι ως αιτία μόνο τις έκτα­κτες συν­θή­κες της παν­δη­μί­ας, ενώ το πρό­βλη­μα είναι δια­χρο­νι­κό, και τώρα εμφα­νί­ζε­ται σε όλο του το μεγα­λείο, όπως συμ­βαί­νει σε έκτα­κτες καταστάσεις.

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι την ίδια ώρα που δια­κι­νού­νται τέτοια σενά­ρια, ούτε λόγος δεν γίνε­ται από την κυβέρ­νη­ση για επα­να­λει­τουρ­γία των νοσο­κο­μεί­ων που έκλει­σαν το 2013 (Λοι­μω­δών και «Πανα­γία»). Και τα δύο αυτά νοσο­κο­μεία έχουν αφε­θεί να ρημά­ζουν ενώ, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, έχουν έτοι­μες εγκα­τα­στά­σεις οξυ­γό­νου. Στο Λοι­μω­δών μάλι­στα υπάρ­χουν και κρε­βά­τια και το μόνο που λεί­πει είναι ο εξο­πλι­σμός ταχεί­ας δια­σω­λή­νω­σης για μετα­φο­ρά σε ΜΕΘ. Μάλι­στα, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, ετοι­μά­ζε­ται η μετα­φο­ρά των κρε­βα­τιών από το Λοι­μω­δών για τη μετα­τρο­πή χώρων στα λει­τουρ­γού­ντα νοσο­κο­μεία σε θαλά­μους νοσηλείας.

«Μπαλώματα» και «πάγωμα» των άλλων ιατρικών πράξεων

Στο Νοσο­κο­μείο «Παπα­νι­κο­λά­ου» ετοι­μά­ζο­νται να αδειά­σουν την Ψυχια­τρι­κή κλι­νι­κή, για να μπα­λώ­σουν με το προ­σω­πι­κό της άλλες τρύ­πες… Συνο­λι­κά φαί­νε­ται ότι υπάρ­χει σχε­δια­σμός να μετα­φερ­θούν όλοι οι ασθε­νείς των δημό­σιων κλι­νι­κών Ψυχι­κής Υγεί­ας της Θεσ­σα­λο­νί­κης στο Ψυχια­τρι­κό Νοσο­κο­μείο της πόλης. Ετσι, μετά τη μετα­φο­ρά των ασθε­νών της Ψυχια­τρι­κής κλι­νι­κής του ΑΧΕΠΑ, ξεκι­νά η μετα­φο­ρά των ασθε­νών της κλι­νι­κής του «Παπα­νι­κο­λά­ου» και σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες μέχρι τις 20 Νοέμ­βρη θα ακο­λου­θή­σει και η μετα­φο­ρά των ασθε­νών από την Ψυχια­τρι­κή του «Παπα­γε­ωρ­γί­ου».

Αυτό σημαί­νει ότι όλες οι εφη­με­ρί­ες του μήνα και οι νοση­λεί­ες πολ­λα­πλά­σιου αριθ­μού ασθε­νών θα καλύ­πτο­νται από το ΨΝΘ, που έτσι κι αλλιώς αντι­με­τώ­πι­ζε τρο­με­ρές ελλεί­ψεις σε προσωπικό.

Την δρα­μα­τι­κή κατά­στα­ση που επι­κρα­τεί στο ΑΧΕΠΑ περιέ­γρα­ψε σε τηλε­ο­πτι­κό σταθ­μό («ΣΚΑΙ») η  Ελέ­νη Μπα­κιρ­λή, νοση­λεύ­τρια και μέλος του ΔΣ του Σωμα­τεί­ου των Εργα­ζο­μέ­νων στο συγκε­κρι­μέ­νο Νοσο­κο­μείο.  Όπως είπε, οι ΜΕΘ covid του Νοσο­κο­μεί­ου έχουν γεμί­σει και από σήμε­ρα θα δοθούν για την αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας τέσ­σε­ρις  μη covid ΜΕΘ. Τα πράγ­μα­τα πρό­σθε­σε είναι πάρα πολύ δύσκο­λα, η πίε­ση που δέχε­ται αυτή τη στιγ­μή το σύστη­μα υγεί­ας είναι πολύ μεγά­λη, το προ­σω­πι­κό των νοσο­κο­μεί­ων είναι ήδη εξα­σθε­νη­μέ­νο από τα προη­γού­με­να χρό­νια για­τί δεν υπάρ­χουν προ­σλή­ψεις, με το ηλι­κια­κό όριο των περισ­σο­τέ­ρων να είναι πάνω από τα 50 έτη, ενώ πολ­λοί εργα­ζό­με­νοι ανή­κουν είναι στις ευπα­θείς ομάδες.

Στα άλλα νοσοκομεία

Στα άλλα νοσο­κο­μεία της πόλης η κατά­στα­ση και χτες συνε­χί­στη­κε εξί­σου δρα­μα­τι­κή: Η μία μετά την άλλη οι κλι­νι­κές αδειά­ζουν από ασθε­νείς άλλων παθή­σε­ων και μετα­τρέ­πο­νται σε κλι­νι­κές κορο­νοϊ­ού, με δεκά­δες νέα κρού­σμα­τα στους υγειο­νο­μι­κούς, με τις γνω­στές ελλεί­ψεις κλι­νών ΜΕΘ, και με ολο­έ­να και περισ­σό­τε­ρους ασθε­νείς να οδη­γού­νται στις ιδιω­τι­κές κλινικές.

Χτες, το Ιππο­κρά­τειο ξεκί­νη­σε την εφη­με­ρία του χωρίς δια­θέ­σι­μη κλί­νη ΜΕΘ. Χτες επί­σης μετα­κι­νή­θη­καν στο Ιππο­κρά­τειο και 10 νοση­λεύ­τριες από το Θεα­γέ­νειο. Οπως είπε εκπρό­σω­πος του νοσο­κο­μεί­ου, «δημιουρ­γή­θη­καν από χθες το μεση­μέ­ρι (προ­χτές) άλλα 50 — 60 κρε­βά­τια για περι­στα­τι­κά Covid αδειά­ζο­ντας τρεις κλι­νι­κές και μετα­φέ­ρο­ντάς τες σε άλλες κλι­νι­κές, όπου συλ­λει­τουρ­γούν υπο­βαθ­μι­σμέ­νες με 5 — 10 κρε­βά­τια η καθε­μία, με το προ­σω­πι­κό να είναι εξαντλημένο».

Στο «Παπα­γε­ωρ­γί­ου», χτες, 97 εργα­ζό­με­νοι ήταν σε καρα­ντί­να (θετι­κοί και επα­φές). Περί­που 10 άτο­μα τη μέρα βγαί­νουν εκτός, με το προ­σω­πι­κό να είναι πλέ­ον στα όρια των αντο­χών του. Στο μετα­ξύ, ήρθε επι­πλέ­ον εξο­πλι­σμός ΜΕΘ προ­κει­μέ­νου να μπει σε λει­τουρ­γία, αλλά χωρίς επι­πλέ­ον προσωπικό.

Στον «Αγιο Παύ­λο» οι ειδι­κευό­με­νοι κάνουν 10 εφημερίες/μήνα για να καλύ­ψουν τις ανά­γκες, ενώ φαί­νε­ται ότι δεν υπάρ­χει και επαρ­κής αριθ­μός στολών.

Πηγή: 902.gr

«Ο Χικ­μέτ στην Ελλά­δα», του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο