Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση και πορεία ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις

Μαζι­κή και μαχη­τι­κή πορεία πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε το πρωί στην Θεσ­σα­λο­νί­κη από την Επι­τρο­πή Αγώ­να Ενά­ντια στην Ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κή Συμ­φω­νία για τις Στρα­τιω­τι­κές Βάσεις. Η πορεία ξεκί­νη­σε από το Άγαλ­μα Βενι­ζέ­λου όπου νωρί­τε­ρα έγι­νε συγκέ­ντρω­ση με κατά­λη­ξη το Αμε­ρι­κα­νι­κό Προ­ξε­νείο. Αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κά συν­θή­μα­τα κυριάρ­χη­σαν όπως, «Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιά­δες των λαών, «Να κλεί­σου­νε οι βάσεις, καμιά συμ­με­το­χή, στον πόλε­μο του ΝΑΤΟ καμία εμπλο­κή» και «Θεσ­σα­λο­νί­κη λιμά­νι των λαών όχι ορμη­τή­ριο των ιμπεριαλιστών».

Φθά­νο­ντας έξω από το Αμε­ρι­κα­νι­κό Προ­ξε­νείο τα συν­θή­μα­τα που δόνη­σαν την ατμό­σφαι­ρα ήταν, «Φονιά­δες των λαών Αμε­ρι­κά­νοι» και «Αυτοί σκο­τώ­σαν Λαμπρά­κη — Μπε­λο­γιάν­νη, φονιά­δες των λαών Αμε­ρι­κά­νοι». Συμ­βο­λι­κά μπρο­στά στην είσο­δο του αμε­ρι­κα­νι­κού προ­ξε­νεί­ου έκα­ψαν μια αμε­ρι­κά­νι­κη σημαία, φωνά­ζο­ντας το σύν­θη­μα, «ΝΑΤΟ σημαί­νει χού­ντες και πολέ­μοι». Επί­σης έγρα­ψαν το σύν­θη­μα, «Pompeo — Yankees go home».

Μιλώ­ντας έξω από το Αμε­ρι­κα­νι­κό Προ­ξε­νείο, ο Μπά­μπης Βέλης, γγ της ΕΔΥΕΘ, κάλε­σε σε συνέ­χι­ση και κλι­μά­κω­ση του αγώ­να για να κλεί­σουν οι βάσεις στην χώρα μας, για καμία συμ­με­το­χή, καμία εμπλο­κή στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς και πολέμους. 

Στην κινη­το­ποί­η­ση συμ­με­τεί­χαν οι βου­λευ­τές του ΚΚΕ, Γιάν­νης Δελής και Λεω­νί­δας Στολτίδης.

«Έξω οι βάσεις και τα πυρη­νι­κά. Όχι στην συμ­φω­νία αμοι­βαί­ας συνερ­γα­σί­ας Ελλά­δας — ΗΠΑ», είναι το σύν­θη­μα που ανα­γρα­φό­ταν στο πανό της Επι­τρο­πής Αγώ­να Ενά­ντια στην Ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κή Συμ­φω­νία για τις Στρα­τιω­τι­κές Βάσεις, που βρι­σκό­ταν στην πλά­τη της κεντρι­κής εξέ­δρας της συγκέ­ντρω­σης που έγι­νε από την Επι­τρο­πή Αγώ­να στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, στο Άγαλ­μα Βενι­ζέ­λου, με αφορ­μή την παρου­σία του Αμε­ρι­κα­νού ΥΠΕΞ, Μαϊκ Πομπέο στην χώρα μας για τον «Στρα­τη­γι­κό Διά­λο­γο Ελλά­δας — ΗΠΑ».

 

Επί­σης υπήρ­χαν πανό της ΕΔΥΕΘ τα οποία ανά­γρα­φαν, «Θεσ­σα­λο­νί­κη λιμά­νι των λαών όχι ορμη­τή­ριο των ιμπε­ρια­λι­στών». Και ακό­μη, «Έξω από τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς οργα­νι­σμούς ΝΑΤΟ — ΕΕ. Να κλεί­σουν οι βάσεις και τα στρα­τη­γεία. Καμιά συμ­με­το­χή στα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σφα­γεία».

Στη συγκέ­ντρω­ση χαι­ρέ­τη­σαν ο Γιώρ­γος Μαρ­γα­ρί­της, καθη­γη­τής ιστο­ρί­ας του ΑΠΘ, ο οποί­ος μετα­ξύ άλλων ανά­φε­ρε ότι, «Ετού­τη εδώ τη χώρα, όπως και όλες τις χώρες του κόσμου, τις έφτια­ξαν οι λαοί με τους αγώ­νες και το μόχθο τους. Οι πατρί­δες χτί­ζο­νται με το αίμα και τον ιδρώ­τα των εργα­ζο­μέ­νων. Σε αυτούς ανή­κουν. Η απο­δέ­σμευ­ση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι αίτη­μα για το μέλ­λον. Είναι όρος επι­βί­ω­σης του λαού στο σήμερα».

Επί­σης χαι­ρέ­τη­σε ο Γιώρ­γος Γκα­ντί­δης, από­στρα­τος αξιω­μα­τι­κός του Π.Ν και εκπρό­σω­πος της ΚΕΘΑ , ενώ η κεντρι­κή ομι­λία έγι­νε, από τον Νίκο Ζώκα, γγ της ΕΔΥΕΘ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο