Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θεσσαλονίκη: Συλλαλητήριο ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις την Πέμπτη 30 Γενάρη

Με αιτή­μα­τα να απο­συρ­θεί η ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κή συμ­φω­νία για τις βάσεις, να κλεί­σει η βάση της Σού­δας, να ξηλω­θούν οι βάσεις του θανά­του από τη χώρα μας, καμία συμ­με­το­χή των ελλη­νι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων σε ιμπε­ρια­λι­στι­κές απο­στο­λές στο εξω­τε­ρι­κό, απο­δέ­σμευ­ση από τις λυκο­συμ­μα­χί­ες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, η Επι­τρο­πή Αγώ­να ενά­ντια στην Ελλη­νο-Αμε­ρι­κα­νι­κή Συμ­φω­νία για τις Στρα­τιω­τι­κές Βάσεις Θεσ­σα­λο­νί­κης καλεί στο συλ­λα­λη­τή­ριο που διορ­γα­νώ­νει την Πέμ­πτη 30 Γενά­ρη στις 7 μ.μ. στο Άγαλ­μα Βενι­ζέ­λου.

Στο κάλε­σμά της η Επι­τρο­πή, που απαρ­τί­ζε­ται από την ΕΔΥΕΘ, εργα­τι­κά συν­δι­κά­τα, Συλ­λό­γους Εργα­ζο­μέ­νων του Δημο­σί­ου, συλ­λό­γους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων, Φοι­τη­τι­κούς Συλ­λό­γους, Ομά­δες Γυναι­κών και μαζι­κούς φορείς, αναφέρει:

«Όλοι στο δρό­μο του αγώ­να! Η Επι­τρο­πή Αγώ­να ενά­ντια στην Ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κή Στρα­τιω­τι­κή Συμ­φω­νία για τις Βάσεις σας καλεί στο συλ­λα­λη­τή­ριο για να κατα­δι­κά­σου­με μαζι­κά την ανα­νέ­ω­ση, επέ­κτα­ση, ενί­σχυ­ση της επι­κίν­δυ­νης συμ­φω­νί­ας Ελλά­δας — ΗΠΑ για τις βάσεις, που μετα­τρέ­πει τη χώρα μας σε απέ­ρα­ντο πολε­μι­κό ορμη­τή­ριο και το λαό μας σε στό­χο των ιμπε­ρια­λι­στι­κών ανταγωνισμών.

Ούτε γη, ούτε νερό, ούτε αέρα!

Έξω οι φονιά­δες των λαών από τη χώρα μας!

Καμιά εμπλο­κή στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς και πολέμους!

Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ συνε­χί­ζει στο στρω­μέ­νο δρό­μο που βρή­κε από την προη­γού­με­νη κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαί­σιο της Β’ φάσης του Στρα­τη­γι­κού Δια­λό­γου Ελλά­δας — ΗΠΑ. Με τη στή­ρι­ξη όλων των αστι­κών κομ­μά­των, που πίνουν νερό στο όνο­μα των ευρω-ατλα­ντι­κών σχε­δια­σμών, φέρ­νει προς επι­κύ­ρω­ση στη Βου­λή την επι­κίν­δυ­νη αυτή συμ­φω­νία, που:

  • Δίνει το ελεύ­θε­ρο στην κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ να δια­τη­ρεί και να λει­τουρ­γεί στρα­τιω­τι­κές και βοη­θη­τι­κές υπο­δο­μές εντός των εγκα­τα­στά­σε­ων των ελλη­νι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων, να αξιο­ποιεί ακό­μη και πολι­τι­κές υπο­δο­μές (αυτο­κι­νη­τό­δρο­μοι, λιμά­νια, κ.α.) για τις εκά­στο­τε αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κές επι­θε­τι­κές στρα­τιω­τι­κές ανάγκες.
  • Ενι­σχύ­ει τις πολε­μι­κές δυνα­τό­τη­τες της βάσης στη Σού­δα, που έχει παί­ξει βρώ­μι­κο ρόλο στους πολέ­μους και τις επεμ­βά­σεις σε Γιου­γκο­σλα­βία, Ιράκ, Αφγα­νι­στάν, Λιβύη, Συρία και αλλού.
  • Εντάσ­σει στο πλέγ­μα των ευρω-ατλα­ντι­κών υπο­δο­μών στη χώρα μας τις βάσεις που δημιούρ­γη­σε η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ, των μη επαν­δρω­μέ­νων αερο­σκα­φών (drones) στη Λάρι­σα, των ελι­κο­πτέ­ρων στο Στε­φα­νο­βί­κειο Μαγνη­σί­ας, το λιμά­νι της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης, όπου ήδη έχουν κάνει από­βα­ση στρα­τιω­τι­κές δυνά­μεις των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ.

Η χώρα μας έχει μετα­τρα­πεί σε πολε­μι­κό ορμη­τή­ριο ενά­ντια σε άλλους λαούς,

γίνε­ται μαγνή­της επι­θέ­σε­ων σε περί­πτω­ση γενι­κευ­μέ­νης σύγκρουσης.

Οι εξε­λί­ξεις είναι πολύ επι­κίν­δυ­νες, πρέ­πει να σημά­νει συνα­γερ­μός παντού!

Κλι­μα­κώ­νε­ται η αντι­πα­ρά­θε­ση κι επι­θε­τι­κό­τη­τα των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ με τη Ρωσία και την Κίνα, με την εμπλο­κή και δεκά­δων άλλων κρα­τών: Τουρ­κί­ας, Ισρα­ήλ, Ελλά­δας, Αιγύ­πτου κ.ά. Οι πρό­σφα­τες εξε­λί­ξεις στη Λιβύη, στο Ιράν και το Ιράκ, στον Περ­σι­κό Κόλ­πο, η τερά­στια συγκέ­ντρω­ση δύνα­μης πυρός στην περιο­χή προει­δο­ποιούν για τον κίν­δυ­νο γενι­κευ­μέ­νης πολε­μι­κής σύγκρουσης.

Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ που προ­ε­τοί­μα­σε το έδα­φος για αυτή τη συμ­φω­νία, τα άλλα αστι­κά κόμ­μα­τα που την στη­ρί­ζουν από­λυ­τα φέρουν βαριές, εγκλη­μα­τι­κές ευθύ­νες. Με τη συμ­φω­νία Ελλά­δας — ΗΠΑ για τις βάσεις εμπλέ­κουν τη χώρα ακό­μη βαθύ­τε­ρα στο κου­βά­ρι των ιμπε­ρια­λι­στι­κών αντα­γω­νι­σμών, με θανά­σι­μους κιν­δύ­νους για το λαό και τη νεο­λαία μας.

Το πρό­σφα­το ταξί­δι του πρω­θυ­πουρ­γού στις ΗΠΑ, το πολε­μι­κό ανα­κοι­νω­θέν του προ­έ­δρου των ΗΠΑ με φόντο τον Έλλη­να πρω­θυ­πουρ­γό, οι δεσμεύ­σεις που ανέ­λα­βε η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση, η απο­στο­λή ελλη­νι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων στην πολυ­ε­θνι­κή δύνα­μη στα Στε­νά του Ορμούζ και η προ­θυ­μία απο­στο­λής δύνα­μης στη Λιβύη κάνουν σκό­νη τα παρα­μύ­θια και τον επι­κίν­δυ­νο εφη­συ­χα­σμό που η αστι­κή τάξη και τα κόμ­μα­τά της καλλιεργούν.

Ο καυ­γάς ανά­με­σα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τα δήθεν “ανταλ­λάγ­μα­τα” από τη συμ­φω­νία με τις ΗΠΑ στό­χο έχει να ρίξει στά­χτη στα μάτια των εργα­ζο­μέ­νων και του λαού. Να συσκο­τί­σει τη στρα­τη­γι­κή σύμπλευ­ση όλων των αστι­κών κομ­μά­των στους αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κούς σχε­δια­σμούς. Ο λαός μας πρέ­πει να απορ­ρί­ψει τα κελεύ­σμα­τα για “εθνι­κή ενό­τη­τα κι ομο­ψυ­χία”, για συναί­νε­ση σε αυτούς τους σχε­δια­σμούς. Είναι σχε­δια­σμοί που υπη­ρε­τούν τα συμ­φέ­ρο­ντα της ελλη­νι­κής άρχου­σας τάξης, των μεγά­λων ξένων και ντό­πιων οικο­νο­μι­κών ομί­λων. Δεν έχουν καμία σχέ­ση με τις πραγ­μα­τι­κές ανά­γκες και τα συμ­φέ­ρο­ντα του λαού μας!

ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ δεν έχουν σκο­πό και δεν μπο­ρούν να εγγυ­η­θούν την ασφά­λεια και τη στα­θε­ρό­τη­τα, τα σύνο­ρα και τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της χώρας μας. Μονα­δι­κός στό­χος τους είναι η εξα­σφά­λι­ση των δικών τους συμ­φε­ρό­ντων στην περιο­χή. Η πρό­σφα­τη επι­στο­λή του Αμε­ρι­κα­νού υπουρ­γού εξω­τε­ρι­κών Πομπέο απο­κα­λύ­πτει ατρά­ντα­χτα, πως οι δυνά­μεις αυτές:

  • Κάνουν πλά­τες στην τουρ­κι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα που κλι­μα­κώ­νε­ται στο Αιγαίο και στην Κύπρο.
  • Δεν ανα­γνω­ρί­ζουν σύνο­ρα και κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα στο Αιγαίο, το οποίο το θεω­ρούν “ενιαίο επι­χει­ρη­σια­κό χώρο”.
  • Θέτουν ολο­έ­να και πιο επί­μο­να στο τρα­πέ­ζι τα νέα διχο­το­μι­κά σχέ­δια για Κύπρο και Αιγαίο, στο όνο­μα της συν­δια­χεί­ρι­σης και συνεκ­με­τάλ­λευ­σης του φυσι­κού πλού­του και των θαλάσ­σιων ζωνών.

Εργα­ζό­με­νοι, εργα­ζό­με­νες, νέοι και νέες,

Τώρα είναι η ώρα να δυνα­μώ­σου­με ακό­μη περισ­σό­τε­ρο την πάλη μας ενά­ντια στην ολο­έ­να και μεγα­λύ­τε­ρη εμπλο­κή της χώρας μας στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς και πολέ­μους. Να δια­τρα­νώ­σου­με μαζι­κά την αντί­θε­σή μας στην κατά­πτυ­στη ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κή συμ­φω­νία για τις στρα­τιω­τι­κές βάσεις που ψηφί­ζε­ται στη Βου­λή! Σε όλα αυτά τα πολύ επι­κίν­δυ­να για το λαό και τη νεο­λαία μας σχέ­δια, ο κάθε μαζι­κός φορέ­ας, ο κάθε τίμιος άνθρω­πος καλής θέλη­σης, όλοι εμείς που δεν θέλου­με τα παι­διά του λαού να θυσια­στούν στα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σφα­γεία θα πρέ­πει να αντι­δρά­σου­με μαζι­κά, δυνα­μι­κά και οργανωμένα.

Να απο­συρ­θεί η ελλη­νο-αμε­ρι­κα­νι­κή συμ­φω­νία για τις βάσεις, να κλεί­σει η βάση της Σού­δας, να ξηλω­θούν οι βάσεις του θανά­του από τη χώρα μας, καμία συμ­με­το­χή των ελλη­νι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων σε ιμπε­ρια­λι­στι­κές απο­στο­λές στο εξω­τε­ρι­κό, απο­δέ­σμευ­ση από τις λυκο­συμ­μα­χί­ες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο