Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θεσσαλονίκη: Τίμησαν τη μνήμη των εργατών του Μάη του ’36 και του Γιώργη Τσαρουχά

Τη μνή­μη των ηρω­ι­κών εργα­τών τον Μάη του ’36 και τη Μεγά­λη Αντι­φα­σι­στι­κή Νίκη των Λαών τίμη­σαν οι Οργα­νώ­σεις Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, κατα­θέ­το­ντας στε­φά­νι στον τόπο θυσί­ας των εργα­τών του Μάη του ’36, στη συμ­βο­λή των οδών Εγνα­τί­ας και Βενιζέλου.

Στη συνέ­χεια, στα κοι­μη­τή­ρια της Ευαγ­γε­λί­στριας πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε κατά­θε­ση στε­φά­νων στη μνή­μη του Γιώρ­γη Τσα­ρου­χά, δολο­φο­νη­μέ­νου στε­λέ­χους του ΚΚΕ, βου­λευ­τή της ΕΔΑ και μαχη­τή του αντι­δι­κτα­το­ρι­κού αγώ­να, που βρή­κε μαρ­τυ­ρι­κό θάνα­το στη διάρ­κεια της χούντας.

thessaloniki 07

Ο Γ. Τσα­ρου­χάς δολο­φο­νή­θη­κε στις 9/5/1968, ύστε­ρα από μια μακρό­χρο­νη αγω­νι­στι­κή πορεία από τη δεκα­ε­τία του ’30. Στά­θη­κε πιστός στις αρχές του μαρ­ξι­σμού — λενι­νι­σμού, υπήρ­ξε ικα­νό­τα­το στέ­λε­χος του ΚΚΕ, άξιος καθο­δη­γη­τής, αγα­πη­τός σύντρο­φος και φίλος των κομ­μου­νι­στών και ευρύ­τε­ρα των δημο­κρα­τών της Θεσ­σα­λο­νί­κης, όπου έδρα­σε τα τελευ­ταία χρό­νια της ζωής του.

Ο Οδυσ­σέ­ας Μαάι­τα, μέλος του Γρα­φεί­ου Περιο­χής Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας του ΚΚΕ, στο σύντο­μο χαι­ρε­τι­σμό του, ανέ­δει­ξε ότι 52 χρό­νια μετά το μαρ­τυ­ρι­κό του θάνα­το, ο Γιώρ­γης Τσα­ρου­χάς, γνή­σιο τέκνο του λαϊ­κού κινή­μα­τος, του τιμη­μέ­νου ΚΚΕ, μας δεί­χνει με τη ζωή του και το θάνα­τό του το δρό­μο του ατα­λά­ντευ­του αγώ­να, για την κατάρ­γη­ση της καπι­τα­λι­στι­κής βαρ­βα­ρό­τη­τας, για τη νίκη του σοσια­λι­σμού — κομμουνισμού.

Στον τάφο του Γιώρ­γη Τσα­ρου­χά στε­φά­νια κατέ­θε­σαν εκπρό­σω­ποι των Οργα­νώ­σε­ων Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καθώς και εκπρό­σω­πος της ΕΔΥΕΘ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο