Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θεσσαλονίκη: «Υγειονομικές βόμβες» τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ

«Υγειο­νο­μι­κές βόμ­βες» χαρα­κτη­ρί­ζει τα λεω­φο­ρεία του ΟΑΣΘ η γραμ­μα­τεία Θεσ­σα­λο­νί­κης του ΠΑΜΕ και καλεί όλα τα σωμα­τεία, κάθε εργα­ζό­με­νο που δεν ανέ­χε­ται αυτή την κατά­στα­ση να παλέ­ψει οργα­νω­μέ­να και μαζι­κά για να ληφθούν μέτρα.

Σε ανα­κοί­νω­ση αναφέρει:

Μέσα σε συν­θή­κες ανε­ξέ­λεγ­κτης δια­σπο­ράς του κορο­νοϊ­ού, η κυβέρ­νη­ση με εγκλη­μα­τι­κό τρό­πο φαί­νε­ται να προ­ω­θεί την «ανο­σία της αγέ­λης». Μόνο το τελευ­ταίο 4ήμερο τα νέα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα στην πόλη μας ξεπέ­ρα­σαν τα 10.000. Την ίδια στιγ­μή η εικό­να που παρου­σιά­ζει ο ΟΑΣΘ είναι εξοργιστική!

Υπάρ­χουν τερά­στιες ελλεί­ψεις οχη­μά­των, που βγά­ζουν μάτι ειδι­κά τις ώρες αιχ­μής, και ιδιαί­τε­ρα από και προς περιο­χές με υψη­λή συγκέ­ντρω­ση εργα­ζό­με­νων, όπως στην ΒΙΠΕ Σίν­δου, στα εμπο­ρι­κά κέντρα COSMOS, ONESALONICA, στα εμπο­ρι­κά πάρ­κα της Ανα­το­λι­κής Θεσ­σα­λο­νί­κης και αλλού.

Τα «νέα» λεω­φο­ρεία του στό­λου δεν έχουν επαρ­κή εξα­ε­ρι­σμό, δεν ανοί­γουν τα παρά­θυ­ρά τους, μετα­τρέ­πο­ντάς τα σε χώρους όπου η υπερ­με­τά­δο­ση κάνει… πάρτι

Μέσα σε αυτή τη ζοφε­ρή κατά­στα­ση, η διοί­κη­ση του ΟΑΣΘ επεν­δύ­ει σε πολ­λα­πλα­σια­σμό των ελεγ­κτι­κών μηχα­νι­σμών, με αύξη­ση των ελεγ­κτών, χωρίς να παίρ­νει ούτε ένα μέτρο για την προ­στα­σία της υγεί­ας οδη­γών και του λαού που μετα­κι­νεί­ται μέσα στα αστικά.

Στην εξί­σω­ση θα πρέ­πει να βάλου­με και τις τρα­γι­κές ελλεί­ψεις που υπάρ­χουν σε σημεία δωρε­άν ελέγ­χου για τον κορο­νο­ϊό, σε όλη την πόλη της Θεσ­σα­λο­νί­κης, αφού τα σημεία όπου γίνο­νται δωρε­άν test, αντί να αυξά­νο­νται και με την υπερ­με­τά­δο­ση της νέας μετάλ­λα­ξης, μειώ­νο­νται. Την ίδια στιγ­μή, με την απα­ρά­δε­κτα αντιε­πι­στη­μο­νι­κή μεί­ω­ση της καρα­ντί­νας των νοσού­ντων, από 10 σε 5 μέρες, αλλά και με την σύστα­ση του ΕΟΔΥ, να πηγαί­νουν οι εργα­ζό­με­νοι στη δου­λειά ακό­μα και με συμ­πτώ­μα­τα, οι αστι­κές συγκοι­νω­νί­ες μετα­τρέ­πο­νται για ακό­μη μια φορά σε υγειο­νο­μι­κή βόμβα.

Ο εργα­ζό­με­νος στην πρά­ξη «δια­λέ­γει» ή να μπει στα λεω­φο­ρεία «υγειο­νο­μι­κές βόμ­βες» , ή να πλη­ρώ­σει χρυ­σά­φι την μετα­κί­νη­σή του για την εργα­σία του (ενδει­κτι­κά το ταξί από το κέντρο της πόλης για την ΒΙΠΕ της Σίν­δου ξεπερ­νά τα 10€, προς την περιο­χή ΙΚΕΑ τα 6€, το COSMOS τα 8€), ή να επι­λέ­ξει την μετα­κί­νη­ση με το ΙΧ του επι­βα­ρύ­νο­ντας ακό­μη περισ­σό­τε­ρο την τσέ­πη του.

Η τρα­γι­κή κατά­στα­ση στις αστι­κές συγκοι­νω­νί­ες της πόλης μας έχει ένο­χο. Είναι όλες δια­χρο­νι­κά οι κυβερ­νή­σεις που μετρούν την ανά­γκη του λαού για φθη­νές, ποιο­τι­κές και ασφα­λείς μετα­κι­νή­σεις με τη λογι­κή κόστους-οφέ­λους. Η λογι­κή που από τη μια χρυ­σώ­νει μεγά­λες κατα­σκευα­στι­κές επι­χει­ρή­σεις για την καθυ­στε­ρού­με­νη κατα­σκευή του ΜΕΤΡΟ και από την άλλη, αφή­νει τον στό­λο του ΟΑΣΘ να σαπί­ζει και ανε­βά­ζει την τιμή των εισι­τη­ρί­ων. Ιδιαί­τε­ρα μέσα σε συν­θή­κες παν­δη­μί­ας, τα αστι­κά λεω­φο­ρεία συνα­γω­νί­ζο­νται τους χώρους δου­λειάς για τα πρω­τεία ως εστί­ες υπερ­με­τά­δο­σης του κορονοϊού.

Η κατά­στα­ση είναι επι­κίν­δυ­νη για εμάς και τα παι­διά μας!

Καλού­με όλα τα σωμα­τεία, κάθε εργα­ζό­με­νο που δεν ανέ­χε­ται αυτή την­κα­τά­στα­ση να παλέ­ψου­με οργα­νω­μέ­να και μαζικά:

Να αυξη­θούν άμε­σα τα δρο­μο­λό­για του ΟΑΣΘ, με ασφα­λή οχή­μα­τα. Να παρ­θούν μέτρα για την άμε­ση επι­σκευή και αντι­κα­τά­στα­ση των οχη­μά­των που βρί­σκο­νται παροπλισμένα.Τακτικές απο­λυ­μάν­σεις σε όλα τα λεωφορεία.

Να παρ­θούν μέτρα με ευθύ­νη της κυβέρ­νη­σης και των εργο­δο­τών, για την ασφα­λή μετα­κί­νη­ση των εργα­ζό­με­νων, ιδιαί­τε­ρα σε χώρους με υψη­λή συγκέ­ντρω­ση επι­χει­ρή­σε­ων (ΒΙΠΕ Σίν­δου, εμπο­ρι­κά κέντρα COSMOS, ONESALONICA, εμπο­ρι­κά πάρ­κα της Ανα­το­λι­κής Θεσ­σα­λο­νί­κης και αλλού). Μαζι­κά — επα­να­λαμ­βα­νό­με­να δωρε­άν τεστ με ευθύ­νη του κρά­τους και της εργο­δο­σί­ας για όλους τους εργαζόμενους.

Ουσια­στι­κή ιχνη­λά­τη­ση στα αμα­ξο­στά­σια του ΟΑΣΘ και τους χώρους εργα­σί­ας με ευθύ­νη του κρά­τους. Εξα­σφά­λι­ση αδειών ειδι­κού σκο­πού σε όσους εργα­ζό­με­νους βγαί­νουν θετι­κοί, νοσούν, σε όσους βρί­σκο­νται σε καρα­ντί­να και σε όσους πρέ­πει να επι­τη­ρούν μικρά παι­διά ή ηλι­κιω­μέ­νους, με το κόστος να επι­βα­ρύ­νει απο­κλει­στι­κά το κρά­τος και την εργοδοσία.

Δωρε­άν παρο­χή όλων των απα­ραί­τη­των μέτρων ατο­μι­κής προ­στα­σί­ας (μάσκες, γάντια, αντι­ση­πτι­κά κ.ά.) για όλους τους εργαζόμενους.

Κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση και ουσια­στι­κή ενί­σχυ­ση του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας, των νοσο­κο­μεί­ων και της Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας, για προ­σλή­ψεις μόνι­μου υγειο­νο­μι­κού και λοι­πού προ­σω­πι­κού, για νέες ΜΕΘ, για επα­να­λει­τουρ­γία των νοσο­κο­μεί­ων που έκλει­σαν τα τελευ­ταία χρόνια.

Επί­τα­ξη του ιδιω­τι­κού τομέα της Υγεί­ας, με προ­τε­ραιό­τη­τα στις ΜΕΘ.

che guevara 008

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο