Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ — ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ 19χρονου: Οργή και καταδίκη της δράσης εγκληματικών συμμοριών με πολλά «πλοκάμια»

Λουλούδια στο σημείο της δολοφονίας άφησε αντιπροσωπεία της ΚΝΕ | Συνελήφθη ένας 23χρονος οπαδός | Σε κλίμα οδύνης η κηδεία του 19χρονου στη Βέροια

Λου­λού­δια στο σημείο της δολο­φο­νί­ας του 19χρονου Αλκι­βιά­δη Καμπα­νού, στην περιο­χή Χαρι­λά­ου της Θεσ­σα­λο­νί­κης, κατέ­θε­σε χτες το πρωί αντι­προ­σω­πεία του Κεντρι­κού Συμ­βου­λί­ου και της Οργά­νω­σης Περιο­χής Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας της ΚΝΕ, εκφρά­ζο­ντας τη θλί­ψη της για τον άδι­κο χαμό ενός νέου ανθρώ­που και την κατα­δί­κη της απέ­να­ντι στην απο­τρό­παια δολοφονία.

Σε δήλω­σή του αμέ­σως μετά ο Θανά­σης Σγού­ρος, μέλος του Γρα­φεί­ου του ΚΣ της ΚΝΕ, τόνι­σε: «Είμα­στε εδώ αντι­προ­σω­πεία του ΚΣ της ΚΝΕ και της ΟΠ Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας για να εκφρά­σου­με καταρ­χάς τα βαθιά μας συλ­λυ­πη­τή­ρια στην οικο­γέ­νεια του 19χρονου. Κατα­δι­κά­ζου­με απε­ρί­φρα­στα την απο­τρό­παια αυτή δολοφονία.

Έρχε­ται για μια ακό­μη φορά στο προ­σκή­νιο η οπα­δι­κή βία, αλλά και η εγκλη­μα­τι­κή δρά­ση δια­φό­ρων συμ­μο­ριών στη Θεσ­σα­λο­νί­κη και αλλού, που οξύ­νε­ται το τελευ­ταίο διά­στη­μα, στρε­φό­με­νη και ενα­ντί­ον της αγω­νι­στι­κής δρά­σης του λαού και της νεο­λαί­ας. Η αγνή αγά­πη της συντρι­πτι­κής πλειο­ψη­φί­ας των φιλά­θλων των ομά­δων της πόλης για τον αθλη­τι­σμό και τις ομά­δες τους δεν έχει καμία σχέ­ση με οπα­δι­κούς στρα­τούς, συν­δε­δε­μέ­νους με επι­χει­ρη­μα­τι­κά συμφέροντα.

Στρα­τοί που αξιο­ποιού­νται ποι­κι­λο­τρό­πως από ένα σύστη­μα που πασχί­ζει να κρα­τά τον λαό και τη νεο­λαία με σκυμ­μέ­νο κεφά­λι. Η απο­κά­λυ­ψη και παρα­δειγ­μα­τι­κή τιμω­ρία των ενό­χων είναι το ελά­χι­στο και αυτο­νό­η­το που πρέ­πει να γίνει».

Οργή και καθολική καταδίκη

Ο 19χρονος φοι­τη­τής άφη­σε την τελευ­ταία του πνοή μετά τη δολο­φο­νι­κή επί­θε­ση που δέχτη­κε μαζί με φίλους του, τα ξημε­ρώ­μα­τα της Τρί­της, κοντά στο γήπε­δο του Αρη. Η κηδεία του έγι­νε χτες το μεση­μέ­ρι στη Βέροια, σε κλί­μα μεγά­λης οδύνης.

Ο πατέ­ρας του, σε μια συμ­βο­λι­κή κίνη­ση και ελπί­ζο­ντας να μην ξανα­ζή­σει κανέ­νας άλλος αυτό που βιώ­νουν ο ίδιος και η οικο­γέ­νεια του, ζήτη­σε να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί φιλι­κός αγώ­νας μετα­ξύ του Αρη και του ΠΑΟΚ, με τη συμ­με­το­χή οπα­δών και των δύο ομάδων.

Το από­γευ­μα, οπα­δοί του Αρη απο­χαι­ρέ­τη­σαν τον 19χρονο αναρ­τώ­ντας στις κερ­κί­δες του γηπέ­δου «Κλε­άν­θης Βικε­λί­δης» πανό το οποίο ανέ­γρα­φε «Εφυ­γες άδι­κα και άνανδρα».

Το σημείο της δολο­φο­νί­ας του είναι γεμά­το από απο­χαι­ρε­τι­στή­ρια μηνύ­μα­τα ενά­ντια στην οπα­δι­κή βία, όπως και από μπλού­ζες, σημαί­ες και κασκόλ όλων των ομά­δων της Θεσσαλονίκης.

Σε ανα­κοί­νω­σή του ο Σύλ­λο­γος Φοι­τη­τών του Τμή­μα­τος Οικο­νο­μι­κών Επι­στη­μών του ΑΠΘ, στο οποίο φοι­τού­σε ο 19χρονος Αλκης, ανα­φέ­ρει ανά­με­σα σε άλλα: «Ο Αλκης ήταν ένας από μας και στη θέση του θα μπο­ρού­σε να βρί­σκε­ται ο καθέ­νας μας. Απαι­τού­με την παρα­δειγ­μα­τι­κή τιμω­ρία των δρα­στών και στρέ­φου­με τον αγώ­να μας απέ­να­ντι τόσο στην οπα­δι­κή βία όσο και στις αιτί­ες που τη γεννούν».

Το επό­με­νο διά­στη­μα ο Σύλ­λο­γος θα προ­χω­ρή­σει σε εκδη­λώ­σεις και συζη­τή­σεις «για την κατα­δί­κη της οπα­δι­κής βίας και τη σύν­δε­σή της με τα επαγ­γελ­μα­τι­κά συμφέροντα».

Στο μετα­ξύ, εξι­τή­ριο από το Νοσο­κο­μείο «Παπα­νι­κο­λά­ου», όπου νοση­λεύ­ο­νται τραυ­μα­τί­ες, ανα­μέ­νε­ται να πάρουν οι δύο νεα­ροί, φίλοι του 19χρονου, επί­σης θύμα­τα της δολο­φο­νι­κής επίθεσης.

Έρευνες και συλλήψεις

Για τη δολο­φο­νία του 19χρονου Αλκι­βιά­δη η αστυ­νο­μία συνέ­λα­βε ως δρά­στη έναν 23χρονο αλβα­νι­κής κατα­γω­γής, μέλος συν­δέ­σμου του ΠΑΟΚ. Χτες το πρωί, στο πλαί­σιο της έρευ­νας για τον εντο­πι­σμό των δρα­στών, έγι­νε έφο­δος στον σύν­δε­σμο του ΠΑΟΚ που στε­γά­ζε­ται στην οδό Παλαιών Πατρών Γερ­μα­νού στο κέντρο της πόλης, όπου εντο­πί­στη­καν και κατα­σχέ­θη­καν σου­γιά­δες, κρά­νη, βεγ­γα­λι­κά, ρόπα­λα, φτυά­ρια, σφυ­ριά, δικρά­νια κ.λπ.

Ο 23χρονος είχε προ­σα­χθεί το βρά­δυ της Τρί­της από την αστυ­νο­μία, όπου τον ανα­γνώ­ρι­σε φίλος του 19χρονου. Φέρε­ται ως ιδιο­κτή­της ενός εκ των αυτο­κι­νή­των στα οποία επέ­βαι­ναν οι δρά­στες του αιμα­τη­ρού επει­σο­δί­ου. Ο 23χρονος είχε συλ­λη­φθεί το 2019 για οπα­δι­κή συμπλο­κή και σε βάρος του εκκρε­μεί δίκη.

Ανα­μέ­νε­ται να οδη­γη­θεί σήμε­ρα Πέμ­πτη στον εισαγ­γε­λέα Πλημ­με­λειο­δι­κών Θεσ­σα­λο­νί­κης. Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, οι αρχές βρί­σκο­νται στα ίχνη δύο ακό­μα δραστών.

Αυξάνονται καθημερινά οι φορείς που καλούν στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο

Δεκά­δες (65 μέχρι χτες) εκπαι­δευ­τι­κά, εργα­τι­κά σωμα­τεία και φορείς, φοι­τη­τι­κοί σύλ­λο­γοι καλούν σε συμ­με­το­χή στο αντι­φα­σι­στι­κό συλ­λα­λη­τή­ριο που οργα­νώ­νει η Ομο­σπον­δία Γονέ­ων Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας, το Σάβ­βα­το 5/2, στις 5 μ.μ., στην πλα­τεία Ευό­σμου, μετά τα πρό­σφα­τα γεγο­νό­τα έξω από το 2ο ΕΠΑΛ από φασι­στι­κές ομά­δες που δρουν στα σχο­λεία, αλλά και τις επι­θέ­σεις σε πρό­σφυ­γες μαθητές.

Ενώ­νουν τη φωνή τους και δηλώ­νουν ότι «δεν θα ανε­χτού­με τα σχο­λεία των παι­διών μας να γίνουν εκκο­λα­πτή­ρια κάθε φασί­στα! Δεν θα επι­τρέ­ψου­με τον φόβο και τις απει­λές μέσα και έξω από τα σχο­λεία! Δεν θα επι­τρέ­ψου­με το δηλη­τή­ριο του φασι­σμού στις γει­το­νιές μας! Δεν θα τους αφή­σου­με να ξεμυ­τί­σουν που­θε­νά! Είναι γνω­στός ο ρόλος αυτών των ομά­δων, όπως γνω­στή είναι και η εγκλη­μα­τι­κή τους δράση».

Ενό­ψει του αντι­φα­σι­στι­κού συλ­λα­λη­τη­ρί­ου, σωμα­τεία και φορείς διορ­γα­νώ­νουν συνέ­ντευ­ξη Τύπου σήμε­ρα, Πέμ­πτη 3/2, στις 5 μ.μ., στην ΕΔΟΘ.

Στη μεγά­λη λίστα των φορέ­ων που καλούν σε συμ­με­το­χή, προ­στέ­θη­καν χτες: Σωμα­τείο Εργα­ζο­μέ­νων σε δομές δια­χεί­ρι­σης του Προ­σφυ­γι­κού Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας (ΣΩΜΕΠΡΟ), Συν­δι­κά­το Εργα­το­τε­χνι­τών και Υπαλ­λή­λων Ιμα­τι­σμού — Δέρ­μα­τος — Κλω­στο­ϋ­φα­ντουρ­γί­ας — Υπο­δη­μα­το­ποι­ί­ας Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας, Σωμα­τείο Εργα­ζο­μέ­νων ΕΥΑΘ, Σύλ­λο­γος Εργα­ζο­μέ­νων ΙΚΑ Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας, Ενω­ση Εργα­το­ϋ­παλ­λή­λων Εμφια­λω­μέ­νων Ποτών, Αθλη­τι­κός Σύλ­λο­γος Πυγ­μα­χί­ας Βαθυ­λάκ­κου «Πυγ­μή», Ενω­ση Γονέ­ων Θέρ­μης, Παν­δη­μο­κρα­τι­κός Σύλ­λο­γος Γυναι­κών Θεσ­σα­λο­νί­κης, Σύλ­λο­γος Γυναι­κών Τού­μπας, Σύλ­λο­γος Γυναι­κών Χορ­τιά­τη, Σύλ­λο­γος Γυναι­κών Θερ­μαϊ­κού, Σύλ­λο­γος Γυναι­κών Ε’ Δημο­τι­κής Κοι­νό­τη­τας, Σύλ­λο­γος Γυναι­κών Χαλ­κη­δό­νας, Ομά­δα Γυναι­κών Θέρ­μης, Ομά­δα Γυναι­κών Ανω Πόλης, Σύλ­λο­γος Γονέ­ων και Κηδε­μό­νων 5ου Δημο­τι­κού Σχο­λεί­ου Συκε­ών, Σύλ­λο­γοι Φοι­τη­τών Νομι­κής και Ιστο­ρι­κού Αρχαιολογικού.

Περισ­σό­τε­ρα στον σημε­ρι­νό Ριζοσπάστη


Το ΚΚΕ πιστεύ­ει ότι όσα δια­δρα­μα­τί­ζο­νται μέσα στην αρέ­να των γηπέ­δων και στις κερ­κί­δες είναι όλα όσα προ­γραμ­μα­τί­ζουν οι πολυ­ε­θνι­κές και οι μεγα­λο­ε­πι­χει­ρη­μα­τί­ες, συνε­πι­κου­ρού­με­νοι χρό­νια τώρα από τη σημε­ρι­νή και τις εκά­στο­τε κυβερ­νή­σεις.

Το στη­μέ­νο παι­χνί­δι είναι η ίδια η ζωή, το μέλ­λον και τα όνει­ρα χιλιά­δων νέων. Είναι η επι­δί­ω­ξη της άρχου­σας τάξης ο αθλη­τι­σμός να είναι όργα­νο υπο­τα­γής του σώμα­τος, του μυα­λού και της ψυχής και όχι μέσον αντί­στα­σης στο σύστημα.

Για­τί, για τι άλλο μπο­ρεί να είναι υπε­ρή­φα­νοι οι νέοι αυτοί, που η πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης τούς πετά καθη­με­ρι­νά στο περι­θώ­ριο; Μήπως για τη μόρ­φω­σή τους, για τον πολι­τι­σμό τους ή για τη δου­λειά που δεν έχουν;

Είναι λοι­πόν υπε­ρή­φα­νοι για τη συμ­μο­ρία στην οποία ανή­κουν, για τα σπα­σμέ­να καθί­σμα­τα, για την εξό­ντω­ση του αντι­πά­λου. Ο “που­λη­μέ­νος διαι­τη­τής” πλη­ρώ­νει τα σπα­σμέ­να από τα που­λη­μέ­να όνει­ρά τους. Και τα πλη­ρώ­νει επί­τη­δες αυτός, για­τί εάν στρα­φούν στον πραγ­μα­τι­κό ένο­χο θα βρε­θεί σε πολύ δύσκο­λη θέση η άρχου­σα τάξη και τα όργα­νά της.

Αυτού του είδους τη βία, το σύστημα την επιδιώκει! Τυφλή και με ξεσπάσματα. Η οργανωμένη παρέμβαση και η διεκδίκηση είναι ό,τι τους φοβίζει.

Αν οι νέοι πριν ανέ­βουν στην εξέ­δρα είχαν ιδρώ­σει τη φανέ­λα οι ίδιοι ως αθλού­με­νοι, τότε τι θα περίσ­σευε να ξεκο­κα­λί­ζουν οι μεγαλοΠΑΕ;
Ποιο έδα­φος θα είχαν να κου­βα­λούν “αυτι­στι­κούς” οπα­δούς στις εξέ­δρες, πιό­νια στις επι­διώ­ξεις των υπερ­προ­έ­δρων και άλλων μεγαλοπαραγόντων;
Ολα αυτά οι εκά­στο­τε κυβερ­νώ­ντες δεν τα παρα­κο­λου­θούν παθη­τι­κά. Τα ενι­σχύ­ουν φανε­ρά ή υπό­γεια. Τόσο με την έλλει­ψη της θετι­κής πρό­τα­σης που αντι­κει­με­νι­κά ενι­σχύ­ει τη φαυ­λό­τη­τα, όσο και με παρεμ­βά­σεις και πολι­τι­κο­οι­κο­νο­μι­κά συνοικέσια

Οσα “μέτρα” κατά και­ρούς λένε ότι παίρ­νουν, είναι στην αντί­θε­τη κατεύ­θυν­ση. Κάγκε­λα, δια­χω­ρι­σμός οπα­δών, ισχυ­ρή αστυ­νο­μι­κή παρου­σία, σωμα­τι­κή έρευ­να, έχουν ακρι­βώς αντί­θε­τα απο­τε­λέ­σμα­τα. Και οι υπεύ­θυ­νοι το ξέρουν. Χει­ρό­τε­ρη λοι­πόν από την κλο­τσο­πα­τι­νά­δα, είναι η υπο­κρι­σία και οι συσκέ­ψεις προς αντι­με­τώ­πι­ση της βίας.
Και τι συσκέ­ψεις μάλι­στα! Καλούν οι υπουρ­γοί το λύκο να φυλά­ξει τα πρό­βα­τα. Οι ΠΑΕ να μαζέ­ψουν τα ξεστρα­τι­σμέ­να παι­διά τους, λες και είναι σε τελευ­ταία ανά­λυ­ση ιδιο­κτη­σία τους.

Γι’ αυτό το ΚΚΕ λοι­πόν ισχυ­ρί­ζε­ται ότι και στα γήπε­δα, αντί να συγκρού­ο­νται οι οπα­δοί των ομά­δων, πρέ­πει να συγκρου­στούν οι δύο αντι­λή­ψεις για τον αθλη­τι­σμό, αλλά και την εξέ­λι­ξη της κοι­νω­νί­ας ολό­κλη­ρης.

Η καθημερινή πάλη για να αλλάξουν πράγματα ‑μαζί και στον αθλητισμό, βοηθάει στην ανατροπή αυτού του συστήματος που φανερά επιδιώκει τον εκμαυλισμό της ανθρώπινης υπόστασης με κάθε μέσον.

Δεί­τε:
Βία στα γήπεδα
Τη βία στα γήπε­δα τη γεν­νά­ει το σύστη­μα — Μιλά­ει στο «Ρ» ο Γιάν­νης Πανού­σης, καθη­γη­τής Εγκλη­μα­το­λο­γί­ας στο Πανε­πι­στή­μιο της Αθήνας
Αλέ­κα Παπα­ρή­γα: Η βία στα γήπε­δα προ­έ­κτα­ση της κοι­νω­νι­κής βίας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο