Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θεωρήσεις της Παιδικής – Εφηβικής Λογοτεχνίας

Γρά­φει ο Θανά­σης Ν. Καρα­γιάν­νης* //

Θεω­ρή­σεις της Παι­δι­κής – Εφη­βι­κής Λογοτεχνίας

Τιμητικός τόμος για τον Καθηγητή Β. Δ. Αναγνωστόπουλο

«Ηδονών ήδιον έπαινος»

Επι­μέ­λεια:
Τασού­λα Τσι­λι­μέ­νη – Ελέ­νη Κοντα­ξή – Ευγε­νία Σηφάκη 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΖΙΟΛΑ, Αθή­να 2018, σ. 483 + 26 σ. των εισα­γω­γι­κών κει­μέ­νων (σσ. 509)

Παρου­σιά­ζει ο Θανά­σης Ν. Καραγιάννης

Ο φιλό­σο­φος Πλά­τω­νας έγρα­ψε: «Ηδο­νών ήδιον έπαι­νος», δηλ.: «Από όλες τις ηδο­νές ο έπαι­νος είναι η πιο γλυ­κιά», και ασφα­λώς με τη λέξη «έπαι­νος» δε θεω­ρού­σε την κολακεία.
Στην προ­κει­μέ­νη περί­πτω­ση έχου­με να κάνου­με με τον επά­ξια υπη­ρε­τή­σα­ντα στη Δευ­τε­ρο­βάθ­μια Εκπαί­δευ­ση και στο Πανε­πι­στή­μιο για περισ­σό­τε­ρο από τέσ­σε­ρις δεκα­ε­τί­ες και αφυ­πη­ρε­τή­σα­ντα Ομό­τι­μο, πλέ­ον, Καθη­γη­τή του Πανε­πι­στη­μί­ου Θεσ­σα­λί­ας, κ. Βασί­λη Δ. Ανα­γνω­στό­που­λο. Ήτοι ανα­φε­ρό­μα­στε σ’ έναν υπέ­ρο­χο Άνθρω­πο, πανε­πι­στη­μια­κό Δάσκα­λο, Ερευ­νη­τή, Μελε­τη­τή, Πεζο­γρά­φο, Ποι­η­τή κ.λπ., ο οποί­ος με συνέ­πεια, αξιο­πρέ­πεια, υπευ­θυ­νό­τη­τα, εργα­τι­κό­τη­τα, μόχθο, προ­σπά­θεια και αγά­πη, έχει προ­σφέ­ρει στους φοι­τη­τές και σε όλους μας ένα θησαυ­ρό από βιβλία και δημο­σιεύ­μα­τα, από κοι­νω­νι­κές και εκπαι­δευ­τι­κές εκδη­λώ­σεις και επι­στη­μο­νι­κά συνέ­δρια, που του αξί­ζει πραγ­μα­τι­κά ο Έπαι­νος, τα συγ­χα­ρη­τή­ρια, οι ευχα­ρι­στί­ες μας και οι ευχές μας για ευτυ­χή συνέ­χι­ση των δημιουρ­γι­κών του συγ­γρα­φι­κών, πολι­τι­στι­κών κ.ά. ποι­κί­λων δρα­στη­ριο­τή­των του.

Έπαι­νος, όμως, και συγ­χα­ρη­τή­ρια ανή­κουν και στις επι­με­λή­τριες του πρό­σφα­τα εκδο­μέ­νου και κυκλο­φο­ρή­σα­ντα Τιμη­τι­κού τόμου για τον Καθη­γη­τή Β.Δ. Ανα­γνω­στό­που­λο: κ.κ. Τασού­λα Τσι­λι­μέ­νη, Καθη­γή­τρια Π.Τ.Π.Ε., Ελέ­νη Κοντα­ξή, Εργα­σια­κό Διδα­κτι­κό Προ­σω­πι­κό Π.Τ.Π.Ε. και Ευγε­νία Σηφά­κη, Επί­κου­ρος Καθη­γή­τρια Π.Τ.Π.Ε., για τη συγκέ­ντρω­ση και παρου­σί­α­ση της αξιό­λο­γης και έγκυ­ρης επι­στη­μο­νι­κά ύλης στον ενλό­γω Τιμη­τι­κό τόμο.

Το περιε­χό­με­νο του τόμου διαρ­θρώ­νε­ται και παρου­σιά­ζε­ται στους ανα­γνώ­στες του ως εξής:

Προη­γού­νται, ως είθι­σται, ένας ευσύ­νο­πτος Πρό­λο­γος του Πρύ­τα­νη Παν/μίου Θεσ­σα­λί­ας, κ. Γεωρ­γί­ου Πετρά­κου, δύο χαι­ρε­τι­σμοί από τον Πρύ­τα­νη Παν/μίου Ιωαν­νί­νων, κ. Γεωρ­γί­ου Καψά­λη και του Προ­έ­δρου Π.Τ.Π.Ε. Παν/μίου Θεσ­σα­λί­ας, κ. Από­στο­λου Μαγουλιώτη.

Ακο­λου­θούν: μια κατα­το­πι­στι­κή εισα­γω­γή από τις επι­με­λή­τριες του τόμου, ένα σύντο­μο βιο­γρα­φι­κό του τιμώ­με­νου Καθη­γη­τή, ένα κεί­με­νο σχε­τι­κό με τα πεδία έρευ­νά του και η σχε­δόν πλή­ρης εργο­γρα­φία του, απο­τε­λού­με­νη από 26 επι­στη­μο­νι­κά βιβλία (μονογραφίες/αυτοτελείς εκδό­σεις), από 17 λογο­τε­χνι­κά βιβλία, από 28 επι­μέ­λειες σε τόμους, συλ­λο­γι­κούς τόμους και πρα­κτι­κά συνε­δρί­ων (ορι­σμέ­νες σε συνερ­γα­σία με συνα­δέλ­φους του) και μια επι­λο­γή από 78 άρθρα του σε επι­στη­μο­νι­κά περιο­δι­κά και συλ­λο­γι­κούς τόμους.

Το καθαυ­τό corpus των δημο­σιευ­μέ­νων κει­μέ­νων του Τιμη­τι­κού τόμου χωρί­ζε­ται σε 4 κατηγορίες/κεφάλαια: «Κεί­με­να για το έργο του Β.Δ. Ανα­γνω­στό­που­λου» (7 κεί­με­να), «Γλώσ­σα και Λογο­τε­χνία στην Εκπαί­δευ­ση» (7 κεί­με­να), «Προ­φο­ρι­κή Λογο­τε­χνία και Λαϊ­κή Παρά­δο­ση» (8 κεί­με­να) και «Ζητή­μα­τα Παι­δι­κής και Εφη­βι­κής Λογο­τε­χνί­ας» (16 κείμενα).

Τα συγκε­κρι­μέ­να κεφά­λαια απαρ­τί­ζο­νται συνο­λι­κά από 38 θαυ­μά­σια δοκί­μια και μελέ­τες, κατα­ξιω­μέ­νων Καθη­γη­τών, ερευ­νη­τών, μελε­τη­τών, συγ­γρα­φέ­ων, οι οποί­οι επι­θυ­μώ­ντας να τιμή­σουν ουσια­στι­κά τον Καθη­γη­τή Β.Δ. Ανα­γνω­στό­που­λο, προ­σφέ­ρουν πρω­τό­τυ­πα σε θεμα­το­λο­γία θεω­ρη­τι­κά αξιό­λο­γα κεί­με­να, καρ­πός μελέ­της ή και έρευ­νας, τα οποία συμ­βάλ­λουν στην εξέ­λι­ξη του κάθε γνω­στι­κού και επι­στη­μο­νι­κού αντι­κει­μέ­νου, με διά­φο­ρα θέμα­τα τα οποία δια­πραγ­μα­τεύ­ο­νται, «δώρα» και προ­σφο­ρά στην ακα­δη­μαϊ­κή κοι­νό­τη­τα, αλλά και σε κάθε εκπαι­δευ­τι­κό, γονιό και φιλο­μα­θή αναγνώστη.

Εκτός από τους νυν υπη­ρε­τού­ντες πανε­πι­στη­μια­κούς (όπως οι: Μαρία Τζου­βα­λά, Κατε­ρί­να Μιχα­λο­πού­λου, Μαρία Παπα­δο­πού­λου, Ελέ­νη Γκα­νά, Ελευ­θε­ρία Τσέ­λιου, Δημή­τρης Σακ­κής, Νικο­λέτ­τα Τσι­τσα­νού­δη-Μαλ­λί­δη, Γεώρ­γιος Αμπα­κούμ­κιν, Ρέα Κακά­μπου­ρα, Από­στο­λος Ν. Μαγου­λιώ­της, Μαρί­τα Παπα­ρού­ση, Δια­μά­ντη Ανα­γνω­στο­πού­λου, Σοφία Γαβρι­η­λί­δου, Αγγε­λι­κή Γιαν­νι­κο­πού­λου, Ανδρέ­ας Καρα­κί­τσος, Μένη Κανα­τσού­λη, Βασι­λι­κή Λαλα­γιάν­νη, Κων­στα­ντί­νος Δ. Μαλα­φά­ντης, Βασί­λης Παντα­ζής, Γιάν­νης Σ. Παπα­δά­τος, Βίκυ Πάτσιου, Δημή­τρης Πολί­της), συμ­με­τέ­χουν με κεί­με­νά τους ορι­σμέ­νοι αφυ­πη­ρε­τή­σα­ντες πανε­πι­στη­μια­κοί (όπως οι: Μηνάς Αλ. Αλε­ξιά­δης, Αρι­στεί­δης Ν. Δου­λα­βέ­ρας, Μ.Γ. Μερα­κλής, Δημή­τριος Μπε­νέ­κος, Βάλ­τερ Πού­χνερ, Άντα Κατσί­κη-Γκί­βα­λου, Γεώρ­γιος Παπα­ντω­νά­κης, Τασού­λα Τσι­λι­μέ­νη), ορι­σμέ­νοι διδά­κτο­ρες (και υποψ.διδάκτορες) πανε­πι­στη­μί­ων (όπως οι: Ελέ­νη Α. Ηλία, Κώστας Κατσώ­νης, Ελέ­νη Κοντα­ξή, Θάνος Μπλού­νας, Μαρία Μιχαη­λί­δου, Ευαγ­γε­λία Τσια­ντού­λη, Πανα­γιώ­τα Καπρο­ΐ­τη, Θανά­σης Ν. Καρα­γιάν­νης, Πανα­γιώ­της Μανιά­της, Έλε­να Χ. Στα­νιού, Χρι­στί­να Καλαϊ­τζή, Ολυ­μπία Κορ­τσά­ρη, Χρι­στί­να Δρά­κου), αλλά και δύο ερευ­νη­τές και συγ­γρα­φείς: ο Κώστας Λιά­πης και ο Ιάσων Ευαγγέλου).

Το βιβλίο κλεί­νει μ’ ένα γενι­κό «Ευρε­τή­ριο».

Πρό­κει­ται για μια σημα­ντι­κή συλ­λο­γή επι­στη­μο­νι­κών κει­μέ­νων, τα οποία αφο­ρούν κυρί­ως την Παι­δι­κή-Εφη­βι­κή Λογο­τε­χνία, αλλά και τη γλώσ­σα και τη λογο­τε­χνία στην Εκπαί­δευ­ση, την προ­φο­ρι­κή και λαϊ­κή παρά­δο­ση και οπωσ­δή­πο­τε μελε­τή­μα­τα, τα οποία επι­κε­ντρώ­νουν στο έργο του τιμώ­με­νου σε διά­φο­ρα θέμα­τα, αλλά κυρί­ως στο ερευ­νη­τι­κό και μελε­τη­τι­κό έργο του της περιο­χής των βιβλί­ων για παι­διά στην Ελλά­δα και την Κύπρο.

Η έκδο­ση από τυπο­γρα­φι­κή και αισθη­τι­κή άπο­ψη είναι εξαι­ρε­τι­κή και αξί­ζουν συγ­χα­ρη­τή­ρια στις Εκδό­σεις Τζιό­λα, που δε στά­θη­καν φει­δω­λοί χρη­μά­των, αφού χρη­σι­μο­ποί­η­σαν ιλου­στρα­σιόν χαρ­τί για και πανό­δε­το πολυ­τε­λές πολύ­χρω­μο εξώ­φυλ­λο. Άξι­ζε τον κόπο μια τέτοιου είδους έκδο­ση, με τόσες αξιό­λο­γες επι­στη­μο­νι­κές εργα­σί­ες, κυρί­ως για την Παι­δι­κή-Εφη­βι­κή Λογο­τε­χνία, προς τιμή του Καθη­γη­τή Β.Δ. Ανα­γνω­στό­που­λου, στον οποίο ευχό­μα­στε μακροη­μέ­ρευ­ση και συνε­χή δημιουρ­γία στο χώρο των πεδί­ων έρευ­νας, τα οποία αγα­πά, προ­κρί­νει και εργά­ζε­ται με το ίδιο από την αρχή μέχρι σήμε­ρα πάθος του και την ίδια επι­στη­μο­νι­κή του συνέπεια.

_________________________________________________________________________________________

Θανάσης Ν. Καραγιάννης Δρ. Επιστημών της Αγωγής. Μελετητής Δραματουργίας για παιδιά. Κριτικός Θεάτρου για παιδιά. Συγγραφέας
e‑mail:[email protected] http://thkaragia.wix.com/main
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο