Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θησαυρίζουν οι Ελληνες εφοπλιστές με το ρώσικο πετρέλαιο

Την ώρα που τα εργα­τι­κά λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά βιώ­νουν αβά­στα­χτες ανα­τι­μή­σεις και στε­ρή­σεις σε ρεύ­μα, καύ­σι­μα και είδη λαϊ­κής κατα­νά­λω­σης, με κίν­δυ­νο επι­σι­τι­στι­κής κρί­σης, ζουν τα απο­τε­λέ­σμα­τα της στρα­τη­γι­κής της πρά­σι­νης μετά­βα­σης, της ιμπε­ρια­λι­στι­κής σύγκρου­σης στην Ουκρα­νία και των αλλε­πάλ­λη­λων αντα­γω­νι­σμών και κυρώ­σε­ων, οι Έλλη­νες εφο­πλι­στές θα συνε­χί­ζουν να βγά­ζουν «τρε­λά κέρ­δη», μετα­φέ­ρο­ντας ρωσι­κό πετρέ­λαιο σε χώρες εκτός ΕΕ…

Ταυ­τό­χρο­να, στο όνο­μα της απε­ξάρ­τη­σης από το ρώσι­κο αέριο, μεθο­δεύ­ε­ται και η προ­μή­θεια πανά­κρι­βου αμε­ρι­κα­νι­κού LNG με τους Έλλη­νες εφο­πλι­στές να θησαυ­ρί­ζουν διπλά μετα­φέ­ρο­ντας και αυτό και το ρωσι­κό πετρέλαιο.

Στους Έλλη­νες εφο­πλι­στές που κάνουν χρυ­σές δου­λειές παρα­κάμ­πτο­ντας ουσια­στι­κά το ευρω­παϊ­κό εμπάρ­γκο που επι­βλή­θη­κε τον περα­σμέ­νο μήνα στο ρωσι­κό στό­λο ανα­φέ­ρε­ται ο γερ­μα­νι­κός Τύπος.

Οι προ­σπά­θειες Ελλά­δας, Κύπρου και Μάλ­τας να εμπο­δί­σουν ένα εμπάρ­γκο της Κομι­σιόν στη μετα­φο­ρά ρωσι­κού πετρε­λαί­ου με ευρω­παϊ­κά δεξα­με­νό­πλοια στέ­φθη­καν με επι­τυ­χία, γρά­φει το Spiegel επι­κα­λού­με­νο διπλω­μα­τι­κές πηγές, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας την ενό­χλη­ση της γερ­μα­νι­κής κυβέρνησης.

“Καθώς η Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή καβγα­δί­ζει κυρί­ως με την Ουγ­γα­ρία γύρω από ένα πετρε­λαϊ­κό εμπάρ­γκο ενα­ντί­ον της Ρωσί­ας, η δια­μά­χη τους επι­σκιά­ζει μια άλλη εξί­σου σκλη­ρή αντι­πα­ρά­θε­ση μετα­ξύ των Βρυ­ξελ­λών και κρα­τών-μελών, η οποία δια­δρα­μα­τί­ζε­ται στα παρα­σκή­νια”, σύμ­φω­να με τον αρθρο­γρά­φο. “Δεν αφο­ρά την εισα­γω­γή πετρε­λαί­ου, αλλά την απα­γό­ρευ­ση στα δεξα­με­νό­πλοια από χώρες της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης να μετα­φέ­ρουν ρωσι­κό πετρέ­λαιο. Η Ελλά­δα, η Κύπρος και η Μάλ­τα αντι­τά­χθη­καν σε αυτήν την απα­γό­ρευ­ση. Με επι­τυ­χία, καθώς η πρό­τα­ση σύμ­φω­να με διπλω­μα­τι­κές πηγές δεν απο­τε­λεί πλέ­ον μέρος του έκτου πακέ­του κυρώσεων.”

“Στο Βερο­λί­νο επι­κρα­τεί απο­γο­ή­τευ­ση. Κατά κύριο λόγο η Ελλά­δα και η Μάλ­τα αντι­τάσ­σο­νταν [σε ένα εμπάρ­γκο], ενώ και η Κύπρος είχε αφή­σει να εννοη­θεί ότι θα ασκού­σε βέτο σε ένα έκτο πακέ­το κυρώ­σε­ων, εάν αυτό περιε­λάμ­βα­νε την απα­γό­ρευ­ση για τα δεξα­με­νό­πλοια. Και αυτό για εντε­λώς δικούς τους λόγους: τα δύο πέμ­πτα των στό­λων δεξα­με­νό­πλοιων ανή­κουν σε εφο­πλι­στές από αυτά τα δύο κρά­τη-μέλη”, σύμ­φω­να με μέλος της κυβέρ­νη­σης που επι­κα­λεί­ται το δημο­σί­ευ­μα, για να κατα­λή­ξει ότι οι Βρυ­ξέλ­λες υπο­βαθ­μί­ζουν το ζήτη­μα και, επι­σή­μως του­λά­χι­στον, επι­μέ­νουν στα σχέ­δια για απαγόρευση.

Εφοπλιστές στο πλευρό του Πούτιν

“Εφο­πλι­στές από την Ελλά­δα, την Κύπρο και τη Μάλ­τα κατά­φε­ραν ασκώ­ντας πιέ­σεις στις κυβερ­νή­σεις τους και στην ΕΕ στις Βρυ­ξέλ­λες να δια­σφα­λί­σουν ότι δεν θα υπάρ­ξει εμπάρ­γκο στη μετα­φο­ρά ρωσι­κού πετρε­λαί­ου”, σημειώ­νει ο αρθρο­γρά­φος ειδη­σε­ο­γρα­φι­κής ιστο­σε­λί­δας Telepolis. “Οι πλοιο­κτή­τριες εται­ρεί­ες υπο­στη­ρί­ζουν ότι δεσμεύ­ο­νται επί­σης από συμ­φω­νί­ες ναύ­λω­σης και ότι ένα εμπάρ­γκο θα απει­λού­σε την οικο­νο­μι­κή τους ύπαρ­ξη”, προ­σθέ­τει ανα­φε­ρό­με­νος στις τερά­στιες επεν­δύ­σεις που είχαν γίνει πριν από το ξέσπα­σμα του πολέ­μου σε πλοία κατάλ­λη­λα για τη μετα­φο­ρά LNG λόγω της αυξη­μέ­νης ζήτησης.

Κέντρο μεταφόρτωσης ρωσικού μαζούτ από πλοίο σε πλοίο η Ελλάδα

Σε επί­πε­δα ρεκόρ εκτι­νά­χθη­καν οι αφί­ξεις ρωσι­κού μαζούτ, που μετα­φορ­τώ­νο­νται από πλοίο σε πλοίο στην ελλη­νι­κή ανοι­χτή θάλασ­σα τον Απρί­λιο. Η τακτι­κή αυτή είναι ένας τρό­πος να παρα­καμ­φθούν οι κυρώ­σεις στο ρωσι­κό πετρέ­λαιο και σύμ­φω­να με τα στοι­χεία της Refinitiv Eikon και πηγές που επι­κα­λεί­ται το πρα­κτο­ρείο Reuters, το ρωσι­κό μαζούτ μετα­φορ­τώ­νε­ται και συνε­χί­ζει το ταξί­δι του προς Μέση Ανα­το­λή και Ασία.

Η δια­δι­κα­σία, πολύ συνη­θι­σμέ­νη πάντως στα ανοι­χτά των ελλη­νι­κών ακτών, είναι η εξής: Το μαζούτ απο­θη­κεύ­ε­ται και ανα­μει­γνύ­ε­ται στην ανοι­κτή θάλασ­σα σε δεξα­με­νό­πλοια και φορ­τώ­νε­ται από πλοίο σε πλοίο για επανεξαγωγή.

Το εμπό­ριο ρωσι­κού αργού και πετρε­λαϊ­κών προ­ϊ­ό­ντων παρα­μέ­νει νόμι­μο προς το παρόν, καθώς ακό­μη δεν έχει υπάρ­ξει ομό­φω­νη από­φα­ση για εμπάρ­γκο, παρά το γεγο­νός ότι οι κυρώ­σεις που έχουν επι­βλη­θεί στον τρα­πε­ζι­κό τομέα και άλλες προ­κα­λούν αρκε­τές δυσκολίες.

Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία της Refinitiv, το Απρί­λιο, οι απο­στο­λές ρωσι­κού μαζούτ με προ­ο­ρι­σμό την Ελλά­δα έφτα­σαν σχε­δόν τους 0,9 εκατ., ποσό­τη­τα σχε­δόν διπλά­σια ποσό­τη­τα από αυτήν του Μαρ­τί­ου. Εκτι­μά­ται ότι θα μπο­ρού­σαν να φτά­σουν σε νέα ρεκόρ τον Μάιο.

Το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος αυτών των ποσο­τή­των μαζούτ μετα­φέρ­θη­κε από ρωσι­κά λιμά­νια στην Καλα­μά­τα. Σύμ­φω­να με το Reuters, το υπουρ­γείο Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας στην Αθή­να, όταν ρωτή­θη­κε σχε­τι­κά, αρνή­θη­κε να κάνει σχό­λιο, λέγο­ντας ότι πρό­κει­ται για «υπό­θε­ση ιδιω­τι­κών εταιρειών».

Τι δεί­χνουν τα στοιχεία

Σύμ­φω­να με το ρεπορ­τάζ και υπάρ­χο­ντα στοιχεία:

– Το δεξα­με­νό­πλοιο Ευρυ­δί­κη (χωρη­τι­κό­τη­τα 130.000 τόνοι) φόρ­τω­σε ρωσι­κό μαζούτ στα μέσα Απρι­λί­ου ανοι­χτά της Καλα­μά­τας. Στη συνέ­χεια, έφτα­σε στον πετρε­λαϊ­κό κόμ­βο Fjairah των Ηνω­μέ­νων Αρα­βι­κών Εμι­ρά­των. Η Ρωσία έχει αυξή­σει τις εξα­γω­γές καυ­σί­μων στον κόμ­βο αυτό, με τις απο­στο­λές να εκτι­νάσ­σο­νται σε περί­που 2,5 εκατ. βαρέ­λια, σύμ­φω­να με την εται­ρεία ανά­λυ­σης πετρε­λαί­ου Vortexa.

– Το δεξα­με­νό­πλοιο Okeanos (χωρη­τι­κό­τη­τα 130.000 τόνοι) φόρ­τω­σε μαζούτ ανοι­χτά της Καλα­μά­τας μέσα στον Μάιο και επί του παρό­ντος κατευ­θύ­νε­ται προς την Ινδία.

– Το Kriti King, που φόρ­τω­σε 130.000 τόνους ανοι­κτά της Καλα­μά­τας στις αρχές Μαΐ­ου, κατευ­θύ­νε­ται προς την Κίνα.

Σύμ­φω­να με ναυ­τι­λια­κές πηγές, οι ρωσι­κές πετρε­λαϊ­κές εται­ρεί­ες έχουν αντι­κα­τα­στή­σει αυτού του είδους τις επι­χει­ρή­σεις από το Ρότερ­νταμ στην Ολλαν­δία και τη Θέου­τα στην Ισπα­νία, λόγω των κυρώ­σε­ων αλλά και δια­δη­λώ­σε­ων περι­βαλ­λο­ντι­κών ακτι­βι­στών με την Ελλάδα.

Πηγή πλη­ρο­φο­ριών: Deutsche Welle / efsyn.gr

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο