Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θησαυρίζουν οι Pfizer, BioNTech, Moderna — Κερδίζουν περισσότερα από 1.000 δολάρια το δευτερόλεπτο χάρη στα εμβόλιά τους

H Pfizer, η BioNTech και η Moderna κατα­γρά­φουν συνο­λι­κά κέρ­δη 65.000 δολα­ρί­ων το λεπτό χάρη στα εμβό­λιά τους κατά της covid-19, σύμ­φω­να με έκθε­ση του People’s Vaccine Alliance, η οποία προ­ω­θεί την πιο ίση κατα­νο­μή των εμβο­λί­ων στον κόσμο.

Οι φαρ­μα­κευ­τι­κές εται­ρεί­ες συγκέ­ντρω­σαν τα χρή­μα­τα αυτά που­λώ­ντας τη μεγά­λη πλειο­νό­τη­τα των εμβο­λί­ων τους στις πλού­σιες χώρες, εις βάρος των λιγό­τε­ρο ανε­πτυγ­μέ­νων χωρών, όπου το ποσο­στό εμβο­λια­σμού κατά της covid-19 παρα­μέ­νει μικρό, καταγ­γέλ­λει η οργάνωση.

Σύμ­φω­να με τους υπο­λο­γι­σμούς της, που βασί­ζο­νται στα επί­ση­μα οικο­νο­μι­κά στοι­χεία που έχουν δημο­σιεύ­σει οι εται­ρεί­ες, η Pfizer, η BioNTech και η Moderna θα έχουν φέτος κέρ­δη προ φόρων 34 δισε­κα­τομ­μυ­ρία δολά­ρια, δηλα­δή περισ­σό­τε­ρα από 1.000 δολά­ρια το δευ­τε­ρό­λε­πτο, 65.000 δολά­ρια το λεπτό ή 93,5 εκα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια την ημέρα.

Αντί­θε­τα η AstraZeneca και η Johnson & Johnson που­λούν τα εμβό­λιά τους σε τιμή κόστους.

«Είναι ανή­θι­κο μερι­κές εται­ρεί­ες να κερ­δί­ζουν κάθε ώρα εκα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια, την ώρα που μόνο το 2% των ανθρώ­πων που ζουν σε χώρες με μικρό εισό­δη­μα έχει εμβο­λια­στεί πλή­ρως κατά της covid-19», κατήγ­γει­λε η Μάα­ζα Σεγιούμ του γρα­φεί­ου για την Αφρι­κή της People’s Vaccine Alliance και της African Alliance.

Η οργά­νω­ση επι­κρί­νει εξάλ­λου τις τρεις αυτές φαρ­μα­κευ­τι­κές εται­ρεί­ες ότι, παρά τα 8 δισεκ. δολά­ρια δημό­σιας χρη­μα­το­δό­τη­σης που έχουν λάβει, έχουν απορ­ρί­ψει όλες τις εκκλή­σεις να μετα­φέ­ρουν την τεχνο­λο­γία παρα­σκευ­ής των εμβο­λί­ων σε χώρες με μικρό εισό­δη­μα μέσω του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας, «ένα μέτρο το οποίο θα μπο­ρού­σε να αυξή­σει την παγκό­σμια προ­σφο­ρά, να μειώ­σει τις τιμές και να σώσει εκα­τομ­μύ­ρια ζωές».

Η People’s Vaccine Alliance, η οποία δια­θέ­τει 80 μέλη ανά­με­σά τους η Oxfam και η υπη­ρε­σία του ΟΗΕ για το AIDS (UNAIDS), καλεί τις φαρ­μα­κευ­τι­κές εται­ρεί­ες να άρουν αμέ­σως τις πατέ­ντες των εμβο­λί­ων κατά της covid-19.

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο