Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θράσος από την «Hellenic Train»: Δεν ενεργοποιεί την εξαίρεση για καταβολή αποζημιώσεων για τα θύματα των Τεμπών!

Σαν να μην έχει καμία ευθύ­νη για το έγκλη­μα στα Τέμπη εμφα­νί­ζε­ται η Hellenic Train που σε δύο νεό­τε­ρες ανα­κοι­νώ­σεις και πάλι δεν ανα­φέ­ρει ακρι­βή αριθ­μό επι­βαι­νό­ντων λέγο­ντας ότι «ο κατά­λο­γος των ονο­μά­των των επι­βα­τών που δόθη­κε στις αρχές περι­λαμ­βά­νει μόνο τους επι­βά­τες που είχαν αγο­ρά­σει δια­δι­κτυα­κό εισιτήριο».

Στις ανα­κοι­νώ­σεις ούτε καν ανα­φο­ρά σε «συγνώ­μη» δεν υπάρ­χει, ενώ μιλά για …διευ­κο­λύν­σεις προς τους επι­βά­τες διό­τι του «παρεί­χε λεω­φο­ρεία για να διευ­κο­λύ­νει τη μετα­φο­ρά των επι­βα­τών που κατά­φε­ραν να απο­βι­βα­στούν προ­κει­μέ­νου να μετα­φερ­θούν στη Θεσ­σα­λο­νί­κη που ήταν ο τελι­κός προ­ο­ρι­σμός» και γνω­στο­ποιεί το αυτο­νό­η­το ότι «δεν ενερ­γο­ποιεί την εξαί­ρε­ση για κατα­βο­λή απο­ζη­μιώ­σε­ων για τα θύμα­τα της μοι­ραί­ας σύγκρου­σης τρένων».

Συγκε­κρι­μέ­να για τον αριθ­μό των επι­βα­τών, η Hellenic Train, μερι­κές μέρες μετά την τρα­γω­δία, ανα­φέ­ρει ότι «ο κατά­λο­γος των ονο­μά­των των επι­βα­τών που δόθη­κε στις αρχές περι­λαμ­βά­νει μόνο τους επι­βά­τες που είχαν αγο­ρά­σει δια­δι­κτυα­κό εισι­τή­ριο. Στην περί­πτω­ση των επι­βα­τών που αγό­ρα­σαν εισι­τή­ρια στα εκδο­τή­ρια εισι­τη­ρί­ων, το εισι­τή­ριό τους, αν και αντι­στοι­χεί σε συγκε­κρι­μέ­νη θέση, δεν ήταν ονο­μα­στι­κό. Η εται­ρεία ενη­με­ρώ­νει ότι ο αριθ­μός των εισι­τη­ρί­ων που πωλού­νται δεν υπερ­βαί­νει ποτέ τον αριθ­μό των προ­σφε­ρό­με­νων θέσε­ων. Στους υπε­ρα­στι­κούς συρ­μούς, όλα τα εισι­τή­ρια αντι­στοι­χούν σε συγκε­κρι­μέ­νες θέσεις και, ως εκ τού­του, ανε­ξαρ­τή­τως τρό­που αγο­ράς, είτε μέσω δια­δι­κτύ­ου είτε μέσω του εκδο­τη­ρί­ου ή στο τρέ­νο, ο αριθ­μός των εισι­τη­ρί­ων που πωλού­νται δεν μπο­ρεί ποτέ να υπερ­βαί­νει τον αριθ­μό των δια­θέ­σι­μων θέσεων.»

Για το αν υπήρ­χαν ή όχι φιά­λες υγρα­ε­ρί­ου, η ανα­κοί­νω­ση ανα­φέ­ρει πως «η Hellenic Train επι­βε­βαιώ­νει ότι δεν υπάρ­χουν φιά­λες υγρα­ε­ρί­ου στο τρέ­νο. Ο εξο­πλι­σμός εξυ­πη­ρέ­τη­σης στο βαγό­νι του εστια­το­ρί­ου είναι ηλεκτρικός».

Ανα­κοί­νω­ση για τις αποζημιώσεις 

Η Hellenic Train ανα­φέ­ρει ότι δεν ενερ­γο­ποιεί την εξαί­ρε­ση για κατα­βο­λή απο­ζη­μιώ­σε­ων για τα θύμα­τα της μοι­ραί­ας σύγκρου­σης τρέ­νων στη Λάρι­σα και πως «μερι­μνά σε πλή­ρη συμ­μόρ­φω­ση με την κεί­με­νη ευρω­παϊ­κή νομο­θε­σία σε όλες τις απα­ραί­τη­τες ενέρ­γειες, ώστε οι συγ­γε­νείς των θανό­ντων, οι τραυ­μα­τί­ες και οι επι­βά­τες της αμα­ξο­στοι­χί­ας IC 62 της 28.02.2023 να ικα­νο­ποι­η­θούν πλή­ρως ως προς τα σχε­τι­κά τους δικαιώ­μα­τα με βάση τα άρθρα 11 και 13 του ΕΚ 1371/2007 (https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2007:315:0014:0041:el:PDF)».

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο