Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θ. Παφίλης: “Αυταπάτη” η εκτίμηση ότι το εμβόλιο θα μας φέρει σε κανονικότητα

Η παν­δη­μία είναι γεγο­νός, όμως η καπι­τα­λι­στι­κή κρί­ση προ­ϋ­πήρ­χε, τόνι­σε στην ομι­λία του ο κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πος του ΚΚΕ Θανά­σης Παφί­λης, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας “αυτα­πά­τη” την εκτί­μη­ση όσων λένε ότι το εμβό­λιο θα μας φέρει σε κανο­νι­κό­τη­τα. Ο ιός λει­τούρ­γη­σε ως κατα­λύ­της, φέρο­ντας πιο γρή­γο­ρα και σε μεγα­λύ­τε­ρο βάθος την καπι­τα­λι­στι­κή κρί­ση, που φαι­νό­ταν από τα αρνη­τι­κά επι­τό­κια, από το τρι­πλά­σιο (σε σχέ­ση με το ΑΕΠ) παγκό­σμιο χρέ­ος, από την πτώ­ση του δεί­κτη βιο­μη­χα­νι­κής παρα­γω­γής σημεί­ω­σε ο κ. Παφί­λης και πρό­σθε­σε ότι δεν είναι θέμα καλύ­τε­ρης δια­χεί­ρι­σης, διό­τι σε όλες τις καπι­τα­λι­στι­κές χώρες λαμ­βά­νουν τα ίδια μέτρα με “ψιλο­πα­ραλ­λα­γές, που δεν αλλά­ζουν την ουσία..” Ακό­μα και στο πρό­τυ­πό σας, τις βόρειες ευρω­παϊ­κές χώρες με τα μεγά­λα ΕΣΥ, έγι­νε κόλα­ση, καθώς είχαν απο­δε­κα­τί­σει τα κοι­νω­νι­κά προ­γράμ­μα­τά τους, ιδιαί­τε­ρα μετά το 1990, είπε ο κ. Παφίλης.

Μιλώ­ντας για την ανά­πτυ­ξη των εμβο­λί­ων στον καπι­τα­λι­στι­κό κόσμο, είπε ότι αντί για συνερ­γα­σία μετα­ξύ των εται­ρειών, κυριαρ­χεί ο λυσ­σα­λέ­ος αντα­γω­νι­σμός για το ποιος θα που­λή­σει περισ­σό­τε­ρα. Εμείς ορα­μα­τι­ζό­μα­στε τη συνερ­γα­σία των λαών είπε ο κ. Παφί­λης, και απευ­θυ­νό­με­νος στον παρι­στά­με­νο πρω­θυ­πουρ­γό Κ. Μητσο­τά­κη, είπε ότι και ο Πού­τιν, “καπι­τα­λι­στής είναι, σκλη­ρό κεφάλαιο”..

Για την εθνι­κή ομο­ψυ­χία που ζητεί­ται στην περί­ο­δο της παν­δη­μί­ας, ο κ. Παφί­λης είπε ότι η κυβέρ­νη­ση, δημιουρ­γεί πρω­τό­κολ­λα προ­σαρ­μο­σμέ­να στα ιδιω­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα, αλλά αγνό­η­σε τα μέτρα που πρό­τει­ναν οι εργα­ζό­με­νοι για τους εργα­σια­κούς χώρους, τα μέσα μαζι­κής μετα­φο­ράς και την ενί­σχυ­ση του ΕΣΥ. Πόσους ελέγ­χους κάνα­τε στους χώρους δου­λειάς; Πόσα πρό­στι­μα και πόσους εργο­δό­τες τιμω­ρή­σα­τε που τρο­μο­κρα­τούν τους εργα­ζό­με­νους; Πήγα­τε να δεί­τε πως μετα­κι­νού­νται οι εργά­τες στη Θεσ­σα­λο­νί­κη; Πήγα­τε αιφ­νι­δια­στι­κά σε μια επι­χεί­ρη­ση να δεί­τε ποια μέτρα λαμ­βά­νουν; Την ίδια δυνα­τό­τη­τα έχει ο εργά­της με τον πλού­σιο να αντι­με­τω­πί­σει την παν­δη­μία; ρώτη­σε ο κ. Παφίλης.

Η πολι­τι­κή σας είναι σκλη­ρή ταξι­κή και δεν είναι ανε­με­λιά, ανευ­θυ­νό­τη­τα ή έλλει­ψη σχε­δί­ου, αλλά η συνε­πής πολι­τι­κή της ΝΔ για στή­ρι­ξη των καπι­τα­λι­στών σε βάρος των λαϊ­κών συμ­φε­ρό­ντων, είπε ο κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πος του ΚΚΕ.

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο