Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θ.Παφίλης για το νομοσχέδιο απαγόρευσης διαδηλώσεων: «Το ΚΚΕ καλεί το λαϊκό κίνημα σε πειθαρχημένη απειθαρχία»

Το νομο­σχέ­διο για τις δια­δη­λώ­σεις είναι κρί­κος σε μια συνε­χι­ζό­με­νη και κλι­μα­κού­με­νη κρα­τι­κή τρο­μο­κρα­τία, τόνι­σε ο Θανά­σης Παφί­λης, κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πος του ΚΚΕ, μιλώ­ντας στη Βου­λή, όπου συνε­χί­ζε­ται η συζή­τη­ση του νομο­θε­τι­κού εκτρώματος.

Σε κινή­σεις τακτι­κής κατα­φεύ­γει η κυβέρ­νη­ση προ­κει­μέ­νου να εξα­σφα­λί­σει την υπερ­ψή­φι­ση του νομο­σχε­δί­ου από το ΚΙΝΑΛ. Ο υπουρ­γός Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη Μιχά­λης Χρυ­σο­χο­ΐ­δης στις ρυθ­μί­σεις που προ­βλέ­πουν την απα­γό­ρευ­ση δια­δη­λώ­σε­ων, έβα­λε ως προ­ϋ­πό­θε­ση να υπάρ­χει η σύμ­φω­νη γνώ­μη του προ­έ­δρου Πρω­το­δι­κών. Για τη διά­λυ­ση δια­δή­λω­σης θα πρέ­πει να παρί­στα­ται και να συμ­φω­νεί εισαγ­γε­λέ­ας και αφαί­ρε­σε παρά­γρα­φο που προ­έ­βλε­πε τη φυλά­κι­ση, για όποιον συμ­με­τέ­χει σε απα­γο­ρευ­μέ­νη δια­δή­λω­ση. Σε τοπο­θέ­τη­ση του ο υπουρ­γός ισχυ­ρί­στη­κε πως «δεν υφί­στα­ται που­θε­νά δικαί­ω­μα στη συνά­θροι­ση χωρίς περιο­ρι­σμούς» πως το νομο­σχέ­διο «καταρ­γεί ανα­χρο­νι­σμούς που ονο­μά­στη­καν δικαιώ­μα­τα» και ότι είναι υπεκ­φυ­γή ή άρνη­ση ρύθμισης.

Με αφορ­μή την προ­σπά­θεια της κυβέρ­νη­σης να εμφα­νί­σει το σχέ­διο νόμου σαν «απαί­τη­ση της κοι­νω­νί­ας», ανα­φέρ­θη­κε στους εκα­το­ντά­δες φορείς που εξέ­φρα­σαν τη δια­φω­νία τους. «Ακό­μα και το δικα­στι­κό σώμα λέει ότι δεν θα παί­ξει το ρόλο του δήμιου των λαϊ­κών κινη­το­ποι­ή­σε­ων», σημεί­ω­σε επι­κα­λού­με­νος τις αντι­δρά­σεις των δικα­στι­κών απέ­να­ντι στο νομοσχέδιο.

Ο Θανά­σης Παφί­λης υπο­γράμ­μι­σε πως το νομο­σχέ­διο είναι απαί­τη­ση της μειο­ψη­φί­ας που κατέ­χει τον πλού­το κατα­λη­στεύ­ο­ντας το μόχθο της πλειο­ψη­φί­ας. «Αυτοί θέλουν σιγή νεκρο­τα­φεί­ου», είπε.

Απα­ντώ­ντας στον υπουρ­γό Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη και τους κυβερ­νη­τι­κούς βου­λευ­τές που ανέ­φε­ραν πως ο «νόμος θα εφαρ­μο­στεί», επι­σή­μα­νε πως όλες οι κατα­κτή­σεις έγι­ναν μέσα από σκλη­ρές ανα­με­τρή­σεις και αιμα­τη­ρούς αγώ­νες που κανέ­νας δεν κατά­φε­ρε να τους στα­μα­τή­σει. Πρό­σθε­σε πως το ΚΚΕ καλεί το λαϊ­κό κίνη­μα σε πει­θαρ­χη­μέ­νη απει­θαρ­χία και θα απα­ντή­σει με δύο λέξεις: «Μολών λαβέ».

Αλέκα Παπαρήγα: Επικαλούνται τα δικαιώματα της «πλειοψηφίας» για να υποτάξουν τους εργαζόμενους στη μειοψηφία

Τον κάλ­πι­κο χαρα­κτή­ρα που έχουν τα ιδε­ο­λο­γή­μα­τα και τα διά­φο­ρα συν­θή­μα­τα, με τα οποία έχει συνο­δευ­τεί από την κυβέρ­νη­ση και άλλα αστι­κά κόμ­μα­τα το νομο­σχέ­διο για τον περιο­ρι­σμό των δια­δη­λώ­σε­ων, ανέ­δει­ξε η Αλέ­κα Παπα­ρή­γα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βου­λευ­τής του Κόμματος.

Ανα­φε­ρό­με­νη στον ισχυ­ρι­σμό ότι οι πορεί­ες και οι δια­δη­λώ­σεις «δια­τα­ράσ­σουν» την κοι­νω­νι­κή και οικο­νο­μι­κή ζωή του τόπου, σημεί­ω­σε πως αν δεν γίνο­νταν όλες αυτές οι χιλιά­δες κινη­το­ποι­ή­σεις τα πράγ­μα­τα θα ήταν χει­ρό­τε­ρα. Αφού επι­σή­μα­νε πως τα συμ­φέ­ρο­ντα είναι ταξι­κά, δηλα­δή άλλα είναι τα συμ­φέ­ρο­ντα του κεφα­λαί­ου και άλλα των εργα­ζο­μέ­νων, ξεκα­θά­ρι­σε πως αν δεν δια­τα­ρα­χθεί η οικο­νο­μι­κή, κοι­νω­νι­κή και πολι­τι­κή ζωή αλλά μεί­νει στα­θε­ρή, ο λαός θα περά­σει σε φάση ακό­μη χει­ρό­τε­ρης εξαθλίωσης.

Ανά­λο­γη απά­ντη­ση έδω­σε σε όσους υπο­στη­ρί­ζουν ότι η «πεμ­πτου­σία της δημο­κρα­τί­ας» είναι πως δεν μπο­ρεί μια μειο­ψη­φία να επι­βά­λει με τις δια­δη­λώ­σεις τη θέλη­σή της στην πλειο­ψη­φία. Υπο­γράμ­μι­σε πως η δημο­κρα­τία είναι ταξι­κή, άλλη είναι η αστι­κή δημο­κρα­τία και άλλη η δημο­κρα­τία της εργα­τι­κής τάξης. Υπεν­θύ­μι­σε δε πως το 1% του πλη­θυ­σμού κατέ­χει το 60% του παγκό­σμιου πλού­του, ενώ καμία κυβέρ­νη­ση δεν εκλέ­γε­ται έχο­ντας την πλειο­ψη­φία του λαού. Όπως σημεί­ω­σε, αυτοί που μιλούν για «πλειο­ψη­φί­ες» και «μειο­ψη­φί­ες» αντι­στρέ­φουν την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα και θέλουν την υπο­τα­γή των εργα­ζο­μέ­νων σε μια μειο­ψη­φία που σφε­τε­ρί­ζε­ται τα πάντα. Συμπλή­ρω­σε πως αυτοί που επι­κα­λού­νται το «ατο­μι­κό δικαί­ω­μα» στην κυκλο­φο­ρία, το κάνουν για­τί θέλουν να προ­βά­λουν το απο­μο­νω­μέ­νο και μεμο­νω­μέ­νο άτο­μο που θα συγκρού­ε­ται με την τάξη του.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο