Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θ. Παφίλης (ΚΚΕ) για Ουκρανία: «Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο – Απεμπλοκή της Ελλάδας»

Το δίλημ­μα του ελλη­νι­κού και όλων των λαών δεν πρέ­πει να είναι ποιον ιμπε­ρια­λι­στή θα δια­λέ­ξουν, αλλά να χαρά­ξουν δική τους γραμ­μή με σύν­θη­μα: «Όχι στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο, κυρί­αρ­χοι είναι οι λαοί» και να κατα­δι­κά­σουν τις κυβερ­νή­σεις που τους σέρ­νουν στους πολέ­μους, τόνι­σε ο Κοι­νο­βου­λευ­τι­κός Εκπρό­σω­πος του ΚΚΕ, Θανά­σης Παφί­λης, μιλώ­ντας στη Βου­λή, με αφορ­μή τη ρωσι­κή εισβο­λή στην Ουκρανία.

Σημεί­ω­σε ότι ο λαός πρέ­πει να απαι­τή­σει την απε­μπλο­κή της Ελλά­δα από τους επι­κίν­δυ­νους σχε­δια­σμούς, να μην πάει κανέ­νας Έλλη­νας στρα­τιω­τι­κός έξω από τα σύνο­ρα και στην Ουκρα­νία να κλεί­σουν όλες οι αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κές βάσεις στη χώρα.

Όπως επι­σή­μα­νε ο Θ. Παφί­λης, αυτή την ώρα ξεσπά­ει ένας ακό­μα ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλε­μος στην Ευρώ­πη, μετά τη Γιου­γκο­σλα­βία, και μετά από πολ­λούς πολέ­μους σε όλο τον κόσμο που προ­κά­λε­σαν οι σύμ­μα­χοι των αστι­κών κομ­μά­των της χώρας, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ.

Ακό­μα σημεί­ω­σε ότι η απα­ρά­δε­κτη εισβο­λή της Ρωσί­ας είναι απο­τέ­λε­σμα της όξυν­σης των αντα­γω­νι­σμών με επί­κε­ντρο τις σφαί­ρες επιρ­ρο­ής, τους δρό­μους μετα­φο­ράς των εμπο­ρευ­μά­των και τις πηγές ενέρ­γειας. Είναι απο­τέ­λε­σμα από τη μία του σχε­δί­ου περι­κύ­κλω­σης της Ρωσί­ας από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ που στή­ρι­ξαν την αντι­δρα­στι­κή κυβέρ­νη­ση της Ουκρα­νί­ας με στό­χο τη διεύ­ρυν­ση του ΝΑΤΟ στην ανα­το­λή, και από την άλλη, της προ­ώ­θη­σης των σχε­δί­ων της καπι­τα­λι­στι­κή Ρωσί­ας, που προ­χώ­ρη­σε στην προ­σάρ­τη­ση της Κρι­μαί­ας και πρό­σφα­τα στην ανα­γνώ­ρι­ση των λεγό­με­νων «Λαι­κών Δημο­κρα­τιών» του Ντο­νέ­τσκ και του Λουχάνσκ.

Όπως τόνι­σε ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ, ο ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλε­μος ξεπη­δά μέσα από τον καπι­τα­λι­στι­κό αντα­γω­νι­σμό, ενώ αντί­θε­τα οι λαοί ζού­σαν αρμο­νι­κά στις συν­θή­κες του σοσια­λι­σμού, οι εθνι­κι­σμοί είχαν σχε­δόν εξα­λει­φθεί και αυτή τη μνή­μη προ­σπα­θούν να δια­γρά­ψουν σήμε­ρα, με αντι­κομ­μου­νι­σμό και αντι­σο­βιε­τι­σμό. Την ιστο­ρία την γνω­ρί­ζουν οι λαοί και πρέ­πει να την γνω­ρί­σει και η νεο­λαία, υπογράμμισε.

Σχε­τι­κά με την Ελλά­δα, ξεκα­θά­ρι­σε ότι συμ­με­τέ­χει ενερ­γά στους αντα­γω­νι­σμούς με στό­χο τη γεω­στρα­τη­γι­κή ανα­βάθ­μι­ση της αστι­κής τάξης, που μέσα από τη συμ­με­το­χή σε ιμπε­ρια­λι­στι­κές συμ­μα­χί­ες προσ­δο­κά σε μερί­διο από τη λεία, με τερά­στιες συνέ­πειες σε βάρος των λαών.

Όπως τόνι­σε, όλες οι ελλη­νι­κές κυβερ­νή­σεις έχουν στη­ρί­ξει όλες τις ΝΑΤΟι­κες απο­φά­σεις, η Ελλά­δα έχει γίνει κόμ­βος μετα­φο­ράς στρα­τευ­μά­των στην ανα­το­λι­κή Ευρώ­πη, γίνε­ται θύτης άλλων λαών και μπο­ρεί να γίνει θύμα για­τί όπως έχει η προει­δο­ποι­ή­σει η Ρωσία, οι αμε­ρι­κα­νι­κές βάσεις θα απο­τε­λούν στό­χο σε γενι­κευ­μέ­νη ένταση

Κλεί­νο­ντας, επα­νέ­λα­βε την ανά­γκη για απε­μπλο­κή της χώρας από τους επι­κίν­δυ­νους σχε­δια­σμούς και την ανά­γκη για δυνά­μω­μα της πάλης του λαού για απο­δέ­σμευ­ση από τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς οργανισμούς.

902.gr

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο