Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θ. Παφίλης: Πόλεμος των εργαζομένων απέναντι στην επίθεση στο δικαίωμα της απεργίας

Ο κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πος του ΚΚΕ, Θανά­σης Παφί­λης, στην ομι­λία του επί των προ­γραμ­μα­τι­κών δηλώ­σε­ων της κυβέρ­νη­σης έκα­νε λόγο για «εναλ­λα­γή στην κυβερ­νη­τι­κή εξου­σία ενός άλλου κόμ­μα­τος που θα πάρει τη σκυ­τά­λη από τους προη­γού­με­νους και θα συνε­χί­σει την αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή με μεγα­λύ­τε­ρη έντα­ση για­τί τώρα το κεφά­λαιο απαι­τεί σκλη­ρή πει­θαρ­χία για να μπο­ρέ­σει να αυξή­σει τα κέρ­δη του».

Ανα­φο­ρι­κά με τη συζή­τη­ση περί «κανο­νι­κό­τη­τας», είπε ότι «αυτό που είναι “κανο­νι­κό­τη­τα” είναι αυτό που έχε­τε χτί­σει όλοι μαζί για­τί όλοι ψηφί­σα­τε τα μνη­μό­νια, και είναι το θεσμι­κό πλαί­σιο που τσα­κί­ζει την εργα­τι­κή τάξη και τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα για να πλη­ρώ­σουν αυτοί την κρί­ση και όχι αυτή που θησαύ­ρι­σαν και κατά τη διάρ­κεια της κρί­σης και για να εξα­σφα­λι­στεί η ανά­καμ­ψη των κερ­δών των ομί­λων, του μεγά­λου κεφαλαίου».

«Έχου­με αλλα­γή σκυ­τά­λης και τις συστά­σεις της Κομι­σιόν που “μετα­φρά­ζο­νται” σε κεφα­λή δεξιά και βήμα χήνας, ότι έχε­τε υπο­γρά­ψει και ότι έχε­τε συμ­φω­νή­σει θα τα εφαρ­μό­σε­τε όλα και σε αυτό είστε όλοι συνυ­πεύ­θυ­νοι», τόνισε.

Είπε ότι ούτε η κυβερ­νη­τι­κή πολι­τι­κή της ΝΔ ούτε προη­γου­μέ­νως του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν «ουδέ­τε­ρη» και «όλων των Ελλή­νων», αλλά «σκλη­ρά ταξι­κή πολι­τι­κή απέ­να­ντι σε αυτούς που παρά­γουν τον πλού­το και προ­κλη­τι­κή στη στή­ρι­ξη των συμ­φε­ρό­ντων του μεγά­λου κεφα­λαί­ου». Υπο­γράμ­μι­σε, δε, ότι απέ­να­ντι σε αυτή την πολι­τι­κή και δύνα­μη λαϊ­κής αντι­πο­λί­τευ­σης είναι μόνο το ΚΚΕ.

Ανέ­φε­ρε ότι «για τους σοβα­ρούς ανα­λυ­τές βιώ­σι­μη ανά­πτυ­ξη στον καπι­τα­λι­σμό δεν υπάρ­χει για­τί η ιστο­ρία του είναι συν­δε­μέ­νη με κρί­σεις ενώ ούτε δίκαιη καπι­τα­λι­στι­κή ανά­πτυ­ξη υπάρ­χει για­τί για να υπάρ­χουν μεγά­λα κέρ­δη πρέ­πει να υπάρ­ξει υπε­ρεκ­με­τάλ­λευ­ση των εργαζόμενων».

Κάλε­σε τη ΝΔ να «πει ένα ευχα­ρι­στώ στον ΣΥΡΙΖΑ» για­τί «αυτοί είπαν ότι η ανά­πτυ­ξη μπο­ρεί να γίνει μόνο από την “υγιή” επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα, όπως και εσείς».

Ανα­φέρ­θη­κε στη συνέ­χεια για κίνη­τρα δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων προς το κεφά­λαιο «όχι από τη φορο­λο­γία του μεγά­λου κεφα­λαί­ου, αλλά από την τσέ­πη, τον ιδρώ­τα και το αίμα του εργα­ζό­με­νου» από «προ­κλη­τι­κές φορο­α­παλ­λα­γές (προς το κεφά­λαιο) που συνε­χί­ζο­νται», από τη μεί­ω­ση των κοι­νω­νι­κών δαπα­νών, από ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις «στις οποί­ες ο ΣΥΡΙΖΑ έκα­νε “πρω­τα­θλη­τι­σμό”» από εργα­σια­κές σχέ­σεις «γαλέ­ρας» και απλή­ρω­τη εργα­σία και από το αντερ­γα­τι­κό οπλο­στά­σιο, όπως είπε.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο