Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θ. Παφίλης: «το αίμα που έχει χυθεί μέσα στη ΛΑΡΚΟ κι αλλού θα σας πνίξει κάποτε»

Έντο­νη κρι­τι­κή άσκη­σε στην κυβέρ­νη­ση για την τρο­πο­λο­γία που σχε­τί­ζε­ται με τη ΛΑΡΚΟ, ο κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πος του ΚΚΕ Θανά­σης Παφί­λης, λαμ­βά­νο­ντας το λόγο μετά τον υπουρ­γό Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας Κ. Χατζη­δά­κη. Ήρθα­τε με κατη­γο­ρη­τή­ριο και αγγελ­τή­ριο θανά­του της ΛΑΡΚΟ. Ποιος δημιούρ­γη­σε τα προ­βλή­μα­τά της; Εσείς δεν κυβερ­νού­σα­τε τη χώρα και λέτε ότι φταί­νε οι εργα­ζό­με­νοι, με τόσους νεκρούς και ανά­πη­ρους από τη δου­λειά τους στη ΛΑΡΚΟ; Εσείς δεν διο­ρί­ζα­τε τις διοι­κή­σεις και τα “γκόλ­ντεν μπόις” που υπο­βάθ­μι­σαν τη ΛΑΡΚΟ για να παρα­δο­θεί στους ιδιώτες;

Υπάρ­χει λύση για τη ΛΑΡΚΟ, να αλλά­ξει ριζι­κά η πολι­τι­κή της υπο­βάθ­μι­σης, να στη­ρι­χθεί οικο­νο­μι­κά, να εκσυγ­χρο­νι­στεί, να δια­σφα­λι­στούν όλοι οι εργα­ζό­με­νοι και να στα­μα­τή­σει το σκλα­βο­πά­ζα­ρο των εργο­λα­βιών, τόνι­σε ο κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πος του ΚΚΕ Θανά­σης Παφί­λης καταρ­ρί­πτο­ντας ένα προς ένα τα επι­χει­ρή­μα­τα που εμφα­νί­ζουν μονό­δρο­μο την ιδιωτικοποίηση.

Μιλώ­ντας στην Ολο­μέ­λεια της Βου­λή, αρχι­κά τόνι­σε ότι φέρουν ευθύ­νες όλες οι κυβερ­νή­σεις, του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμ­μα­τα αυτά πρέ­πει να απο­λο­γη­θούν για την συνέ­χι­ση υπο­βάθ­μι­σης της ΛΑΡΚΟ για να δοθεί σε ιδιώ­τη. Σημεί­ω­σε ότι η ΛΑΡΚΟ δεν ανα­πτύ­χθη­κε διό­τι για τα κόμ­μα­τα που είναι πολι­τι­κό προ­σω­πι­κό του κεφα­λαί­ου ο θεός δεν είναι τα συμ­φέ­ρο­ντα των εργα­ζό­με­νων αλλά μια χού­φτα καπι­τα­λι­στών που λυμαί­νο­νται τον πλού­το της χώρας, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι δεν υπάρ­χει διέ­ξο­δος αν δεν ανα­τρα­πεί η βαρβαρότητα.

Συγκε­κρι­μέ­να ανέ­φε­ρε ότι ενώ η ΛΑΡΚΟ πριν δεκα­ε­τί­ες μπο­ρού­σε να ανα­πτυ­χθεί με εργο­στά­σιο ανο­ξεί­δω­του χάλυ­βα αυτό δεν έγι­νε. Πρό­σθε­σε ότι η ΛΑΡΚΟ θα μπο­ρού­σε να παρά­ξει κοβάλ­τιο που είναι πολύ σημα­ντι­κό για τις μπα­τα­ρί­ες, και πως η σκου­ριά που χύνε­ται στη θάλασ­σα μπο­ρεί να αξιο­ποι­η­θεί καθώς περιέ­χει κοβάλ­τιο και σίδη­ρο. Τόνι­σε ότι αυτά δεν έγι­ναν διό­τι την κατα­λη­στεύ­ουν επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμιλοι.

Για τα χρέη προς τη ΔΕΗ υπο­γράμ­μι­σε ότι η ΔΕΗ αν και βασι­κός μέτο­χος της ΛΑΡΚΟ πωλού­σε 20% ακρι­βό­τε­ρο το ηλε­κτρι­κό ρεύ­μα από άλλες ενερ­γο­βό­ρες εται­ρεί­ες και πως το 2006 διπλα­σιά­στη­κε το τιμο­λό­γιο με βάση το οποίο αγό­ρα­ζε ρεύ­μα η ΛΑΡΚΟ. Σημεί­ω­σε πως αν δεν γίνο­νταν όλα αυτά, η ΔΕΗ θα έπρε­πε να επι­στρέ­ψει χρή­μα­τα στη ΛΑΡΚΟ.

Για τα πρό­στι­μα της ΕΕ περί κρα­τι­κών ενι­σχύ­σε­ων ανέ­φε­ρε ότι το κρά­τος εγγυ­ή­θη­κε δάνεια της ΛΑΡΚΟ τα οποία η εται­ρεία ξεπλή­ρω­σε και κάλε­σε την κυβέρ­νη­ση να δώσει στοι­χεία για το πόσα δισ. ευρώ δίνο­νται από το κρά­τος σε ιδιώτες.

Για τους εργα­ζό­με­νους τόνι­σε ότι το 80% αυτών έχει μισθό από 700 έως 1.200 ευρώ και πως εργά­ζο­νται σε σκλη­ρές συν­θή­κες. Κάλε­σε το Υπουρ­γι­κό Συμ­βού­λιο να συνε­δριά­σει μέσα στη ΛΑΡΚΟ, στους χώρους που καί­γε­ται το μέταλ­λο και μετά η κυβέρ­νη­ση να ανα­κοι­νώ­σει μεί­ω­ση κατά 25% των μισθών μιας και θεω­ρεί ότι λαμ­βά­νουν πολλά.

Μέχρι τώρα είναι 80 εργά­τες σκο­τω­μέ­νοι στη ΛΑΡΚΟ, πόσο απο­τι­μά­ται η ζωή τους ανα­ρω­τή­θη­κε ο Θανά­σης Παφί­λης και έκα­νε λόγο για ντρο­πή, κυνι­σμό και αναι­σθη­σία. Πρό­σθε­σε ότι «το αίμα που έχει χυθεί μέσα στη ΛΑΡΚΟ κι αλλού θα σας πνί­ξει κάπο­τε». Σημεί­ω­σε ότι το ΚΚΕ, όπως πάντα, είναι στο πλευ­ρό των εργα­ζό­με­νων, ανέ­φε­ρε πως όλη η περιο­χή είναι στο πόδι και η κυβέρ­νη­ση δεν θα περά­σει εύκο­λα τους σχε­δια­σμούς της.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο