Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θ. Παφίλης: Το ΚΚΕ δεν μπορεί να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση που έχει ταξική μεροληψία υπέρ του κεφαλαίου

«Σήμε­ρα, η 9 Μάη είναι η επέ­τειος της Μεγά­λης Αντι­φα­σι­στι­κής Νίκης των Λαών, της αθά­να­της επο­ποι­ί­ας του Σοβιε­τι­κού Κόκ­κι­νου Στρα­τού — που κανέ­νας δεν πιά­νει στο στό­μα του- με τα 20 εκα­τομ­μύ­ρια νεκρούς που έδω­σαν τη ζωή τους για να τσα­κί­σουν το φασισμό».

Με αυτή τη μνεία στην Ημέ­ρα της Αντι­φα­σι­στι­κής Νίκης ξεκί­νη­σε την ομι­λία του στην Ολο­μέ­λεια ο Θανά­σης Παφί­λης κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πος του ΚΚΕ, λέγο­ντας πως: «Είμα­στε περή­φα­νοι που το Κόμ­μα μας ήταν και είναι στην πρώ­τη γραμ­μή του αγώ­να κατά του φασι­σμού, δεν είναι Μέρα της Ευρώ­πης». Ο Θ. Παφί­λης κατήγ­γει­λε από το βήμα της Βου­λής όχι μόνο την ανι­στό­ρη­τη, αντι­κομ­μου­νι­στι­κή στά­ση της ΕΕ, αλλά και τη στά­ση των ελλη­νι­κών κομ­μά­των και κυβερ­νή­σε­ων που συναι­νούν και σήμε­ρα κάνουν λόγο για «προ­ο­δευ­τι­κό μέτω­πο» με ευρω­παϊ­κές δυνά­μεις, οι οποί­ες στή­ρι­ξαν την έκδο­ση στην παρα­νο­μία κομ­μου­νι­στι­κών κομ­μά­των, που ανα­γνω­ρί­ζουν σαν ήρω­ες τους συνερ­γά­τες των γερ­μα­νι­κών ΕΣ ΕΣ και του Χίτλερ, που ενθαρ­ρύ­νουν το φασι­σμό και το ναζι­σμό όλα αυτά τα χρόνια.

Ο Θ. Παφί­λης πρό­σθε­σε ότι η στή­ρι­ξη αυτής της πολι­τι­κής είναι αθώ­ω­ση του φασι­σμού, είναι προ­σβο­λή για τα 50 εκα­τομ­μύ­ρια νεκρών που θυσιά­στη­καν για να τσα­κί­σουν το φασι­στι­κό τέρας και κάλε­σε όλους αυτούς «που αντι­πα­λεύ­ουν το φασι­σμό, στις εκλο­γές να επι­λέ­ξουν το ψηφο­δέλ­τιο με το σφυ­ρο­δρέ­πα­νο για­τί αυτό μπή­χτη­κε στην καρ­διά του ναζι­σμού πριν 74 χρόνια».

Όσον αφο­ρά τη συζή­τη­ση για την ψήφο εμπι­στο­σύ­νης στην κυβέρ­νη­ση, επι­σή­μα­νε ότι το ΚΚΕ δεν μπο­ρεί να δώσει ψήφο εμπι­στο­σύ­νης σε μια κυβέρ­νη­ση που έχει ταξι­κή μερο­λη­ψία υπέρ του κεφα­λαί­ου και ταξι­κή αναι­σθη­σία υπέρ των πολλών.

Σχε­τι­κώς με τα όσα λέει η κυβέρ­νη­ση περί επι­τυ­χί­ας στο έργο της, ο Θ. Παφί­λης υπο­γράμ­μι­σε ότι πράγ­μα­τι η κυβέρ­νη­ση πέτυ­χε το έργο της, «πέτυ­χε την πλή­ρη εφαρ­μο­γή των τριών μνη­μο­νί­ων με στό­χο να φορ­τώ­σει την κρί­ση στο λαό, να ενι­σχύ­σει το θεσμι­κό πλαί­σιο για αύξη­ση της κερ­δο­φο­ρί­ας του κεφα­λαί­ου». Αλλιώς, έθε­σε το ερώ­τη­μα προς την κυβέρ­νη­ση, «πώς εξη­γεί­τε το γεγο­νός ότι τα κορά­κια και οι απάν­θρω­ποι που κατη­γο­ρού­σα­τε ως αντι­πο­λί­τευ­ση, σήμε­ρα σας δίνουν συγ­χα­ρη­τή­ρια; ‘Η τα κορά­κια έγι­ναν αηδό­νια ή εσείς γίνα­τε κορά­κια, αλλιώς δεν εξη­γεί­ται και μάλ­λον έγι­νε το δεύ­τε­ρο, αφού εφαρ­μό­σα­τε ό,τι σας ζήτη­σε το μεγά­λο κεφά­λαιο, το ΔΝΤ, η ΕΕ», επι­σή­μα­νε χαρακτηριστικά.

Κατήγ­γει­λε ότι τα μέτρα που ανα­κοί­νω­σε προ­χθές η κυβέρ­νη­ση είναι ψίχου­λα μπρο­στά σε αυτά που έχουν χάσει ο λαός, οι εργα­ζό­με­νοι, οι συντα­ξιού­χοι και τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα όλα αυτά τα χρό­νια της κρί­σης και τώρα η κυβέρ­νη­ση εμφα­νί­ζε­ται φιλάν­θρω­πη προς τους πολ­λούς. «Νομί­ζε­τε ότι ο κόσμος είναι ζητιά­νοι; Οι έμμε­σοι φόροι που μαζέ­ψα­τε είναι 4 δισ. ευρώ και τώρα δίνε­τε 1 δισ. και το παί­ζε­τε φιλάνθρωποι».

Την ίδια ώρα, υπο­γράμ­μι­σε, η κυβέρ­νη­ση παρέ­χει πλή­θος νέων προ­νο­μί­ων στο κεφά­λαιο με φορο­α­παλ­λα­γές, μεί­ω­ση της φορο­λο­γί­ας από το 29% στο 25% και μεί­ω­ση της φορο­λο­γί­ας από το 15% στο 10% των δια­νε­μο­μέ­νων κερ­δών. «Αυτό είναι ταξι­κό πρό­ση­μο και ταξι­κό ένση­μο, ασφα­λί­ζε­τε τα συμ­φέ­ρο­ντα του μεγά­λου κεφα­λαί­ου και από πάνω υπερηφανεύεστε».

Υπεν­θύ­μι­σε δε την στά­ση όλων των κομ­μά­των που δεν στή­ρι­ξαν την πρό­τα­ση του ΚΚΕ να αλλά­ξει το άρθρο 103 του Συντάγ­μα­τος που προ­βλέ­πει τη φορο­α­παλ­λα­γή των εφο­πλι­στών κι έχει ως απο­τέ­λε­σμα «τα πλη­ρώ­μα­τα των πλοί­ων να πλη­ρώ­νουν περισ­σό­τε­ρους φόρους από τους ιδιο­κτή­τες των πλοίων».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο