Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θ. Παφίλης: Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να ψηφίσει καμία συμφωνία, ούτε θα διευκολύνει την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Το ΚΚΕ δεν πρό­κει­ται να ψηφί­σει καμία συμ­φω­νία, ούτε θα διευ­κο­λύ­νει την έντα­ξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ανέ­φε­ρε, σε συνέ­ντευ­ξή του στο Πρώ­το Πρό­γραμ­μα της ΕΡΑ, ο κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πος του κόμ­μα­τος, Θανά­σης Παφί­λης, σχο­λιά­ζο­ντας την συνέ­ντευ­ξη του υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών, Νίκου Κοτζιά, στην ΕΡΤ.

Ο κ. Παφί­λης σημεί­ω­σε ότι μπο­ρεί να υπάρ­ξει συμ­φω­νία, αλλά το ερώ­τη­μα είναι «τι λύση θα είναι και ποιον θα βοη­θά­ει» και τόνι­σε ότι «η πρε­μού­ρα για τη λύση» υφί­στα­ται για να εντα­χθει η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και να πάρει σει­ρά για έντα­ξη στην ΕΕ.

«Αυτό είναι θεμε­λιώ­δες θέμα για εμάς και για τη στά­ση μας, για­τί εμείς δια­φω­νού­με ριζι­κά με την έντα­ξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και πιστεύ­ου­με ότι η έντα­ξή της στο ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν θα δια­σφα­λί­σει την ειρή­νη και την ομα­λό­τη­τα, αλλά το αντί­θε­το» επι­σή­μα­νε ο κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πος του ΚΚΕ.

Υπεν­θύ­μι­σε, δε, ότι «το ΝΑΤΟ έσφα­ξε τον λαό της Γιου­γκο­σλα­βί­ας, την οποία και διέ­λυ­σε», καθώς και ότι «το ΝΑΤΟ δεν έχει βγά­λει άχνα απέ­να­ντι στις διεκ­δι­κή­σεις της Τουρ­κί­ας και στην αλλα­γη των συνόρων».

Σχε­τι­κά με τη γεω­στρα­τη­γι­κή ανα­βάθ­μι­ση της χώρας που επι­κα­λεί­ται η κυβέρ­νη­ση, είπε ότι «τη στη­ρί­ζουν και τα άλλα αστι­κά κόμ­μα­τα», στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα (η κυβέρ­νη­ση) «παίρ­νει μέρος στο μοί­ρα­σμα που γίνε­ται, εντασ­σό­με­νη στο ΝΑΤΟ και δίνο­ντας τα πάντα στους Αμε­ρι­κα­νούς για να εξυ­πη­ρε­τη­θούν τα συμ­φε­ρο­ντα αυτών που κατέ­χουν τον πλούτο».

«Εντασ­σό­με­νη η Ελλά­δα και υπη­ρε­τώ­ντας πλή­ρως τα σχέ­δια του αμε­ρι­κα­νι­κού ιμπε­ρια­λι­σμού και της ΕΕ και όντας μια απέ­ρα­ντη αμε­ρι­κα­νι­κή βάση είναι στό­χος ή δεν είναι σε περί­πτω­ση γενι­κευ­μέ­νης σύγκρου­σης;» έθε­σε το ερώ­τη­μα ο κ. Παφί­λης. Όπως πρό­σθε­σε, η έντα­ξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ «θα είναι παρά­γο­ντας αστά­θειας στην περιο­χή, καθώς οι αλυ­τρω­τι­σμοί και όλα αυτά που υπάρ­χουν στο βαλ­κα­νι­κό “μωσαϊ­κό” εθνο­τή­των χρη­σι­μο­ποιού­νται σε περιό­δους κρί­σης για γενι­κευ­μέ­νες συρ­ρά­ξεις, όπως έγι­νε και με τη διά­λυ­ση της Γιουγκοσλαβίας».

Όσον αφροά το χρέ­ος, ο κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πος του ΚΚΕ υπο­γράμ­μι­σε ότι η συζή­τη­ση που έχει ανοί­ξει για αυτό είναι σύν­θε­τη και συμπλή­ρω­σε: «Αν υπάρ­ξει κάποια ρύθ­μι­ση ‑καθώς υπάρ­χει μεγά­λη κόντρα μετα­ξύ Γερ­μα­νί­ας και ΔΝΤ για το ποιός “θα πλη­ρώ­σει τη νύφη αυτήν τη φορά”- αυτή δεν έχει να κάνει με την επα­να­φο­ρά των μισθών των εργα­ζο­μέ­νων στα προ κρί­σης επί­πε­δα, ούτε με την επα­να­φο­ρά των συλ­λο­γι­κών συμ­βά­σε­ων, ούτε με την επα­να­φο­ρά των κατα­κτή­σε­ων των εργα­ζο­μέ­νων». «Έχει να κάνει με την εξοι­κο­νό­μη­ση χρη­μά­των για να στη­ρι­χθουν οι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι, το είπε και ο κ. Τσί­πρας στην συνέ­ντευ­ξη του ΣΕΒ» παρατήρησε.

«Εμείς δεν ανα­γνω­ρί­ζου­με κανέ­να χρέ­ος, ο ελλη­νι­κός λαός δεν χρω­στά­ει τίπο­τα και δεν πρέ­πει να πλη­ρώ­σει τίπο­τα. Το χρέ­ος δημιουρ­γή­θη­κε από τη σκαν­δα­λώ­δη ενί­σχυ­ση των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων με τις επι­δο­τή­σεις να φθά­νουν στο 70% και 80% για να φτιά­ξουν κάποια έργα και κατα­λα­βαί­νει κανείς τι κέρ­δη είχαν. Αυτά τα δανει­ζό­ταν το κρά­τος και κλή­θη­κε να τα πλη­ρώ­σει ο ελλη­νι­κός λαός. Το χρέ­ος δημιουρ­γή­θη­κε, δεύ­τε­ρον, από τις υπέ­ρο­γκες στρα­τιω­τι­κές δαπά­νες, τρί­τον από τους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες» υπο­στή­ρι­ξε ο κ. Παφί­λης, προ­σθέ­το­ντας ότι «εφο­πλι­στές, βιο­μή­χα­νοι και τρα­πε­ζί­τες, όχι μόνο δεν πλή­ρω­σαν τίπο­τα, αλλά κέρ­δι­σαν παρα­πά­νω μέσα στην κρί­ση». «Πάλι ο μισθω­τός και ο εργα­ζό­με­νος θα πλη­ρώ­σει την όποια διευ­θέ­τη­ση του χρέ­ους γίνει» σημείωσε.

Χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας «μεγά­λη κοροϊ­δία» τα περί εξό­δου από το μνη­μό­νιο, ανέ­φε­ρε ότι «μένου­με στα μνη­μό­νια και συνε­χί­ζε­ται η αντι­λαϊ­κη πολι­τι­κή, ενώ αυτοί που βγαί­νουν και θα έχουν περισ­σό­τε­ρη ενί­σχυ­ση είναι οι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι, το μεγά­λο κεφάλαιο».

Πάντως, δεν απέ­κλει­σε το ενδε­χό­με­νο εκλο­γών, ακό­μα και το φθι­νό­πω­ρο, τονί­ζο­ντας, ωστό­σο, ότι δεν είναι εύκο­λο να προ­βλε­φθεί μία τέτοια τακτι­κή κίνη­ση της κυβέρ­νη­σης, ενώ για τη ΝΔ και τα άλλα κομ­μα­τα είπε ότι θα συνε­χί­σουν την ιδια πολιτική.

«Το δίπο­λο που σχη­μα­τί­ζε­ται είναι ψεύ­τι­κο. Ένας πόλος είναι: Με το σύστη­μα, με τα μνη­μό­νια και από την άλλη είναι το ΚΚΕ που λέει κόντρα σε αυτήν την πολι­τι­κή και συνο­λι­κή ανα­τρο­πή» κατέ­λη­ξε ο κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πος του ΚΚΕ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο