Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία: Η βάση της Σούδας, τα κατασκοπευτικά και τα αεροσκάφη ανεφοδιασμού (ΦΩΤΟ)

Η ιμπε­ρια­λι­στι­κή επί­θε­ση ΗΠΑ, Βρε­τα­νί­ας και Γαλ­λί­ας στη Συρία τα ξημε­ρώ­μα­τα του Σαβ­βά­του προ­ϋ­πέ­θε­ται αξιο­ποί­η­ση των μέσων και των βάσε­ων των χωρών αυτών στη Μεσό­γειο (Ελλά­δα, Κύπρος, Ιταλία).

Τη συμ­με­το­χή της βάσης της Σού­δας στην τωρι­νή δολο­φο­νι­κή επί­θε­ση σε βάρος του λαού της Συρί­ας περι­γρά­φει ανα­λυ­τι­κά δημο­σί­ευ­ση του skai:

Το από­γευ­μα της Παρα­σκευ­ής (13/4), στον άδειο ενα­έ­ριο χώρο γύρω από τη Συρία, εμφα­νί­ζε­ται ξαφ­νι­κά ένα γιγά­ντιο μη επαν­δρων­μέ­νο κατα­σκο­πευ­τι­κό αερο­σκά­φος Global Hawk, που έχει απο­γειω­θεί, από την αερο­πο­ρι­κή βάση της νήσου Σιγκο­νέ­λα στην Ιταλία.

syria2

Ξεκι­νά­ει την αργή πορεία του ανοι­κτά των ακτών του Ισρα­ήλ και του Λιβά­νου, πετώ­ντας στα όρια της στρα­τό­σφαι­ρας (53.000 πόδια).

syria1

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, από το ύψος αυτό οι αισθη­τή­ρες του έχουν εμβέ­λεια 250 χιλιο­μέ­τρων από το σημείο που βρί­κε­τsαι το αερο­σκά­φος, καλύ­πτο­ντας την περιο­χή της Δαμασκού.

syria4

Μόλις ολο­κλή­ρω­σε την απο­στο­λή του, το Global Hawk, απο­μα­κρύ­νε­ται από τις συρια­κές ακτές και ξεκι­νά κύκλους, στο κέντρο της Μεσο­γεί­ου, ανα­μέ­νο­ντας νέες εντολές.

syria6

Οσο πλη­σιά­ζει η ώρα της επί­θε­σης, νέα ενα­έ­ρια μέσα λαμ­βά­νουν θέσεις προ­κει­μέ­νου να καλύ­ψουν τα αερο­σκά­φη κρού­σης. Ανοι­κτά των συρια­κών ακτών δια­κρί­νε­ται η πορεία ενός κατα­σκο­πευ­τι­κού αερο­σκά­φους  RC-135,  το οποίο απο­γειώ­θη­κε από τη βάση της Σούδας.

syria7

Από τη Σού­δα, (στα αρι­στε­ρά της φωτο­γρα­φί­ας) δια­κρί­νου­με την έναρ­ξη απο­γεί­ω­σης, αερο­σκα­φών ενα­έ­ριου ανε­φα­ο­δια­σμού KC10, που παίρ­νουν θέσεις δυτι­κά της Κύπρου και πετώ­ντας σε συγκε­κρι­μέ­νες περιο­χές ξεκι­νά­νε τον ανε­φο­δια­σμό των βομ­βαρ­δι­στι­κών που κατευ­θύ­νο­νται στη Συρία, αλλά και των μαχη­τι­κών που τα καλύπτουν.

souda24

Η επι­θε­ση ξεκι­νά­ει. Δώδε­κα συνο­λι­κά αερο­σκά­φη ηλε­κτρο­νι­κού πολέ­μου και ενα­έ­ριου ανε­φο­δια­σμού, που έχουν απο­γειω­θεί από τη Σούδα,σχηματίζουν μια πελώ­ρια αλυ­σί­δα, που ξεκι­νά­ει από το δυτι­κό άκρο της Μεσο­γεί­ου και φθά­νει μέχρι τις συρια­κές ακτές. Σε όλη την δια­δρο­μή ανε­φο­διά­ζουν τα Γαλ­λι­κά Rafale και Μirage 2000 που κατευ­θύ­νο­νται φορ­τω­μέ­να με πυρά­υ­λους Cruise τύπου Scalp, που ανέ­λα­βαν να πλή­ξουν τους δύο στό­χους στην περιο­χή της πόλης Χόμς και τις εγκα­τα­στά­σεις στη Δαμασκό.

syria9

Ξαφ­νι­κά στον ευρω­παϊ­κό ενά­ε­ριο χώρο εμφα­νί­ζε­ται ένας «σπά­νιος επι­σκέ­πτης». Κατα­γρά­φε­ται η πτή­ση ενός αμε­ρι­κα­νι­κού αερο­σκά­φους E11, το οποίο κανο­νι­κά σταθ­μεύ­ει στην Καντα­χάρ του Αφγανιστάν.

Ο συγκε­κρι­μέ­νος τύπος απο­τε­λεί στην ουσία ένας πελώ­ριο ιπτά­με­νο τηλε­πι­κοι­νω­νι­κό κόμ­βο, που επι­τρέ­πει σε αερο­σκά­φη με ασύμ­βα­τα συστή­μα­τα επι­κοι­νω­νιών, να επι­κοι­νω­νούν κανο­νι­κά και απρό­σκο­πτα. Εκτι­μά­ται ότι, η απο­στο­λή του ήταν να επι­τρέ­πει την άμε­ση επι­κοι­νω­νία μετα­ξύ αμε­ρι­κα­νι­κών, βρε­τα­νι­κών και γαλ­λι­κών αερο­σκα­φών, χωρίς καθυ­στε­ρή­σεις και διακοπές.

syria10

Κάποιος σχε­δια­στής της επι­χεί­ρη­σης είχε έμπνευ­ση και έδω­σε κωδι­κό κλή­σης στο συγκε­κρι­μέ­νο αερο­σκά­φος Velcro 4, υπο­νο­ώ­ντας τον «συγκολ­λη­τι­κό» ρόλο που είχε στις επι­κοι­νω­νί­ες των εκα­το­ντά­δων ιπτά­με­νων και πλω­τών μέσων που μετεί­χαν στην επιχείρηση.

Πηγή: Skai.gr

Βάση Σού­δας: Πύραυ­λοι Τόμα­χωκ φορ­τώ­νο­νται, με ελλη­νι­κή βοή­θεια, σε πλοία των ΗΠΑ λίγο πριν το χτύ­πη­μα στη Συρία το 2017

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο