Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιμπεριαλιστική σύγκρουση: Άλλα 800 εκατ. δολάρια για όπλα των ΗΠΑ στο Κίεβο — Ιρανικά UAV παίρνει η Μόσχα

Την ώρα που η ιμπε­ρια­λι­στι­κή σύγκρου­ση ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ και Ρωσί­ας στην Ουκρα­νία, παίρ­νει ακό­μα πιο επι­κίν­δυ­νη τρο­πή, με το Κίε­βο να εντεί­νει τα χτυ­πή­μα­τά του σε ρωσι­κό έδα­φος και τη Μόσχα να απα­ντά με νέα μπα­ράζ πυραυ­λι­κών επι­θέ­σε­ων, οι δύο πλευ­ρές συνε­χί­ζουν να εξο­πλί­ζο­νται και να προ­ε­τοι­μά­ζο­νται για μία παρα­τε­τα­μέ­νη πολε­μι­κή σύρραξη.

Σε αυτό το πλαί­σιο, οι αρμό­διες επι­τρο­πές του αμε­ρι­κα­νι­κού Κογκρέ­σου, ενέ­κρι­ναν χθες το προ­σχέ­διο του στρα­τιω­τι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού των ΗΠΑ, τον «Νόμο περί Εξου­σιο­δό­τη­σης της Εθνι­κής Άμυ­νας» (NDAA) που προ­βλέ­πει 800 εκα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια για στρα­τιω­τι­κή βοή­θεια στην Ουκρα­νία για το οικο­νο­μι­κό έτος 2023, και 10 δισ. δολά­ρια τα επό­με­να πέντε χρόνια.

Το νομο­σχέ­διο «περι­λαμ­βά­νει 800 εκα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια για την Πρω­το­βου­λία Βοή­θειας για την Ασφά­λεια της Ουκρα­νί­ας (USAI), η οποία παρέ­χει υπο­στή­ρι­ξη και βοή­θεια στις ουκρα­νι­κές Ένο­πλες Δυνά­μεις, μια αύξη­ση 500 εκα­τομ­μυ­ρί­ων δολα­ρί­ων σε σχέ­ση με το αίτη­μα προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού (του Λευ­κού Οίκου)», ανέ­φε­ρε η σχε­τι­κή ανα­κοί­νω­ση της Επι­τρο­πής Ενό­πλων Δυνά­με­ων της Βου­λής των Αντι­προ­σώ­πων των ΗΠΑ.

Το νομο­σχέ­διο επι­τρέ­πει επί­σης την ανα­πλή­ρω­ση του εξο­πλι­σμού που παρέ­χουν οι νατοϊ­κοί σύμ­μα­χοι και άλλοι εταί­ροι των ΗΠΑ στην Ουκρα­νία, πρό­βλε­ψη που συν­δέ­ε­ται άμε­σα και με τη συζή­τη­ση που γίνε­ται με την ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση για την απο­στο­λή S‑300 στο Κίε­βο και την αντι­κα­τά­στα­σή τους με αμε­ρι­κα­νι­κά συστή­μα­τα αεράμυνας.

Το νομο­σχέ­διο θα τεθεί σε ψηφο­φο­ρία και στα δύο σώμα­τα του Κογκρέ­σου των ΗΠΑ και το τελι­κό κεί­με­νο θα υπο­βλη­θεί στον Πρό­ε­δρο των ΗΠΑ Τζο Μπάι­ντεν για υπογραφή.

UAV και πυραύλους από το Ιράν αγοράζει η Ρωσία

Την ίδια ώρα και η Ρωσία προ­χω­ρά σε ενί­σχυ­ση του οπλο­στα­σί­ου της.

Όπως δήλω­σε χθες Τρί­τη στο Γερ­μα­νι­κό Πρα­κτο­ρείο διπλω­μα­τι­κή πηγή στα Ηνω­μέ­να Έθνη, η Μόσχα παρήγ­γει­λε εκα­το­ντά­δες τηλε­κα­τευ­θυ­νό­με­να μη επαν­δρω­μέ­να αερο­σκά­φη (UAVs) και βαλ­λι­στι­κούς πυραύ­λους από το Ιράν.

«Γνω­ρί­ζου­με πως το Ιράν σκο­πεύ­ει να αυξή­σει τις παρα­δό­σεις στη Ρωσία», να τής προ­μη­θεύ­σει «μεγά­λες ποσό­τη­τες» τέτοιων οπλι­κών συστη­μά­των, είπε η πηγή, προ­σθέ­το­ντας ότι η Μόσχα στρά­φη­κε στην Τεχε­ρά­νη για να αντι­με­τω­πί­σει την οξεία έλλει­ψη πυρο­μα­χι­κών που αντι­με­τω­πί­ζει. «Δεν νομί­ζω πως στάλ­θη­καν ακό­μη», συμπλή­ρω­σε η πηγή.

Η Μόσχα αρνεί­ται πως αξιο­ποιεί τα λεγό­με­να UAVs-«καμικάζι». Το Ιράν πάντως επι­βε­βαί­ω­σε τον Νοέμ­βριο πως προ­μή­θευ­σε τηλε­κα­τευ­θυ­νό­με­να μη επαν­δρω­μέ­να αερο­σκά­φη στη Ρωσία.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS, Reuters)

902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο