Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για επίθεση στο Κρεμλίνο και «απόπειρα δολοφονίας» του Πούτιν

Με τη Μόσχα να κατη­γο­ρεί το Κίε­βο πως επι­τέ­θη­κε με drones στο Κρεμ­λί­νο, σε μια από­πει­ρα να δολο­φο­νη­θεί ο Ρώσος Πρό­ε­δρος, Βλ. Πού­τιν, κι ενώ τα χτυ­πή­μα­τα και τα σαμπο­τάζ σε ρωσι­κό έδα­φος είναι πλέ­ον καθη­με­ρι­νά, η ιμπε­ρια­λι­στι­κή σύγκρου­ση ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ και Ρωσί­ας στην Ουκρα­νία οδεύ­ει σε τρο­χιά νέας κλιμάκωσης.

Σε αυτό το πλαί­σιο, η ουκρα­νι­κή πλευ­ρά δηλώ­νει σχε­δόν έτοι­μη για τη σχε­δια­ζό­με­νη αντε­πί­θε­ση, ωστό­σο επι­ση­μαί­νει πως χρειά­ζε­ται ακό­μα περισ­σό­τε­ρα ΝΑΤΟι­κά όπλα για να ανα­κτή­σει εδά­φη από τις ρωσι­κές δυνάμεις.

Στο μετα­ξύ, ΕΕ και ΝΑΤΟ προ­ε­τοι­μά­ζο­νται για μακρό­χρο­νη και ευρύ­τε­ρη γεω­πο­λι­τι­κή αντι­πα­ρά­θε­ση με ενί­σχυ­ση της παρα­γω­γής πυρο­μα­χι­κών και των στρα­τιω­τι­κών δυνά­με­ων σε κρά­τη που συνο­ρεύ­ουν με τη Ρωσία.

Μόσχα: Δυο drones καταρρίφθηκαν πάνω από το Κρεμλίνο

«Δύο drones είχαν ως στό­χο το Κρεμ­λί­νο. Ως απο­τέ­λε­σμα των έγκαι­ρων ενερ­γειών που έγι­ναν από τις στρα­τιω­τι­κές και ειδι­κές υπη­ρε­σί­ες με τη χρή­ση συστη­μά­των ελέγ­χου ραντάρ, τα drones καταρ­ρί­φθη­καν», ανέ­φε­ρε χτες το μεση­μέ­ρι ανα­κοί­νω­ση του Κρεμ­λί­νου, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας το περι­στα­τι­κό «προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη τρο­μο­κρα­τι­κή ενέρ­γεια και από­πει­ρα δολο­φο­νί­ας του Προ­έ­δρου (Πού­τιν) ενό­ψει της Ημέ­ρας της Νίκης και της παρέ­λα­σης της 9ης Μάη».

Σύμ­φω­να με το Κρεμ­λί­νο, δεν υπήρ­ξαν θύμα­τα από τα drones που καταρ­ρί­φθη­καν και από τα θραύ­σμα­τα που έπε­σαν στο έδα­φος, ενώ δεν υπήρ­ξαν ούτε ζημιές στα κτί­ρια. Ο Ρώσος Πρό­ε­δρος δεν βρι­σκό­ταν στο σημείο την ώρα της επί­θε­σης, εργα­ζό­ταν «στο Νόβο-Ογκα­ριό­βο, έξω από τη Μόσχα».

Σύμ­φω­να με τον Ντμ. Πεσκόφ, ο Πού­τιν θα συμ­με­τά­σχει στη στρα­τιω­τι­κή παρέ­λα­ση στην Κόκ­κι­νη Πλα­τεία στις 9 Μάη, ενώ αρκε­τές πόλεις σε όλη τη Ρωσία έχουν ακυ­ρώ­σει παρε­λά­σεις και άλλες δημό­σιες εκδη­λώ­σεις για εκεί­νη τη μέρα, επι­κα­λού­με­νες «ανη­συ­χί­ες για την ασφάλεια».

«Η ρωσι­κή πλευ­ρά δια­τη­ρεί το δικαί­ω­μα να απα­ντή­σει σε αυτή την επί­θε­ση όπου και όταν το κρί­νει σκό­πι­μο», ανέ­φε­ρε το Κρεμ­λί­νο, υπο­δη­λώ­νο­ντας ότι η Μόσχα θα μπο­ρού­σε να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει το περι­στα­τι­κό για περαι­τέ­ρω κλι­μά­κω­ση του πολέ­μου της στην Ουκρανία.

«Χρήση όπλων που θα καταστρέψουν το Κίεβο»…

«Μετά τη σημε­ρι­νή (σ.σ. χτε­σι­νή) τρο­μο­κρα­τι­κή επί­θε­ση, δεν έχουν μεί­νει άλλες επι­λο­γές εκτός από τη φυσι­κή εξό­ντω­ση του Ζελέν­σκι και της κλί­κας του», ανέ­φε­ρε σε ανάρ­τη­σή του ο αντι­πρό­ε­δρος του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας της Ρωσί­ας, Ντμί­τρι Μεντ­βέ­ντεφ, ο οποί­ος σε όλη τη διάρ­κεια της σύγκρου­σης έχει ανα­λά­βει τις πιο «επι­θε­τι­κές» δηλώ­σεις από την πλευ­ρά της Μόσχας.

Με αφορ­μή το ίδιο περι­στα­τι­κό, εξάλ­λου, ο βου­λευ­τής της Κρι­μαί­ας, Μ. Σερε­μέτ, ζήτη­σε να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί πυραυ­λι­κή επί­θε­ση στην κατοι­κία του Ουκρα­νού Προ­έ­δρου στο Κίε­βο. «Υπάρ­χουν τρο­μο­κρά­τες που έχουν οχυ­ρω­θεί στο Κίε­βο και με αυτούς, όπως γνω­ρί­ζε­τε, οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις δεν έχουν νόη­μα. Πρέ­πει μόνο να κατα­στρα­φούν, γρή­γο­ρα και ανε­λέ­η­τα», είπε, δίνο­ντας τη διεύ­θυν­ση της προ­ε­δρι­κής κατοικίας.

Ο πρό­ε­δρος του ρωσι­κού κοι­νο­βου­λί­ου, Β. Βολό­ντιν, ζήτη­σε χρή­ση «όπλων ικα­νών να στα­μα­τή­σουν και να κατα­στρέ­ψουν το τρο­μο­κρα­τι­κό καθε­στώς του Κιέ­βου» ως απά­ντη­ση και δήλω­σε πως η Ρωσία δεν πρέ­πει να δια­πραγ­μα­τευ­τεί με τον Ουκρα­νό Πρόεδρο.

«Η Ουκρα­νία δεν έχει καμία σχέ­ση με τις επι­θέ­σεις με μη επαν­δρω­μέ­να αερο­σκά­φη στο Κρεμ­λί­νο», ανα­κοί­νω­σε από την πλευ­ρά της η ουκρα­νι­κή προεδρία.

Ουκρα­νός αξιω­μα­τού­χος δήλω­σε στο πρα­κτο­ρείο «Reuters» ότι οι ισχυ­ρι­σμοί για επί­θε­ση στο Κρεμ­λί­νο υπο­δη­λώ­νουν ότι η Ρωσία ενδέ­χε­ται να προ­ε­τοι­μά­ζει μεγά­λης κλί­μα­κας τρο­μο­κρα­τι­κή επί­θε­ση ενα­ντί­ον της Ουκρα­νί­ας τις επό­με­νες μέρες.

Συνα­γερ­μός για αερο­πο­ρι­κές επι­δρο­μές ήχη­σε στο Κίε­βο και σε ορι­σμέ­νες περιο­χές της κεντρι­κής και ανα­το­λι­κής Ουκρα­νί­ας την Τετάρ­τη, λίγο αφό­του η Μόσχα κατη­γό­ρη­σε την Ουκρα­νία ότι επι­τέ­θη­κε με drones στο Κρεμλίνο.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίν­κεν, δήλω­σε ότι δεν μπο­ρεί να επι­βε­βαιώ­σει την κατη­γο­ρία της Ρωσί­ας ότι η Ουκρα­νία επι­τέ­θη­κε με drone στο Κρεμ­λί­νο και πως η Ουά­σιγ­κτον προ­σπα­θού­σε «να επι­κυ­ρώ­σει τις πλη­ρο­φο­ρί­ες». «Αν έγι­νε κάτι, δεν υπήρ­χε προει­δο­ποί­η­ση», είπε.

Σε κάθε περί­πτω­ση, τις τελευ­ταί­ες μέρες ανα­φέ­ρο­νται απα­νω­τές εκρή­ξεις και σαμπο­τάζ σε ρωσι­κές επαρ­χί­ες ή σε ουκρα­νι­κά εδά­φη που βρί­σκο­νται υπό ρωσι­κό έλεγ­χο, καθώς και βομ­βαρ­δι­σμοί που απο­δί­δο­νται στο Κίε­βο ή σε άλλες «τρο­μο­κρα­τι­κές» ομάδες.

Χτες μεγά­λη πυρ­κα­γιά ξέσπα­σε σε μεγά­λη εγκα­τά­στα­ση απο­θή­κευ­σης καυ­σί­μων στην περι­φέ­ρεια Κρασ­νο­ντάρ της νοτιο­δυ­τι­κής Ρωσί­ας, απέ­να­ντι στην Ουκρα­νία, στην άλλη πλευ­ρά της Αζο­φι­κής Θάλασ­σας, με σχε­τι­κά βίντεο που κυκλο­φο­ρούν στο δια­δί­κτυο να απει­κο­νί­ζουν πλήγ­μα από drone.

Το ΝΑΤΟ προειδοποιεί για ρωσικά σαμποτάζ σε υποθαλάσσια καλώδια

Υπάρ­χει έντο­νος κίν­δυ­νος η Ρωσία να κάνει σαμπο­τάζ σε υπο­θα­λάσ­σια καλώ­δια, για να τιμω­ρή­σει τις δυτι­κές χώρες για την υπο­στή­ρι­ξή τους προς την Ουκρα­νία, δήλω­σε χτες ο επι­κε­φα­λής των υπη­ρε­σιών πλη­ρο­φο­ριών του ΝΑΤΟ, Ντ. Κάτλερ.

«Υπάρ­χουν έντο­νες ανη­συ­χί­ες για το ότι η Ρωσία ενδέ­χε­ται να στο­χεύ­σει υπο­θα­λάσ­σια καλώ­δια και άλλες κρί­σι­μης σημα­σί­ας υπο­δο­μές στην προ­σπά­θεια να ανα­στα­τώ­σει τη ζωή στη Δύση, για να απο­κτή­σει πλε­ο­νέ­κτη­μα ένα­ντι των χωρών εκεί­νων που παρέ­χουν ασφά­λεια στην Ουκρα­νία», δήλω­σε στους δημοσιογράφους.

«Οι Ρώσοι είναι πιο δρα­στή­ριοι απ’ ό,τι τους βλέ­πα­με επί χρό­νια σε αυτόν τον τομέα» και δρα­στη­ριο­ποιού­νται πιο ενερ­γά στις περι­πο­λί­ες που πραγ­μα­το­ποιούν σε όλο τον Ατλα­ντι­κό απ’ ό,τι τα προη­γού­με­να χρόνια.

ΕΕ: Σε «λειτουργία πολεμικής οικονομίας» οι «αμυντικές» βιομηχανίες

Χρη­μα­το­δο­τι­κό μηχα­νι­σμό για να δοθεί ώθη­ση στη δυνα­τό­τη­τα παρα­γω­γής πυρο­μα­χι­κών σε κρά­τη — μέλη της ΕΕ, προ­κει­μέ­νου να παρά­γο­νται 1 εκατ. οβί­δες τον χρό­νο, πρό­τει­νε χτες η Κομι­σιόν, με στό­χο να ανα­πλη­ρω­θούν τα απο­θέ­μα­τα των ευρω­παϊ­κών χωρών και παράλ­λη­λα να συνε­χι­στεί η στρα­τιω­τι­κή υπο­στή­ρι­ξη προς την Ουκρανία.

Η πρό­τα­ση απο­τε­λεί την τρί­τη φάση του σχε­δί­ου δρά­σης που εγκρί­θη­κε από την ΕΕ στα τέλη Μάρ­τη, με σκο­πό να προ­σφερ­θούν του­λά­χι­στον 1 εκατ. οβί­δες 155 χιλιο­στών στην Ουκρα­νία μέσα σε 12 μήνες και να ανα­πλη­ρω­θούν τα στρα­τη­γι­κά απο­θέ­μα­τα των ευρω­παϊ­κών κρα­τών, ορι­σμέ­να από τα οποία βρί­σκο­νται στα όριά τους, καθώς «η Ουκρα­νία κατα­να­λώ­νει περισ­σό­τε­ρα πυρο­μα­χι­κά από όσα παρά­γει η ΕΕ».

Προ­βλέ­πε­ται ένα κον­δύ­λι 1 δισ. ευρώ εν είδει απο­ζη­μί­ω­σης για πυρο­μα­χι­κά που αντλού­νται από τα απο­θέ­μα­τα των στρα­τών κρα­τών — μελών. Δεύ­τε­ρο κον­δύ­λι άλλου 1 δισ. ευρώ θα αξιο­ποι­η­θεί για τη συγ­χρη­μα­το­δό­τη­ση από κοι­νού αγο­ρών οβί­δων και πυραύ­λων, που θα δοθούν στις ουκρα­νι­κές ένο­πλες δυνά­μεις. Οι παραγ­γε­λί­ες θα δοθούν τον Σεπτέμ­βρη σε βιο­μη­χα­νί­ες που παρά­γουν στην ΕΕ και στη Νορβηγία.

Προ­βλέ­πει επί­σης χρη­μα­το­δο­τή­σεις 500 εκατ. ευρώ στην πολε­μι­κή βιο­μη­χα­νία, εκ των οποί­ων τα 260 εκατ. θα αντλη­θούν από το Ευρω­παϊ­κό Ταμείο Αμυ­νας. Θα επι­τρέ­ψει συγ­χρη­μα­το­δό­τη­ση επεν­δύ­σε­ων των βιο­μη­χα­νιών για να αυξη­θεί η παρα­γω­γή σε εργο­στά­σια στην ΕΕ, καθώς οι όμι­λοι της πολε­μι­κής βιο­μη­χα­νί­ας δεν αυξά­νουν την παρα­γω­γή χωρίς να έχουν συγκε­κρι­μέ­νες παραγ­γε­λί­ες και χωρίς …«κίνη­τρα».

Περί­που 15 πολε­μι­κές βιο­μη­χα­νί­ες σε 11 κρά­τη — μέλη παρά­γουν πυρο­μα­χι­κά του είδους αυτού.

Οι συγκε­κρι­μέ­νες βιο­μη­χα­νί­ες όμως «δεν έχουν σήμε­ρα το απαι­τού­με­νο παρα­γω­γι­κό δυνα­μι­κό για να καλύ­ψουν τις ανά­γκες (…) της Ουκρα­νί­ας και των κρα­τών — μελών μας. Αλλά μπο­ρούν όλες να το απο­κτή­σουν», είπε ο επί­τρο­πος Βιο­μη­χα­νί­ας, Τ. Μπρε­τόν.

«Μπο­ρού­με και πρέ­πει να δώσου­με νέα ώθη­ση στη βιο­μη­χα­νι­κή μας βάση για να προ­σαρ­μο­στεί στις ανά­γκες συρ­ρά­ξε­ων υψη­λής έντα­σης», εξή­γη­σε ο Μπρε­τόν, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας πως «στην Αμυ­να οι βιο­μη­χα­νί­ες μας πρέ­πει να περά­σουν πλέ­ον σε λει­τουρ­γία πολε­μι­κής οικονομίας».

Εξή­γη­σε πως η πρό­τα­ση της Κομι­σιόν δεν αφο­ρά την άμε­ση κάλυ­ψη των ανα­γκών της Ουκρα­νί­ας στην αντε­πί­θε­σή της, για την οποία «πρέ­πει να συνε­χί­σου­με να αντλού­με από τα απο­θέ­μα­τά μας».

Μετά την έκκλη­ση που απηύ­θυ­νε στις αρχές Φλε­βά­ρη ο Ζελέν­σκι, χώρες της ΕΕ προ­μή­θευ­σαν την Ουκρα­νία με σχε­δόν 40.000 οβί­δες και πάνω από 1.000 πυραύ­λους για αντια­ε­ρο­πο­ρι­κά και αντιαρ­μα­τι­κά όπλα, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες που συγκέ­ντρω­σε το Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο, σημειώ­νο­ντας πως στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα είναι περισσότερα.

Ο Ζελένσκι αναμένει «δυτικά» μαχητικά αεροσκάφη μετά την αντεπίθεση

Στο Ελσίν­κι βρέ­θη­κε χτες ο Πρό­ε­δρος της Ουκρα­νί­ας, Β. Ζελέν­σκι, όπου συνα­ντή­θη­κε με τους ηγέ­τες της Φιν­λαν­δί­ας, της Σου­η­δί­ας, της Νορ­βη­γί­ας, της Δανί­ας και της Ισλαν­δί­ας, στο περι­θώ­ριο της Συνό­δου Κορυ­φής των βορειο­ευ­ρω­παϊ­κών χωρών, με βασι­κό θέμα την υπο­στή­ρι­ξη του Κιέ­βου, όπως και τις εξε­λί­ξεις γύρω από την έντα­ξή του σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Ανα­κοί­νω­σε ότι η αντε­πί­θε­ση των ουκρα­νι­κών δυνά­με­ων ενα­ντί­ον των ρωσι­κών κατο­χι­κών στρα­τευ­μά­των θα αρχί­σει σύντο­μα, ενώ πρό­σθε­σε ότι είναι σίγου­ρος ότι, στη συνέ­χεια, η Δύση θα παρά­σχει στο Κίε­βο σύγ­χρο­να πολε­μι­κά αερο­σκά­φη. Μιλώ­ντας στο φιν­λαν­δι­κό πρα­κτο­ρείο Yle, ο Ζελέν­σκι προει­δο­ποί­η­σε επί­σης ότι ο πόλε­μος θα μπο­ρού­σε να συνε­χι­στεί για χρό­νια ή και δεκαετίες.

Νέο πακέτο στρατιωτικής στήριξης από τις ΗΠΑ

Χτες βρά­δυ εξάλ­λου οι ΗΠΑ ανα­κοί­νω­σαν νέο πακέ­το στρα­τιω­τι­κής στή­ρι­ξης της Ουκρα­νί­ας, ύψους 300 εκατ. δολα­ρί­ων. Το νέο πακέ­το περι­λαμ­βά­νει μετα­ξύ άλλων περισ­σό­τε­ρα πυρο­μα­χι­κά για τα συστή­μα­τα πολ­λα­πλής εκτό­ξευ­σης πυραύ­λων HIMARS και επι­πρό­σθε­τα οβι­δο­βό­λα, βλή­μα­τα πυρο­βο­λι­κού, αντιαρ­μα­τι­κά όπλα, φορ­τη­γά και ρυμουλ­κού­με­να για μετα­φο­ρά βαρέ­ως εξο­πλι­σμού κ.ά.

Νωρί­τε­ρα χτες, προ­α­ναγ­γέλ­λο­ντας τη νέα απο­στο­λή όπλων στο Κίε­βο, η εκπρό­σω­πος του Λευ­κού Οίκου έκα­νε λόγο για «εκτε­τα­μέ­νη εργα­σία της κυβέρ­νη­σης των ΗΠΑ τους τελευ­ταί­ους μήνες για να εκπλη­ρώ­σει τα αιτή­μα­τα της Ουκρα­νί­ας πριν από την προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη αντε­πί­θε­σή της».

Στο μετα­ξύ ο επι­κε­φα­λής της ρωσι­κής μισθο­φο­ρι­κής εται­ρεί­ας «Wagner», Γ. Πρι­γκό­ζιν, εκτί­μη­σε χτες πως η επί­θε­ση των ουκρα­νι­κών ενό­πλων δυνά­με­ων έχει ουσια­στι­κά ξεκι­νή­σει και η ενερ­γός φάση της ενδέ­χε­ται να ξεκι­νή­σει τις επό­με­νες μέρες.

Ο Πρό­ε­δρος της Ουκρα­νί­ας θα επι­σκε­φτεί και το Βερο­λί­νο στις 13 Μάη, μετέ­δω­σε η γερ­μα­νι­κή εφη­με­ρί­δα «Tagesspiegel», ενώ στις 14 Μάη θα μετα­βεί στο Ααχεν, όπου θα λάβει το Βρα­βείο Καρ­λο­μά­γνου 2023.

Νέος γύρος αεροπορικών επιθέσεων κατά της Ουκρανίας

Κατά τη διάρ­κεια της προη­γού­με­νης νύχτας και νωρίς το πρωί η Ρωσία εξα­πέ­λυ­σε νέο γύρο αερο­πο­ρι­κών επι­θέ­σε­ων κατά της Ουκρα­νί­ας, τον τρί­το μέσα σε έξι ημέρες.

Η Πολε­μι­κή Αερο­πο­ρία της Ουκρα­νί­ας ισχυ­ρί­στη­κε ότι κατέ­στρε­ψε 21 από τα 26 ιρα­νι­κής κατα­σκευ­ής drones που εξα­πέ­λυ­σε η Ρωσία, ενώ αξιω­μα­τού­χοι του Κιέ­βου δήλω­σαν ότι το σύστη­μα αντια­ε­ρο­πο­ρι­κής άμυ­νας κατέρ­ρι­ψε όσα εντο­πί­στη­καν πάνω από την πρωτεύουσα.

Οι σει­ρή­νες αντια­ε­ρο­πο­ρι­κού συνα­γερ­μού ηχού­σαν επί ώρες στο Κίε­βο και τη γύρω περιο­χή, όπως και στο μεγα­λύ­τε­ρο μέρος της ανα­το­λι­κής Ουκρανίας.

Η Ρωσία έχει εντεί­νει τις επι­θέ­σεις ενα­ντί­ον της Ουκρα­νί­ας ενό­ψει της ανα­με­νό­με­νης αντε­πί­θε­σης του Κιέ­βου, πραγ­μα­το­ποιώ­ντας σχε­δόν κάθε νύχτα αερο­πο­ρι­κές επι­δρο­μές με drones και πυραύ­λους ενα­ντί­ον της πρω­τεύ­ου­σας και άλλων περιο­χών. Μάλι­στα, σε αυτή τη φάση, αντί για ενερ­γεια­κές υπο­δο­μές η Μόσχα στο­χεύ­ει στρα­τιω­τι­κές υπο­δο­μές, απο­θή­κες με εξο­πλι­σμό και γραμ­μές εφο­δια­σμού, σύμ­φω­να του­λά­χι­στον με τις ανα­κοι­νώ­σεις του ρωσι­κού υπουρ­γεί­ου Αμυνας.

Οι ουκρα­νι­κές τοπι­κές αρχές ανα­κοί­νω­σαν χτες απα­γό­ρευ­ση κυκλο­φο­ρί­ας στη Χερ­σώ­να, κοντά στη νότια γραμ­μή του μετώ­που, από μεθαύ­ριο Παρα­σκευή το βρά­δυ και για 58 ώρες, καθώς το Κίε­βο λέει πως ολο­κλή­ρω­σε τις προ­ε­τοι­μα­σί­ες για μια ευρεία επίθεση.

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Σάπιες ζωές, του Ανδρέα Ονουφρίου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο