Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιμπεριαλιστικός πόλεμος — Μόσχα: Η Ρωσία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο προς την “αποστρατιωτικοποίηση” της Ουκρανίας

Το Κρεμ­λί­νο δήλω­σε σήμε­ρα πως η Ρωσία έχει πραγ­μα­το­ποι­ή­σει σημα­ντι­κή πρό­ο­δο προς την “απο­στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­ση” της Ουκρα­νί­ας, έναν από τους στό­χους που είχε δια­κη­ρύ­ξει ο πρό­ε­δρος Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν όταν εξα­πέ­λυ­σε τον πόλε­μο ενα­ντί­ον της Ουκρα­νί­ας πριν από δέκα μήνες.

Ο εκπρό­σω­πος του Κρεμ­λί­νου Ντμί­τρι Πεσκόφ έδω­σε την απο­τί­μη­ση της στρα­τιω­τι­κής προ­ό­δου της Ρωσί­ας όταν ρωτή­θη­κε στη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου για σχό­λια του Πού­τιν, ο οποί­ος δήλω­σε χθες, Πέμ­πτη, πως οι αμυ­ντι­κές δυνα­τό­τη­τες της Ουκρα­νί­ας είναι κοντά στο μηδέν.

“Μπο­ρεί να ειπω­θεί πως υπάρ­χει σημα­ντι­κή πρό­ο­δος προς την απο­στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­ση”, απά­ντη­σε ο Πεσκόφ.

Οι αμυ­ντι­κές δυνα­τό­τη­τες της ίδιας της Ουκρα­νί­ας  — το στρα­τιω­τι­κό βιο­μη­χα­νι­κό σύμπλεγ­μά της — έχουν πλη­γεί σοβα­ρά από τα ρωσι­κά πυραυ­λι­κά πλήγματα.

Ο Πού­τιν δήλω­σε χθες ότι θέλει να τελειώ­σει τον πόλε­μο το ταχύ­τε­ρο δυνα­τό και ότι αυτό θα πρέ­πει να επέλ­θει με διπλω­μα­τι­κά μέσα. Οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες είπαν πως δεν έχει παρά­σχει “καμία απο­λύ­τως ένδει­ξη ότι είναι πρό­θυ­μος να διαπραγματευθεί”.

Ο Πεσκόφ είπε πως η Ρωσία δεν έχει γνώ­ση ενός ουκρα­νι­κού ειρη­νευ­τι­κού σχε­δί­ου το οποίο, σύμ­φω­να με την Wall Street Journal, ετοι­μά­ζει το Κίε­βο για να το προ­τεί­νει τον Φεβρουάριο.

Είπε πως ο Ουκρα­νός πρό­ε­δρος Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι αγνό­η­σε μέχρι τώρα τις “πραγ­μα­τι­κό­τη­τες” της κατά­στα­σης — μια ανα­φο­ρά στην ενσω­μά­τω­ση που ανα­κοί­νω­σε η Ρωσία τεσ­σά­ρων κατε­χό­με­νων εν μέρει περιο­χών, μια κίνη­ση που το Κίε­βο και η Δύση έχουν απορ­ρί­ψει ως παράνομη.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο