Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιμπεριαλιστικός πόλεμος: Ρωσικές ενισχύσεις φτάνουν στην ανατολική Ουκρανία — 187 Leopard θα δώσει η Γερμανία στο Κίεβο

Συνε­χί­ζε­ται και εντεί­νε­ται η ιμπε­ρια­λι­στι­κή σύγκρου­ση με τη Ρωσία να στέλ­νει ενι­σχύ­σεις στην ανα­το­λι­κή Ουκρα­νία ενό­ψει μιας νέας επί­θε­σης, η οποία ενδέ­χε­ται να ξεκι­νή­σει την επό­με­νη εβδο­μά­δα κατά μήκος του μετώ­που αυτού όπου μαί­νο­νται επί μήνες σφο­δρές μάχες, δήλω­σε κυβερ­νή­της ουκρα­νι­κής επαρχίας.

Το Κίε­βο ανα­μέ­νει μια νέα, μεγά­λη επί­θε­ση από τη Ρωσία, η οποία ενδέ­χε­ται για λόγους “συμ­βο­λι­σμού” να ξεκι­νή­σει γύρω στις 24 Φεβρουα­ρί­ου, πρώ­τη επέ­τειο της ρωσι­κής εισβολής.

Από την πλευ­ρά της η Ουκρα­νία σχε­διά­ζει μια ανοι­ξιά­τι­κη επί­θε­ση με στό­χο να ανα­κτή­σει χαμέ­να εδά­φη, αλλά ανα­μέ­νει την άφι­ξη των μεγά­λου βελη­νε­κούς πυραύ­λων και των αρμά­των μάχης που της έχει υπο­σχε­θεί η Δύση. Κάποιοι ανα­λυ­τές εκτι­μούν ότι η χώρα χρειά­ζε­ται μήνες για να προετοιμαστεί.

“ Βλέ­που­με ολο­έ­να και περισ­σό­τε­ρους Ρώσους εφέ­δρους να ανα­πτύσ­σο­νται στην περιο­χή μας, βλέ­που­με ολο­έ­να και περισ­σό­τε­ρο εξο­πλι­σμό να φτά­νει”, δήλω­σε ο Σέρ­χιι Χαϊ­ντάι κυβερ­νή­της της επαρ­χί­ας Λου­χάνσκ, μεγά­λο μέρος της οποί­ας έχει κατα­λά­βει η Ρωσία.

“ Φέρ­νουν πυρο­μα­χι­κά που χρη­σι­μο­ποιού­νται δια­φο­ρε­τι­κά σε σχέ­ση με πριν. Πλέ­ον οι βομ­βαρ­δι­σμοί δεν είναι συνε­χείς. Σιγά σιγά έχουν αρχί­σει να κάνουν οικο­νο­μί­ες, να προ­ε­τοι­μά­ζο­νται για μια πλή­ρη επί­θε­ση”, εκτί­μη­σε ο Χαϊ­ντάι μιλώ­ντας στην ουκρα­νι­κή τηλεόραση.

“ Το πιο πιθα­νό είναι να χρεια­στούν 10 ημέ­ρες για να συγκε­ντρώ­σουν εφέ­δρους. Μετά την 15η Φεβρουα­ρί­ου μπο­ρού­με να ανα­μέ­νου­με (αυτή την επί­θε­ση) ανά πάσα στιγ­μής”, πρόσθεσε.

Ο πόλε­μος φτά­νει σε ένα σημείο καμπής καθώς πλη­σιά­ζει η πρώ­τη επέ­τειος από την έναρ­ξή του, με την Ουκρα­νία να μην σημειώ­νει πλέ­ον νίκες, όπως έκα­νε το δεύ­τε­ρο μισό του 2022, και τη Ρωσία να στέλ­νει στο μέτω­πο χιλιά­δες εφέδρους.

Εντολή του Κρεμλίνου να ετοιμαστούν καταφύγια σε όλη τη Ρωσία

Σε όλη την επι­κρά­τεια της Ρωσί­ας άρχι­σαν οι επι­θε­ω­ρή­σεις και οι επι­σκευ­ές κατα­φυ­γί­ων σύμ­φω­να με την εντο­λή που έδω­σε το Κρεμ­λί­νο να εκσυγ­χρο­νι­σθούν όλες αυτές οι υπο­δο­μές που έχουν καταρ­ρεύ­σει από την επο­χή της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης. Για τις προ­ε­τοι­μα­σί­ες αυτές μίλη­σαν αρκε­τοί εν ενερ­γεία και πρώ­ην αξιω­μα­τού­χοι στην εφη­με­ρί­δα The Moscow Times.

Στη Ρωσία υπάρ­χουν χιλιά­δες κατα­φύ­για, ενι­σχυ­μέ­να υπό­γεια και άλλοι ασφα­λείς υπό­γειοι χώροι, πολ­λά από τα οποία είναι παρο­πλι­σμέ­να εδώ και δεκα­ε­τί­ες. Όμως, καθώς ο πόλε­μος στην Ουκρα­νία παρα­τεί­νε­ται, οι τοπι­κές αρχές έχουν αρχί­σει να δαπα­νούν εκα­το­ντά­δες εκα­τομ­μύ­ρια ρού­βλια για να τα κατα­στή­σουν και πάλι λειτουργικά.

Την ύπαρ­ξη της εντο­λής για την ανα­βάθ­μι­ση των κατα­φυ­γί­ων που δόθη­κε από τη Μόσχα επι­βε­βαί­ω­σε στην εφη­με­ρί­δα The Moscow Times, μετα­ξύ άλλων, ένας ανώ­τε­ρος αξιω­μα­τού­χος της διοί­κη­σης μιας από τις πιο ανα­το­λι­κές περιο­χές της Ρωσί­ας, που απέ­χει πάνω από 7.000 χιλιό­με­τρα από τη γραμ­μή του μετώ­που. «Υπήρ­ξε εντο­λή από τη Μόσχα να γίνουν αυτές οι εργα­σί­ες παντού — επι­θε­ώ­ρη­ση και επι­σκευ­ές» δήλωσε.

Ένας πρώ­ην αξιω­μα­τού­χος που μίλη­σε στους Moscow Times συνέ­δε­σε το ενδια­φέ­ρον του κρά­τους για τα κατα­φύ­για με τους αυξη­μέ­νους φόβους για πυρη­νι­κό πόλε­μο μετά τη δια­τα­γή του Πού­τιν να θέσει τις πυρη­νι­κές δυνά­μεις της Ρωσί­ας σε «ύψι­στο συνα­γερ­μό» στα τέλη Φεβρουαρίου.

Η εφη­με­ρί­δα γρά­φει ότι στον ιστό­το­πο δημο­σί­ων έργων υπάρ­χουν εκα­το­ντά­δες δια­γω­νι­σμοί για την ανα­βάθ­μι­ση των κατα­φυ­γί­ων βομ­βών σε όλες τις περιο­χές της χώρας.

187 Leopard δίνει το Βερολίνο

Η ομο­σπον­δια­κή κυβέρ­νη­ση της Γερ­μα­νί­ας έδω­σε το «πρά­σι­νο φως» για την εξα­γω­γή 187 αρμά­των μάχης Leopard 1 στην Ουκρα­νία, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες του περιο­δι­κού Business Insider.

Όπως επι­ση­μαί­νε­ται στο δημο­σί­ευ­μα, τα άρμα­τα θα προ­έλ­θουν από την αμυ­ντι­κή βιο­μη­χα­νία — 88 από την Rheinmetall και 99 από τον όμι­λο FGG, η χρη­μα­το­δό­τη­ση για την επι­σκευή τους ωστό­σο δεν έχει ακό­μη εξα­σφα­λι­στεί, ζήτη­μα που ανα­μέ­νε­ται να διευ­θε­τη­θεί τις επό­με­νες εβδο­μά­δες. Η παρά­δο­ση των Leopard 1 θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί το νωρί­τε­ρο έως τα μέσα του έτους, διευ­κρι­νί­ζε­ται, καθώς μέχρι τότε θα διαρ­κέ­σουν οι απα­ραί­τη­τες επισκευές.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS, Reuters

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο