Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία — 38η ημέρα — Οι πρόσφατες εξελίξεις

Ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλε­μος στην Ουκρα­νία — 38η ημέ­ρα: Οι ρωσι­κές δυνά­μεις «απο­χω­ρούν ταχέ­ως» από τις περιο­χές του Κιέ­βου και του Τσερ­νί­χιβ, στη βόρεια Ουκρα­νία, με στό­χο να ανα­δια­τα­χθούν προς τα ανα­το­λι­κά και τα νότια, εκτί­μη­σε σήμε­ρα ο Μιχα­ή­λο Ποντό­λιακ, ο σύμ­βου­λος του Ουκρα­νού προ­έ­δρου Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι.  Σκλη­ρές μάχες βρί­σκο­νται σε εξέ­λι­ξη στις ανα­το­λι­κές και νότιες περιο­χές της Ουκρα­νί­ας και ειδι­κό­τε­ρα, στην πολιορ­κη­μέ­νη πόλη της Μαριού­πο­λης, δήλω­σε σήμε­ρα ο προ­ε­δρι­κός σύμ­βου­λος Ολέ­ξι Αρέστοβιτς.

Τα ρωσι­κά στρα­τεύ­μα­τα και οι ρωσό­φω­νοι που υπο­στη­ρί­ζο­νται από αυτούς στο Ντον­μπάς προ­σπα­θούν να απω­θή­σουν τις ουκρα­νι­κές δυνά­μεις από τα τμή­μα­τα του Λου­χάνσκ και του Ντό­νε­τσκ που δεν έχουν ακό­μη κατα­λη­φθεί από τη Ρωσία.

Η αντι­πρό­ε­δρος της κυβέρ­νη­σης της Ουκρα­νί­ας ανα­κοί­νω­σε σχέ­δια για εκκέ­νω­ση αμά­χων μέσω επτά ανθρω­πι­στι­κών δια­δρό­μων σήμε­ρα. Ο Ερυ­θρός Σταυ­ρός κάνει μια νέα προ­σπά­θεια να προ­σεγ­γί­σει πολί­τες στην πολιορ­κη­μέ­νη Μαριού­πο­λη. Μια ομά­δα κατευ­θύ­νε­ται εκεί από τη Ζαπο­ρί­ζια. Μια από­πει­ρα απέ­τυ­χε την Παρασκευή.

Χιλιά­δες ακό­μη άμα­χοι που εγκα­τέ­λει­ψαν τη Μαριού­πο­λη ανα­μέ­νε­ται να ταξι­δέ­ψουν με μια συνο­δεία λεω­φο­ρεί­ων από το Μπερ­ντιάνσκ που ελέγ­χε­ται από τη Ρωσία, στην ακτή. Περί­που 160.000 άνθρω­ποι παρα­μέ­νουν στη Μαριού­πο­λη, λέει η Ουκρανία.

Το ουκρα­νι­κό κοι­νο­βού­λιο ενέ­κρι­νε σε πρώ­τη ανά­γνω­ση νομο­σχέ­διο για την απα­γό­ρευ­ση κομ­μά­των που η κυβέρ­νη­ση της χώρας κατη­γο­ρεί ότι έχουν δεσμούς με τη Ρωσία, όπως ανα­κοί­νω­σε την Παρα­σκευή ο πρό­ε­δρος του κοι­νο­βου­λί­ου Ρου­σλάν Στέφαντσουκ.

Συνο­λι­κά 2.437.000 άνθρω­ποι από την Ουκρα­νία έχουν κατα­φύ­γει στην Πολω­νία από την έναρ­ξη του πολέ­μου, σύμ­φω­να με την πολω­νι­κή συνοριοφυλακή.

Η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση εξε­τά­ζει περαι­τέ­ρω κυρώ­σεις σε βάρος της Ρωσί­ας, όμως οποια­δή­πο­τε πρό­σθε­τα μέτρα δεν θα επη­ρε­ά­σουν τον ενερ­γεια­κό τομέα, δήλω­σε σήμε­ρα ο επί­τρο­πος Οικο­νο­μί­ας της ΕΕ Πάο­λο Τζεντιλόνι.

Η πολι­τι­στι­κή υπη­ρε­σία των Ηνω­μέ­νων Εθνών, Unesco, ανα­φέ­ρει ότι του­λά­χι­στον 53 πολι­τι­στι­κά σημα­ντι­κοί τόποι έχουν υπο­στεί ζημιές από την έναρ­ξη του πολέ­μου. Σε αυτούς περι­λαμ­βά­νο­νται 29 εκκλη­σί­ες, 16 ιστο­ρι­κά κτί­ρια, τέσ­σε­ρα μου­σεία και τέσ­σε­ρα μνημεία.

Το Υπουρ­γείο Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη με βάση τα στοι­χεία του Αρχη­γεί­ου της Ελλη­νι­κής Αστυ­νο­μί­ας, ανα­κοι­νώ­νει ότι το τελευ­ταίο 24ωρο (1/4/2022) στην Ελλά­δα εισήλ­θαν 300 Ουκρα­νοί πρό­σφυ­γες, από τους οποί­ους 78 ανή­λι­κοι. Συνο­λι­κά, από την έναρ­ξη του πολέ­μου, στην Ελλά­δα έχουν περά­σει τα σύνο­ρα 16.431 Ουκρα­νοί υπή­κο­οι, από τους οποί­ους 5.036 ανήλικοι.

Την ενί­σχυ­ση έως και 300 εκα­τομ­μυ­ρί­ων δολα­ρί­ων ως επι­πλέ­ον στρα­τιω­τι­κή βοή­θεια στην Ουκρα­νία, ανα­κοί­νω­σε ο εκπρό­σω­πος του Πεντα­γώ­νου, Τζον Κίρ­μπι. «Οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες έχουν δεσμεύ­σει τώρα περισ­σό­τε­ρα από 2,3 δισε­κα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια σε στρα­τιω­τι­κή βοή­θεια στην Ουκρα­νία από τότε που ανέ­λα­βε τα καθή­κο­ντά της η κυβέρ­νη­ση Μπάι­ντεν, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της στρα­τιω­τι­κής βοή­θειας άνω των 1,6 δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων δολα­ρί­ων μετά την απρό­κλη­τη και εκ προ­με­λέ­της εισβο­λή της Ρωσί­ας» ανέ­φε­ρε. Σε ότι αφο­ρά το πακέ­το, θα περι­λαμ­βά­νει πυραυ­λι­κά συστή­μα­τα κατευ­θυ­νό­με­να με λέι­ζερ, drones «kamikaze» Switchblade, καθώς και ελα­φρά μη επαν­δρω­μέ­να αερο­σκά­φη τύπου Puma.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο