Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία – 45η ημέρα — Οι τελευταίες εξελίξεις

Ιμπε­ρια­λι­στι­κός πΠό­λε­μος στην Ουκρα­νία – 45η ημέ­ρα: Περισ­σό­τε­ρο λάδι στη φωτιά του πολέ­μου και της ευρύ­τε­ρης ιμπε­ρια­λι­στι­κής αντι­πα­ρά­θε­σης έχει ρίξει το χτύ­πη­μα σε αμά­χους στον σιδη­ρο­δρο­μι­κό σταθ­μό της πόλης Κρα­μα­τόρσκ, στην Ανα­το­λι­κή Ουκρα­νία, όπου οι νεκροί ξεπέ­ρα­σαν τους 50. Η Ουκρα­νι­κή πλευ­ρά χρε­ώ­νει την επί­θε­ση στη Ρωσία, ενώ η Μόσχα και οι ρωσό­φω­νοι την απο­δί­δουν στον Ουκρα­νι­κό στρατό. 

Ο Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι δήλω­σε πως ανα­μέ­νει να υπάρ­ξει απο­φα­σι­στι­κή αντί­δρα­ση της διε­θνούς κοι­νό­τη­τας μετά την πυραυ­λι­κή επί­θε­ση που έπλη­ξε σιδη­ρο­δρο­μι­κό σταθ­μό στην πόλη Κρα­μα­τόρσκ, την οποία χαρα­κτή­ρι­σε εσκεμ­μέ­νη ρωσι­κή επί­θε­ση ενα­ντί­ον αμάχων.

Σύμ­φω­να με την ουκρα­νι­κή κυβέρ­νη­ση, υπάρ­χει συμ­φω­νία για διά­νοι­ξη 10 ανθρω­πι­στι­κών δια­δρό­μων, προ­κει­μέ­νουν να επι­τευ­χθεί η εκκέ­νω­ση αμά­χων από περιο­χές που βρί­σκο­νται υπό πολιορ­κία. Μετα­ξύ αυτών, συγκα­τα­λέ­γε­ται και ένας διά­δρο­μος για τη Μαριού­πο­λη, σημειώ­νει το Κίεβο.

Στην ανα­το­λι­κή Ουκρα­νία στρέ­φει πλέ­ον το βλέμ­μα του ο Ρωσι­κός στρα­τός, με απώ­τε­ρο στό­χο την ολο­κλη­ρω­τι­κή κατά­λη­ψη της περιο­χής του Ντον­μπάς. Χιλιά­δες επι­πλέ­ον ρώσοι στρα­τιω­τι­κοί συγκε­ντρώ­νο­νται στα όρια της ουκρα­νι­κής πόλης του Χαρ­κό­βου, δήλω­σε ανώ­τε­ρος αξιω­μα­τού­χος του αμε­ρι­κα­νι­κού υπουρ­γεί­ου Άμυ­νας. Ο ίδιος εκτί­μη­σε ότι ο ρωσι­κός στρα­τός συγκε­ντρώ­νει δυνά­μεις για να ξεκι­νή­σει επι­χεί­ρη­ση για την κατά­λη­ψη της περιο­χής Ντον­μπάς. Την ίδια ώρα το βρε­τα­νι­κό υπ. Άμυ­νας λέει πως οι Ρώσοι θα επι­κε­ντρώ­νο­νται στη κατά­λη­ψη της Μαριού­πο­λης και του Νικολάεφ.

Ο Βάντιμ Τόκαρ, ο δήμαρ­χος του χωριού Μακά­ριφ, περί­που 50 χιλιό­με­τρα δυτι­κά του Κιέ­βου, υπο­στή­ρι­ξε σε ουκρα­νι­κό τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο ότι 132 άμα­χοι βρέ­θη­καν δολοφονημένοι.

Οι αρχές της Οδησ­σού επέ­βα­λαν απα­γό­ρευ­ση κυκλο­φο­ρί­ας στην πόλη, λόγω της διευ­ρυ­μέ­νης απει­λής για νέα χτυ­πή­μα­τα, σύμ­φω­να με τις στρα­τιω­τι­κές αρχές της περιφέρειας.

Σύμ­φω­να με το ρωσι­κό υπουρ­γείο Άμυ­νας, οι δυνά­μεις της Μόσχας κατέ­στρε­ψαν μια απο­θή­κη πυρο­μα­χι­κών στην αερο­πο­ρι­κή βάση «Μιρ­χο­ρόντ», στην περιο­χή της Πολ­τά­βα, στην κεντρι­κή Ουκρα­νία. Σύμ­φω­να με τη Ρωσία, κατε­στρά­φη­σαν επί­σης ένα μαχη­τι­κό αερο­σκά­φος και ένα ελι­κό­πτε­ρο του ουκρα­νι­κού στρατού.

Για «ταχεία εκκί­νη­ση» της εντα­ξια­κής δια­δι­κα­σί­ας της Ουκρα­νί­ας στην ΕΕ μίλη­σε η πρό­ε­δρος της Κομι­σιόν Ούρ­σου­λα φον ντερ Λάιεν.

Η από­φα­ση της κυβέρ­νη­σης της Σλο­βα­κί­ας να παρα­δώ­σει το σύστη­μα αντια­ε­ρο­πο­ρι­κής άμυ­νας S‑300 της χώρας στην Ουκρα­νία προ­κα­λεί πολι­τι­κή σύγκρου­ση στην χώρα.

Ρώσοι αξιω­μα­τού­χοι κατη­γό­ρη­σαν το YouTube ότι μπλό­κα­ρε τον λογα­ρια­σμό της Κρα­τι­κής Δού­μας, της κάτω βου­λής του ρωσι­κού Κοι­νο­βου­λί­ου, “Douma-TV” και υπο­σχέ­θη­καν ότι θα υπάρ­ξουν αντίποινα.

Ναπο­λέ­ων Σου­κα­τζί­δης Το μεγα­λείο ενός αγω­νι­στή της Αντί­στα­σης, του Θέμου Κορνάρου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο