Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία — 47η ημέρα — Οι τελευταίες εξελίξεις

Ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλε­μος στην Ουκρα­νία — 47η ημέ­ρα: Κυο­φο­ρού­νται στρα­τιω­τι­κές αλλά και διπλω­μα­τι­κές εξε­λί­ξεις σε πολ­λα­πλά επίπεδα. 

Στο επι­χει­ρη­σια­κό κομ­μά­τι το ενδια­φέ­ρον στρέ­φε­ται στην ανα­το­λι­κή Ουκρα­νία και την επι­κεί­με­νη γενι­κή επί­θε­ση των ρωσι­κών δυνά­με­ων στο Ντον­μπάς. Σχε­δόν 2,5 χιλιά­δες άνθρω­ποι απο­μα­κρύν­θη­καν χθες από Ντό­νε­τσκ, Λου­χάνσκ και Ζαπο­ρί­ζια. Το Χάρ­κο­βο φαί­νε­ται να είναι ο κεντρι­κός στό­χος των ρωσι­κών δυνά­με­ων πλέ­ον, πέρα από το Ντονμπάς.

Ισχυ­ρές εκρή­ξεις ακού­στη­καν τα ξημε­ρώ­μα­τα στο Χάρ­κο­βο και το Μικο­λάιβ. Σφυ­ρί­ζουν από τις 6 το πρωί σε όλη σχε­δόν την Ουκρα­νία οι σει­ρή­νες για ενδε­χό­με­νο αερο­πο­ρι­κό βομ­βαρ­δι­σμό. Έχουν ήδη ηχή­σει σε Κίε­βο, Λβιβ, Ντνί­προ και Ζαπο­ρί­ζια, μετα­ξύ άλλων.

Πρώ­ην διοι­κη­τής των στρα­τιω­τι­κών επι­χει­ρή­σε­ων της Ρωσί­ας στη Συρία ορί­στη­κε νέος επι­κε­φα­λής της στρα­τιω­τι­κής επι­χεί­ρη­σης στην Ουκρανία.

Οι ουκρα­νι­κές δυνά­μεις έχουν περά­σει σε αντε­πί­θε­ση στα νότια, ορμώ­με­νοι από το Μικο­λάιβ και απει­λούν πλέ­ον τα περί­χω­ρα της Χερ­σώ­νας, της μόνης κύριας πόλης που έχουν κατα­φέ­ρει να κατα­λά­βουν οι Ρώσοι στις 46 πρώ­τες ημέ­ρες του πολέμου.

Στους 57 ανήλ­θαν οι νεκροί από την πυραυ­λι­κή επί­θε­ση στο Κραματόρσκ.

Με σκλη­ρές εκφρά­σεις ο Ουκρα­νός πρό­ε­δρος Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι κατη­γό­ρη­σε τους Ρώσους για ψεύ­δη, βασα­νι­σμούς και δει­λία, ενώ υπο­στή­ρι­ξε ότι ότι η Ρωσία θα ξεκι­νή­σει μεγά­λης κλί­μα­κας πολε­μι­κές ενέρ­γειες στα ανατολικά.

Ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της Ουκρα­νί­ας Ντμί­τρο Κου­λέ­μπα δήλω­σε την Κυρια­κή ότι προσ­δο­κά «δια­πραγ­μα­τευ­τι­κή ενί­σχυ­ση» με δυτι­κά όπλα.

Ο Ραμ­ζάν Καντί­ροφ, ο ισχυ­ρός άνδρας της Τσε­τσε­νί­ας, διε­μή­νυ­σε σήμε­ρα ότι επί­κει­ται επί­θε­ση των ρωσι­κών ένο­πλων δυνά­με­ων όχι μόνο στην πολιορ­κη­μέ­νη Μαριού­πο­λη, αλλά και στο Κίε­βο και άλλες ουκρα­νι­κές πόλεις. «Θα γίνει επί­θε­ση όχι μόνο στη Μαριού­πο­λη, και σε άλλες τοπο­θε­σί­ες, πόλεις και χωριά», δια­βε­βαί­ω­σε ο ηγέ­της της Τσε­τσε­νί­ας, που θεω­ρεί­ται προ­στα­τευό­με­νος του ρώσου προ­έ­δρου Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν, μέσω βίντεο που μετα­φόρ­τω­σε στην πλατ­φόρ­μα Telegram. «Θα απε­λευ­θε­ρώ­σου­με πρώ­τα εντε­λώς το Λου­γκάνσκ και το Ντα­νιέ­τσκ και μετά θα πάρου­με το Κίε­βο και όλες τις άλλες πόλεις» της Ουκρα­νί­ας, επέμεινε.

Η ΕΕ επε­ξερ­γά­ζε­ται ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρη στρα­τιω­τι­κή στή­ρι­ξη προς το Κίε­βο.

Η Παγκό­σμια Τρά­πε­ζα προει­δο­ποί­η­σε ότι η Ουκρα­νία χρειά­ζε­ται άμε­ση οικο­νο­μι­κή βοή­θεια καθώς ο πόλε­μος θα συρ­ρι­κνώ­σει κατά 45% την οικο­νο­μία της.

Φιν­λαν­δία και Σου­η­δία θα εντα­χθούν στο NATO το καλο­καί­ρι υπο­στη­ρί­ζει η εφη­με­ρί­δα Times.

Ο Αυστρια­κός καγκε­λά­ριος Καρλ Νεχά­μερ ανα­μέ­νε­ται στη Μόσχα για συνο­μι­λί­ες με τον Ρώσο πρό­ε­δρο Βλα­ντί­μιρ Πούτιν.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο