Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία — 51η ημέρα — Οι πρόσφατες εξελίξεις

Ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλε­μος στην Ουκρα­νία — 51η ημέ­ρα: Ο πόλε­μος που ξέσπα­σε με την εισβο­λή της Ρωσί­ας στην Ουκρα­νία την 24η Φεβρουα­ρί­ου περ­νά σε νέα φάση, καθώς ρωσι­κά στρα­τεύ­μα­τα εξα­πέ­λυ­σαν επι­χεί­ρη­ση για να κυριεύ­σουν όλο το Ντον­μπάς, το ανα­το­λι­κό τμή­μα της χώρας, όπου βρί­σκο­νται οι αυτο­α­να­κη­ρυγ­μέ­νες «λαϊ­κές δημο­κρα­τί­ες» του Λου­γκάνσκ και του Ντανιέτσκ.

Στη μεγα­λύ­τε­ρη περι­φέ­ρεια του Ντον­μπάς, αυτή του Ντο­νέ­τσκ, όπου «μάχες διε­ξά­γο­νται σε όλη τη γραμ­μή του μετώπου»

Το ρωσι­κό υπουρ­γείο Άμυ­νας, ανα­κοί­νω­σε ότι κατά τη ρυμούλ­κη­ση του κατα­δρο­μι­κού Moskva σε λιμά­νι, το πλοίο έχα­σε τη στα­θε­ρό­τη­τά του εξαι­τί­ας των ζημιών που υπέ­στη από την έκρη­ξη πυρο­μα­χι­κών και βυθί­στη­κε.

Ισχυ­ρές εκρή­ξεις ακού­στη­καν τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες στο Κίε­βο, την πρω­τεύ­ου­σα της Ουκρα­νί­ας, και σε άλλες πόλεις της χώρας, μετα­δί­δουν ουκρα­νι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης την Παρα­σκευή. Σει­ρή­νες της αερά­μυ­νας ήχη­σαν πρα­κτι­κά σε όλη τη χώρα. Εκρή­ξεις ανα­φέρ­θη­καν πέραν του Κιέ­βου στη Χερ­σώ­να (νότια), στο Χάρ­κο­βο (ανα­το­λι­κά) και στο Ιβα­νο-Φραν­κίφσκ (δυτι­κά). Οι εκρή­ξεις ανα­φέ­ρο­νται ως οι σοβα­ρό­τε­ρες από τότε που τα ρωσι­κά στρα­τεύ­μα­τα τρά­πη­καν σε φυγή από τη βόρεια Ουκρα­νία, προ­ε­τοι­μα­ζό­με­νες για γενι­κή επί­θε­ση στα ανα­το­λι­κά της χώρας. Οι αρχές δεν επι­βε­βαί­ω­σαν τα δημο­σιεύ­μα­τα για τις εκρή­ξεις αυτές μέχρι στιγ­μής. Οι πλη­ρο­φο­ρί­ες αυτές είναι αδύ­να­το να επα­λη­θευ­τούν με ανε­ξάρ­τη­το τρόπο.

Χθες, ουκρα­νι­κά ελι­κό­πτε­ρα βομ­βάρ­δι­σαν χωριό στη Ρωσία και η Μόσχα είχε απει­λή­σει ότι θα απα­ντού­σε με βομ­βαρ­δι­σμό του Κίεβου.

Η Ρωσία δήλω­σε χθες ότι θα ανα­πτύ­ξει πυρη­νι­κά στη Βαλ­τι­κή αν μπουν στο ΝΑΤΟ Σου­η­δία και Φινλανδία.

Κυρώ­σεις σε κοι­νο­βου­λευ­τι­κούς των ΗΠΑ και του Κανα­δά, ανα­κοί­νω­σε χθες η Ρωσία. Κυρώ­σεις επέ­βα­λε η Αυστρα­λία σε 14 ρωσι­κές εται­ρεί­ες και οργανισμούς.

Κάπου 2.550 άμα­χοι μπό­ρε­σαν να φύγουν από περιο­χές της Ουκρα­νί­ας όπου μαί­νο­νται σφο­δρές μάχες χθες Πέμ­πτη, ανα­κοί­νω­σε η αντι­πρό­ε­δρος της ουκρα­νι­κής κυβέρ­νη­σης, η Ιρί­να Βέρε­στσουκ, νωρίς σήμε­ρα. Περί­που 2.300 άνθρω­ποι έφθα­σαν στη Ζαπο­ρί­ζια (νότια), ανά­με­σά τους 290 κάτοι­κοι της Μαριού­πο­λης, που κινή­θη­καν με ίδια μέσα, διευ­κρί­νι­σε η αντι­πρό­ε­δρος της κυβέρ­νη­σης. Άλλοι 220 άνθρω­ποι έφθα­σαν στην πόλη από την περι­φέ­ρεια Λου­γκάνσκ (ανα­το­λι­κά).

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο