Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία — 52η ημέρα: Οι σημαντικότερες εξελίξεις

Ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλε­μος στην Ουκρα­νία — 52η ημέ­ρα: Οι σημα­ντι­κό­τε­ρες εξε­λί­ξεις των τελευ­ταί­ων ωρών:

Ρωσι­κά πολε­μι­κά αερο­σκά­φη βομ­βάρ­δι­σαν το Λβιβ και ρωσι­κοί πύραυ­λοι έπλη­ξαν το Κίε­βο και το Χάρ­κο­βο. Η Ρωσία λέει ότι έπλη­ξε ένα ουκρα­νι­κό εργο­στά­σιο κατα­σκευ­ής αντια­ε­ρο­πο­ρι­κών και αντι­πλοϊ­κών πυραύ­λων έξω από το Κίε­βο, ώρες αφό­του παρα­δέ­χτη­κε ότι το ρωσι­κό πολε­μι­κό πλοίο Moskva βυθί­στη­κε μετά από έκρη­ξη την Πέμπτη.

Η Ρωσία έχει προει­δο­ποι­ή­σει τους συμ­μά­χους της Ουκρα­νί­ας να στα­μα­τή­σουν να εξο­πλί­ζουν τη χώρα, λέγο­ντας ότι αν συνε­χί­σουν υπάρ­χει το ενδε­χό­με­νο για «απρό­βλε­πτες συνέπειες».

Ο πρό­ε­δρος της Ουκρα­νί­ας έχει προει­δο­ποι­ή­σει ότι ο κόσμος θα πρέ­πει να προ­ε­τοι­μα­στεί για την πιθα­νό­τη­τα η Ρωσία να δια­πρά­ξει πυρη­νι­κό χτύπημα

Σύμ­φω­να με τον αρχη­γό της αστυ­νο­μί­ας της περιο­χής του Κιέ­βου, η ουκρα­νι­κή αστυ­νο­μία βρή­κε τα πτώ­μα­τα 900 αμά­χων γύρω από την πρω­τεύ­ου­σα, περισ­σό­τε­ρο από μία εβδο­μά­δα μετά την απο­χώ­ρη­ση των ρωσι­κών στρα­τευ­μά­των από την περιοχή.

Ο πρό­ε­δρος Ζελέν­σκι δήλω­σε ότι περί­που 3.000 Ουκρα­νοί στρα­τιώ­τες έχουν σκο­τω­θεί μέχρι σήμε­ρα. Στον αντί­πο­δα, ανα­φέρ­θη­κε στις απώ­λειες των ρωσι­κών δυνά­με­ων, κάνο­ντας λόγο για 19.000 έως 20.000 νεκρούς. Επι­σή­μως η Μόσχα κάνει λόγο για 1.350 νεκρούς στρα­τιώ­τες της. Σίγου­ρα οι αριθ­μοί που δίνουν και οι δύο πλευ­ρές απέ­χουν από την πραγματικότητα.

Σύμ­φω­να με Αμε­ρι­κα­νούς αξιω­μα­τού­χους, το Moskva χτυ­πή­θη­κε από δύο ουκρα­νι­κούς πυραύ­λους Neptune και υπήρ­ξαν ρωσι­κές απώ­λειες όταν το πλοίο βυθίστηκε.

Το πλή­ρω­μα του πλοί­ου παρα­δό­θη­κε στο λιμά­νι της Σεβα­στού­πο­λης, μετέ­δω­σε το ρωσι­κό κρα­τι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων TASS, επι­κα­λού­με­νο ανώ­νυ­μη πηγή.

Ο ΟΗΕ ανα­φέ­ρει ότι περισ­σό­τε­ροι από πέντε εκα­τομ­μύ­ρια Ουκρα­νοί ανα­γκά­στη­καν να εγκα­τα­λεί­ψουν τα σπί­τια τους κατά τη διάρ­κεια της σύγκρουσης

Σύμ­φω­να με τον ΟΗΕ 1.982 άμα­χοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή του πολέμου

H Ιτα­λία απο­φά­σι­σε να απα­γο­ρεύ­σει την είσο­δο των ρωσι­κών πλοί­ων στα λιμά­νια της χώρας

236 Ουκρα­νοί πρό­σφυ­γες στην Ελλά­δα το τελευ­ταίο 24ωρο. Συνο­λι­κά, από την έναρ­ξη του πολέ­μου, στην Ελλά­δα έχουν περά­σει τα σύνο­ρα 20.094 Ουκρα­νοί υπή­κο­οι, από τους οποί­ους 5.754 ανήλικοι.

Σερ­βία: Χιλιά­δες άνθρω­ποι δια­δή­λω­σαν στο Βελι­γρά­δι υπέρ της Ρωσί­ας και κατά του ΝΑΤΟ

Ναπο­λέ­ων Σου­κα­τζί­δης Το μεγα­λείο ενός αγω­νι­στή της Αντί­στα­σης, του Θέμου Κορνάρου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο