Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία — 63η ημέρα — Όλες οι εξελίξεις

Ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλε­μος στην Ουκρα­νία — 63η ημέ­ρα: Κλι­μα­κώ­νε­ται η έντα­ση στην περιο­χή με τις απει­λές της Ρωσί­ας ότι θα χρη­σι­μο­ποι­ή­σει πυρη­νι­κά όπλα, σε απά­ντη­ση της από­φα­σης της Δύσης να στεί­λει βαρέα όπλα στο Κίε­βο. Στο «κάδρο» της κρί­σης μπαί­νει και η Μολ­δα­βία, μετά τις εκρή­ξεις στην Υπερ­δνει­στε­ρία. Παράλ­λη­λα οι βομ­βαρ­δι­σμοί και οι συγκρού­σεις στο νοτιο­α­να­το­λι­κό τμή­μα της Ουκρα­νί­ας συνεχίζονται, 

Εκρή­ξεις συγκλό­νι­σαν την Υπερ­δνει­στε­ρία, απο­σχι­σθεί­σα περιο­χή της Μολ­δα­βί­ας, που συνο­ρεύ­ει με την Ουκρα­νία κι όπου έχουν ανα­πτυ­χθεί εκα­το­ντά­δες ρωσι­κά στρα­τεύ­μα­τα. Ουκρα­νοί αξιω­μα­τού­χοι κατη­γό­ρη­σαν τη Ρωσία ότι προ­κά­λε­σε τις εκρή­ξεις ως πρό­σχη­μα για να εισβά­λει στην Ουκρα­νία από τα δυτι­κά. Η πρό­ε­δρος της Μολ­δα­βί­ας χαρα­κτή­ρι­σε τα γεγο­νό­τα ως από­πει­ρα κλι­μά­κω­σης, κατα­δι­κά­ζο­ντας κάθε προ­σπά­θεια να δια­σα­λευ­θεί η ειρή­νη στη χώρα της. Η Ρωσία δια­μή­νυ­σε ότι θα ήθε­λε να απο­φύ­γει ένα σενά­ριο, στο οποίο η Μόσχα θα πρέ­πει να παρέμ­βει στην Υπερ­δνει­στε­ρία, μετέ­δω­σε  το RIA.

 Οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες και οι σύμ­μα­χοί τους υπο­σχέ­θη­καν νέες προ­μή­θειες με βαρύ­τε­ρα όπλα για την Ουκρα­νία κατά τη διάρ­κεια συνά­ντη­σης στην αερο­πο­ρι­κή βάση Ραμ­στάιν, παρά την απει­λή της Μόσχας ότι η υπο­στή­ρι­ξή τους στο Κίε­βο θα μπο­ρού­σε να οδη­γή­σει σε πυρη­νι­κό πόλε­μο. Η γερ­μα­νι­κή κυβέρ­νη­ση ενέ­κρι­νε την προ­μή­θεια περί­που 50 αντια­ε­ρο­πο­ρι­κών αρμά­των μάχης στην Ουκρα­νία. Πρό­κει­ται για αλλα­γή πολιτικής.

Ο ρωσι­κός στρα­τός ανα­κοί­νω­σε χθες Τρί­τη ότι κατέ­στρε­ψε τέσ­σε­ρις απο­θή­κες όπλων των ουκρα­νι­κών δυνά­με­ων στη Σλο­βιάνσκ από αέρος. Συνο­λι­κά, η ρωσι­κή Πολε­μι­κή Αερο­πο­ρία βομ­βάρ­δι­σε 32 στρα­τιω­τι­κούς στό­χους, ανέ­φε­ρε ο εκπρό­σω­πος του υπουρ­γεί­ου Άμυ­νας Ιγκόρ Κονα­σέν­κοφ. Ακό­μη επλή­γη­σαν 33 στό­χοι από πυρο­βο­λι­κό ή πυραύ­λους, σύμ­φω­να με τον ίδιο, ανά­με­σά τους συγκε­ντρώ­σεις στρα­τευ­μά­των, θέσεις του πυρο­βο­λι­κού, συστή­μα­τα αντια­ε­ρο­πο­ρι­κής άμυ­νας, απο­θή­κες πυρο­μα­χι­κών και όπλων. Ο εκπρό­σω­πος του ρωσι­κού υπουρ­γεί­ου Άμυ­νας μίλη­σε για περί­που 200 ουκρα­νούς στρα­τιω­τι­κούς νεκρούς και 40 στρα­τιω­τι­κά οχή­μα­τα που καταστράφηκαν.

Σει­ρά εκρή­ξε­ων σημειώ­θη­κε τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες σήμε­ρα στη ρωσι­κή πόλη Μπιέλ­γκο­ροντ, κοντά στα σύνο­ρα με την Ουκρα­νία, ανα­κοί­νω­σε ο περι­φε­ρειάρ­χης Βιά­τσε­σλαβ Γκλά­ντ­κοφ, διευ­κρι­νί­ζο­ντας πως ξέσπα­σε πυρ­κα­γιά σε απο­θή­κη πυρο­μα­χι­κών κοντά στην πόλη. Σύμ­φω­να με τον αξιω­μα­τού­χο, δεν τραυ­μα­τί­στη­κε κανείς άμα­χος εξαι­τί­ας των εκρή­ξε­ων και της πυρ­κα­γιάς στο χωριό Στά­ρα­για Νελί­ντοφ­κα. Ο κ. Γκλά­ντ­κοφ δεν διευ­κρί­νι­σε εάν οι εκρή­ξεις και η πυρ­κα­γιά οφεί­λο­νταν σε ουκρα­νι­κή επι­δρο­μή. Πρό­κει­ται για τη δεύ­τε­ρη συνε­χό­με­νη ταραγ­μέ­νη νύχτα στην περιο­χή. Το προη­γού­με­νο βρά­δυ ανα­κοι­νώ­θη­κε ότι ουκρα­νι­κές δυνά­μεις βομ­βάρ­δι­σαν δύο χωριά, με δύο άμα­χους να τραυ­μα­τί­ζο­νται στο ένα από αυτά. Η περι­φέ­ρεια Μπιέλ­γκο­ροντ γει­το­νεύ­ει με τις περι­φέ­ρειες Λου­γκάνσκ, Σού­μι και Χάρ­κο­βο της Ουκρα­νί­ας, όπου μαί­νο­νται σφο­δρές μάχες αφό­του η Ρωσία εισέ­βα­λε στην Ουκρα­νία την 24η Φεβρουαρίου.

Η Ρωσία δια­τεί­νε­ται πως κυρί­ευ­σε όλη την περι­φέ­ρεια της Χερ­σώ­νας. «Ο ρωσι­κός στρα­τός πήρε τον έλεγ­χο ολό­κλη­ρης της περι­φέ­ρειας της Χερ­σώ­νας, τμη­μά­των των περι­φε­ρειών του Χαρ­κό­βου, της Ζαπο­ρί­ζιας και του Μικο­λάιφ, καθώς και μεγά­λων τμη­μά­των των (σ.σ. αυτο­α­να­κη­ρυγ­μέ­νων) Λαϊ­κών Δημο­κρα­τιών του Ντο­νέ­τσκ και του Λου­γκάνσκ», δήλω­σε ο υπο­στρά­τη­γος Μιχα­ήλ Μιζίν­τσεφ. Τον ισχυ­ρι­σμό της Μόσχας για την Χερ­σώ­να όμως διέ­ψευ­σε χθες ο διοι­κη­τής των ουκρα­νι­κών δυνά­με­ων στην περιο­χή: κατ’ αυτόν, γραμ­μές άμυ­νας συνε­χί­ζουν να βρί­σκο­νται μέσα στην περι­φέ­ρεια και οι Ρώσοι δεν έχουν κατα­φέ­ρει να τις διασπάσουν.

Ο ρωσι­κός ενερ­γεια­κός κολοσ­σός Gazprom ανα­στέλ­λει από σήμε­ρα Τετάρ­τη 27/04 τις παρα­δό­σεις φυσι­κού αερί­ου στη Βουλ­γα­ρία και στην Πολω­νία, όπως ανα­κοί­νω­σαν το βρά­δυ της Τρί­της τα αρμό­δια υπουρ­γεία των δύο χωρών, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας πως έχουν προ­ε­τοι­μα­στεί για αυτό.Η είδη­ση οδή­γη­σε σε άλμα 17% στις τιμές του φυσι­κού αερί­ου στην Ευρώπη.

Ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας των Ηνω­μέ­νων Εθνών ταξί­δε­ψε στη Μόσχα σε μια προ­σπά­θεια να θέσει τον ΟΗΕ στο επί­κε­ντρο των προ­σπα­θειών της ουκρα­νι­κής δια­με­σο­λά­βη­σης. Σε κοι­νή συνέ­ντευ­ξη Τύπου με τον υπουρ­γό Εξω­τε­ρι­κών της Ρωσί­ας, είπε ότι ο ΟΗΕ είναι «έτοι­μος να κινη­το­ποι­ή­σει πλή­ρως τους ανθρώ­πι­νους και υλι­κο­τε­χνι­κούς πόρους του για να βοη­θή­σει να σωθούν ζωές στη Μαριούπολη».

Ο γραμ­μα­τέ­ας του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας της Ρωσί­ας δήλω­σε ότι η πολι­τι­κή της Δύσης και της ουκρα­νι­κής κυβέρ­νη­σης οδη­γεί στη διά­λυ­ση της Ουκρανίας.

«Το ΝΑΤΟ, στην ουσία, εμπλέ­κε­ται σε πόλε­μο με τη Ρωσία διά αντι­προ­σώ­που και τον εξο­πλί­ζει. Πόλε­μος σημαί­νει πόλε­μος», είπε ο Σερ­γκέι Λαβρόφ, προει­δο­ποιώ­ντας για το ενδε­χό­με­νο πυρη­νι­κής κλι­μά­κω­σης. «Πιστεύω ότι οποια­δή­πο­τε φασα­ρία σχε­τι­κά με την πιθα­νή χρή­ση πυρη­νι­κών όπλων είναι πολύ επι­κίν­δυ­νη και καθό­λου χρή­σι­μη», δήλω­σε –απα­ντώ­ντας- ο υπουρ­γός Άμυ­νας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν και πρό­σθε­σε: «Κανείς δεν θέλει να δει έναν πυρη­νι­κό πόλε­μο. Κανείς δεν μπο­ρεί να τον κερδίσει».

Η Ρωσία προει­δο­ποί­η­σε τη Βρε­τα­νία ότι, αν συνε­χί­σει να προ­κα­λεί την Ουκρα­νί­α­να πλή­ξει στό­χους στη Ρωσία, τότε θα υπάρ­ξει μια άμε­ση «ανά­λο­γη απάντηση»

Ο πόλε­μος μπο­ρεί να συνε­χι­στεί όλο το 2022, εκτι­μούν οι Ουκρα­νοί ενώ ο πρό­ε­δρος Β. Ζελέν­σκι δηλώ­νει ότι η Ρωσία έχει πολύ ευρύ­τε­ρους στόχους.

Η Ολλαν­δία θα προ­μη­θεύ­σει με «περιο­ρι­σμέ­νο αριθ­μό» τεθω­ρα­κι­σμέ­νων αυτο­κι­νού­με­νων πυρο­βό­λων Panzerhaubitze 2000 το Κίε­βο, ανα­κοί­νω­σε η ολλαν­δι­κή κυβέρ­νη­ση, καθώς οι ρωσι­κές δυνά­μεις συνε­χί­ζουν να απο­σπούν εδά­φη στην ανα­το­λι­κή Ουκρανία.

Η Αυστρα­λία θα δια­θέ­σει επι­πλέ­ον στρα­τιω­τι­κή βοή­θεια στην Ουκρα­νία. Το νέο πακέ­το εξο­πλι­σμού, αξί­ας 26,7 εκατ. αυστρα­λια­νών δολα­ρί­ων (19,7 εκατ. ευρώ) περι­λαμ­βά­νει την παρά­δο­ση έξι ρυμουλ­κού­με­νων πυρο­βό­λων M777 και πυρο­μα­χι­κών. Θα αυξή­σει τη συνο­λι­κή αξία της στρα­τιω­τι­κής βοή­θειας που χορη­γεί η Καμπέ­ρα στο Κίε­βο στα 211 εκατ. ευρώ, χωρίς να λογα­ριά­ζο­νται τα 65 εκατ. ευρώ για ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια και οι 70.000 τόνοι άνθρα­κα που έχει ανα­κοι­νω­θεί πως θα προ­σφέ­ρει. Η Αυστρα­λία ήταν ανά­με­σα στις 40 χώρες που συμ­με­τεί­χαν στη σύνο­δο που οργά­νω­σαν οι ΗΠΑ στην αμε­ρι­κα­νι­κή στρα­τιω­τι­κή βάση Ράμ­σταϊν (Γερ­μα­νία) για να συζη­τη­θούν οι εξο­πλι­στι­κές ανά­γκες του ουκρα­νι­κού στρατού.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο